fbpx
24 °C Argos, GR
28 Μαΐου 2023

Εμβόλιο από τσιρότο !

Ευχάριστα τα νέα από την Αμερική για τη μάχη εναντίον του κορονοϊού.

Όπως έγινε γνωστό, ένα γκρουπ επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ -πρόκειται για αυτό που κατασκεύασε το εμβόλιο για τον SARS- είναι έτοιμο για την παραγωγή εμβολίου. Στην ομάδα αυτή συμμετείχε και ο Ιταλός Αντρέα Γκαμπότο, ο οποίος δήλωσε: «Στα ποντίκια λειτούργησε άψογα και η FDA μάς εξουσιοδότησε να προχωρήσουμε σε ανθρώπους».

Το εμβόλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιστημονικής ομάδας, θα είναι έτοιμο να βγει στην παραγωγή σε πέντε μήνες.

Πρόκειται για ένα τσιρότο αποτελούμενο από 400 μικροαιχμές (μικροσκοπικές βελόνες) τοποθετημένες σε πλάκα 1,5 εκατοστού, η οποία εφαρμόζεται στον βραχίονα ή στον ώμο.

Όπως λένε οι ερευνητές, η ανοσία στον SARS-CoV-2 μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε δύο εβδομάδες για να φθάσει στις επόμενες δύο εβδομάδες σε επίπεδα αντισωμάτων επαρκή για να αντιμετωπιστεί ο ιός.

Πρόκειται για το πειραματικό εμβόλιο PippCoVacc, το οποίο περιγράφηκε για πρώτη φορά σε μία επισκόπηση που αναρτήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ένα κέντρο αριστείας στην καταπολέμηση των αναδυόμενων ασθενειών.

Οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων των Αντρέα Γκαμπότο και Λιούις Φάλο του UPNC (Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ), είναι οι ίδιοι που το 2003 ανακάλυψαν το πρώτο εμβόλιο εναντίον ενός τότε αναδυόμενου κορονοϊού (στην περίπτωση αυτή ήταν ο SARS), εμβόλιο όμως που δεν πρόλαβε να δοκιμαστεί σε ανθρώπους επειδή ο SARS έκλεισε τον κύκλο του.

Στη συνέχεια μελέτησαν εμβόλιο για έναν άλλο κορονοϊό, τον MERS. SARS και κορωνοϊός έχουν την ίδια βασική πρωτεΐνη.

Τι λένε, λοιπόν, σήμερα οι ερευνητές: «Ήδη από το 2003 είχαμε εντοπίσει την πρωτεΐνη-κλειδί που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως στόχο για τον νέο SARS-CoV-2. Την πρωτεΐνη “ακίδα” δηλαδή που μοιάζει στις άκρες της με μικροσκοπική ομπρέλα και χρησιμοποιείται από τον ιό για να εισέλθει στα κύτταρα δεσμεύοντας τους υποδοχείς. Η πρωτεΐνη “ακίδα” είναι ένα είδος κλειδιού που ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα κύτταρα. Αν μπλοκάρουμε αυτό το κλειδί, σταματάει ο ιός. Οι εργασίες μας για τον MERS μάς επέτρεψαν να βρούμε τον αποτελεσματικότερο τρόπο χορήγησης του εμβολίου, του τσιρότου δηλαδή με τις μικροβελόνες».

Οι 400 μικροβελόνες έχουν μήκος 0,5 χιλιοστά και πλάτος 0,1 χιλιοστά. Είναι κατασκευασμένες από καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (πολυμερές που προέρχεται από κυτταρίνη) και όταν εισέρχονται στο δέρμα λιώνουν απελευθερώνοντας την πρωτεΐνη «ακίδα». Σε αυτό το σημείο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται ότι ένα ξένο σώμα εισήλθε στο σώμα μας και αρχίζει να παράγει αντισώματα εναντίον του. Όταν το εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί με τον ιό, τα αντισώματα απορροφούν γρήγορα τα σωματίδια του ιού και εμποδίζουν τη μόλυνση.

Αυτά είναι τα πολύ ευχάριστα νέα, μαζί με τις επίσης ευχάριστες πληροφορίες που έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενα δημοσιεύματα, από διαφορετικά ερευνητικά κέντρα.

Είναι θέμα χρόνου να νικηθεί και αυτός ο κορωνοϊός από τον άνθρωπο, με υπομονή και παραμονή στο σπίτι, μέχρι να νοσήσουν όσοι νοσήσουν σταδιακά και οι υπόλοιποι να αποκτήσουν τα απαραίτητα αντισώματα μέσω του εμβολίου.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Περισσότερα Άρθρα

Κατάθεση “φωτιά” της συμβούλου ψυχικής υγείας για τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά – Τι της ζήτησε η Καρολάιν

Πολύωρη και υπό άκρα μυστικότητα κατάθεση έδωσε στον ανακριτή η σύμβουλος ψυχικής υγείας της Καρολάιν και του συζυγοκτόνου, Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η κα. Ελένη Μυλωνοπούλου περιέγραφε για περισσότερες από τέσσερις ώρες στον ανακριτή όλα όσα ειπώθηκαν στις περίπου 20 συνεδρίες που έκαναν η Καρολάιν και ο 33χρονος πιλότος, το χρονικό διάστημα […]

Εμβολιάστηκε ο Παναγιώτης Νίκας

Σήμερα, Παρασκευή 9 Απριλίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου εμβολιάστηκε για τον κορονοϊό. Κατά την επίσκεψή του αυτή, ο Π. Νίκας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη, αλλά και με τον ιατρό Νίκο Γραμματικόπουλο, Διευθυντή της κλινικής covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας, τους οποίους ευχαρίστησε γιατί, […]