20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων & η συναρπαστική ιστορία της γάτας – του ιερού ζώου της Αιγύπτου

Οι γάτες έχουν παραφυσικές δυνατότητες, παρατείνουν τη ζωή μας και σύμφωνα με θρησκείες της αρχαιότητας, είναι εκστατικές ψυχές, σύντροφοι, οδηγοί για τους ανθρώπους και παντογνώστες.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων, σήμερα, 4 Απριλίου, θέλησα να μιλήσω για τις γάτες και την ιστορία τους…

Ο πατέρας μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάιρο. Στο σπίτι τους, είχαν αρκετές γάτες και όλη η οικογένεια τούς είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Απόλυτα λογικό, αν λάβουμε υπόψιν μας πως η γάτα θεωρείται ιερό ζώο στην Αίγυπτο.

Σε πολλές θρησκείες στην αρχαιότητα, πίστευαν ότι οι γάτες είναι εκστατικές ψυχές, σύντροφοι, ή οδηγοί για τους ανθρώπους και ότι είναι παντογνώστες. Ωστόσο, δεν μπορούν να επηρεάσουν τις ληφθείσεις αποφάσεις των ανθρώπων, επειδή δεν έχουν φωνή.

Ας γυρίσουμε πολλά πολλά χρόνια πίσω…

Στην αρχαία Αίγυπτο, οι Αιγύπτιοι έδειχναν σεβασμό στις γάτες, αποτίνοντάς τους τιμές. Για εκείνους θεωρούνταν συναρπαστικά ζώα από πολύ νωρίς. Άλλωστε η γάτα εξημερώθηκε πριν από 4000 χρόνια. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν, πιθανότατα, για να διώχνουν μακριά τα φίδια και τα τρωκτικά. Σταδιακά, αρχίζει η γάτα να μεταμορφώνεται από ένα χρήσιμο ζώο σε θεότητα. Κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου της Αιγύπτου (1540 έως 1069 π.Χ.), υπήρχαν πολλές σκηνές σε τάφους που παρουσίαζαν γάτες ως τμήμα της καθημερινής ζωής. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, μάλιστα, αντί να παίρνουν σκύλους, προτιμούσαν τις γάτες τους για τις κυνηγετικές τους εξορμήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν εικόνες και αγαλματίδια των άγριων αυτών αιλουροειδών παντού στην Αίγυπτο. Μετά το 2000 π.Χ., όμως, εμφανίζεται η πλήρως εξημερωμένη γάτα στα σπίτια των Αιγυπτίων.

Οι Αιγύπτιοι εκείνης της εποχής, λάτρευαν τη γάτα ως θεά του σπιτιού. Οι κατοικίδιες γάτες προστάτευαν τους αγρούς και τα σπίτια από μολύνσεις που προκαλούσαν διάφορα βλαβερά ζώα, όπως τα ποντίκια. Μερικές φορέςτις θεωρούσαν όπως τα πολεμικά θηλυκά λιοντάρια. Το πιο πιθανό είναι, οι πρώτες εξημερωμένες γάτες να είχαν σώσει τους Αιγυπτίους από μολύνσεις εξαιτίας της παρουσίας τρωκτικών και η θεά-γάτα Μπαστ (Bast), ως προστάτιδα, να προέκυψε από το θαυμασμό για τις άλλες γάτες. Η Μπαστ ήταν κόρη του θεού ήλιου (Ρα) και διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία.

Οι Αιγύπτιοι όταν πέθαινε η γάτα τους συχνά ξύριζαν τα φρύδια τους σε ένδειξη πένθους.

Στην Ιαπωνία, η Μανέκι Νέκο είναι μια γάτα που συμβολίζει την καλοτυχία.

Για το Ισλάμ δεν αποτελεί ιερό ζώο.Ωστόσο, ορισμένοι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο Προφήτης Μωάμεθ είχε μια αγαπημένη γάτα, με το όνομα Μουέζα. Φημολογείται ότι η αγάπη του για τα ζώα αυτά ήταν τόσο μεγάληπου”θα προτιμούσε να έμενε χωρίς το μανδύα του παρά να ενοχλούσε μια γάτα που θα κοιμόταν επάνω σε αυτόν”.

Χαρακτηριστικό είναι ότι προκειμένου να προστατεύσουν τους ενοίκους και για να διώξουν τα κακά πνεύματα, τοποθετούσαν αγάλματα γατών. Αργότερα πήρε τη μορφή μιας όμορφης θελκτικής γυναίκας που είχε όμως το κεφάλι μιας γάτας. Η Σεχμέτ ήταν μια θεότητα γάτα που αντιστοιχούσε στην σκοτεινή πλευρά και στην καταστροφική δύναμη.Ήταν γνωστή ως η θεά του πολέμου και του λοιμού. Η Μπαστέτ και η Σεχμέτ αντιπροσώπευαν την ισορροπία των δυνάμεων της φύσης. Αυτό αντιστοιχούσε με την Ταοιστική αντίληψη του Γιν και του Γιάνγκ -από την κάθαρα θηλυκή και γατίσια πλευρά όμως..

Επτάψυχη γάτα

Σύμφωνα με το μύθο σε πολλούς πολιτισμούς, οι γάτες έχουν επτά ζωές (ή εννιά). Ο μύθος αναφέρεται στην ταχύτητα με την οποία οι γάτες καταφέρνουν να σώζονται από καταστάσεις κατά τις οποίες απειλείται η ζωή τους. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι οι γάτες που πέφτουν από μεγάλο ύψος, συχνά είναι ικανές να προσγειωθούν στα πόδια τους εξαιτίας κάποιας αυτόματης αντίδρασης και στρέφουν το σώμα τους ώστε να προσγειωθούν πρώτα τα πόδια τους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν αν πέσουν από πολύ μεγάλο ύψος.

Γάτες και πνεύματα…

Κάποιες γάτες κοιτάνε συνέχεια ψηλά, στο ταβάνι… Λες και υπάρχει κάτι εκεί… “Τυχαίο;” μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί. “Όχι” είναι η απάντηση, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι γάτες έχουν παραφυσικές δυνατότητες. Έχουν αυξημένες, όχι μόνο τις αισθήσεις της ακοής, της όρασης και της όσφρησης- τις οποίες οι άνθρωποι δεν διαθέτουμε – αλλά και μια υψωμένη έκτη αίσθηση. “Βλέπουν” πολλά που εμείς οι άνθρωποι, δύσκολα μπορούμε να αντιληφθούμε. Εκτός από λίγους, που έχουν το χάρισμα.Οι γάτες παρατείνουν τη ζωή μας…

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα , η ύπαρξη γάτας στο σπίτι είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς. Ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν γάτα, είναι 40% περισσότερο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή. Οι γάτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή έως και 40%.

Η συχνότητα που εκπέμπουν είναι από 25 έως 150 Hz. Αυτή η συχνότητα βοηθάει στην αποκατάσταση των μυών και των οστών των γατών. Έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες ότι αυτό είναι ευεργετικό και για τους ανθρώπους.

Επιπλέον, οι γάτες μειώνουν το στρες στην ζωή μας. Όσοι έχουν γάτα στο σπίτι τους έχουν λιγότερο στρες στην ζωή τους σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν γάτες.

ΠΗΓΗ: klik.gr

 

Περισσότερα Άρθρα

Πέθανε ο τέως δήμαρχος Νεμέας Κώστας Καλαντζής

Έφυγε απ’ τη ζωή, ο τέως δήμαρχος Νεμέας και πρώην πρόεδρος της κοινότητας Αηδονίων, Κώστας Καλαντζής. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια την Αυτοδιοίκηση, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στην πορεία του δήμου Νεμέας. Ήδη το δημοτικό συμβούλιο Νεμέας, εξέδωσε και ομόφωνο ψήφισμα. Θα παραστεί ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, στην εξόδιο ακολουθία, θα κατατεθεί στεφάνι […]

Πλησιάζει το τέλος του κόσμου;

Τι έχω ακούσει Θεέ μου τις τελευταίες μέρες ως φήμες, πληροφορίες, προθέσεις,, «πλάκες», προβλέψεις, ενέργειες ή απλώς – και συγχωρείστε μου τη λέξη-  ανοησίες γύρω απ΄ όσα συζητιούνται, εξετάζονται, προτείνονται η «διαρρέουν» σκόπιμα ή διατεταγμένα αριστερά και δεξιά μας με φόντο τις εκλογές και –κυρίως- την επομένη των εκλογών. Αν δεν ήξερα πώς γράφονται όσα […]