24 °C Argos, GR
26 Σεπτεμβρίου 2022

ΣτΕ: Να μην ανοίξουν οι εκκλησίες λόγω κινδύνου διάδοσης κορονοϊού

Όχι στο άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτοντας το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής που είχε υποβληθεί προκειμένου να «παγώσει» προσωρινά το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των θρησκευτικών τελετών με τη συνάθροιση μαζικού αριθμού πιστών λόγω του υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικαλούμενο λόγους προστασίας της  δημόσιας υγείας με δεδομένο ότι εξακολουθεί  να ισχύει ο κίνδυνος μετάδοσης και διασποράς του ιού, απάντησε αρνητικά στο αίτημα των τεσσάρων δικηγόρων που ζήτησαν μεταξύ άλλων και την έκδοση προσωρινής διαταγής.

Με την προσφυγή τους, οι  δικηγόροι χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό και παράνομο το μέτρο στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση και ζητούν  την αναστολή, αλλά και την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία σταματούν προσωρινά από 16 Μαρτίου έως τις 30 Μαρτίου οι λειτουργίες και οι ιεροπραξίες στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει τα  άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος επισημαίνει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού και οι Ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και τη Διαρκή Iερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τους τέσσερις δικηγόρους, μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας που προστατεύεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμα επισημαίνουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, το οποίο στο πλαίσιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών υπογραμμίζει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Τέλος σημειώνουν ότι παραβιάζεται και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών κ.λπ. είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Να σημειωθεί πάντως ότι εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτό οι θρησκευτικές ιεροπραξίες για ταφικές εκδηλώσεις (κηδείες), όπως και η προσέλευση πιστών για ατομική προσευχή στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους.

Η αίτηση ακύρωσης των δικηγόρων θα συζητηθεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στις 5 Μαΐου.

 

Περισσότερα Άρθρα

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις ιδιοκτητών ακινήτων για τα ενοίκια του Ιανουαρίου.

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν εισέπραξαν ενοίκια για τον Ιανουάριο. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 1η Μαρτίου και η βασική διαφορά σε σχέση με τις αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες είναι ότι αυτή τη φορά γίνεται […]

Καιρός για… μέσα – Κρύο και θερμοκρασίες υπό το μηδέν

Προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις του lockdown χωρίς έντονα φαινόμενα, αλλά με ελεγχόμενο κρύο, θα είναι ο καιρός καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας στη χώρα μας. Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας το θερμόμετρο τη νύχτα μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τους -5 βαθμούς Κελσίου. […]