31 °C Argos, GR
8 Αυγούστου 2022

Πρόγραμμα διατήρησης της απασχόλησης από την Ε.Ε.

Πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε προ ολίγου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας για τη «μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία» που βιώνει η Ευρώπη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία Sure, που θα παρέχει τη δυνατότητα βραχυπρόθεσμης εργασίας σε εργαζόμενους σε εταιρείες των οποίων ο κύκλος εργασιών έχει καταρρεύσει εξαιτίας της πανδημίας.

«Αν οι εταιρείες δεν έχουν παραγγελίες εξαιτίας ενός προσωρινού εξωτερικού σοκ όπως ο κορωνοϊός, δεν πρέπει να απολύσουν τους εργαζομένους τους», εξήγησε στη δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν. Θα συνεχίσουν να τους απασχολούν. Ακόμα και αν υπάρχει λιγότερη δουλειά. Στον ελεύθερο χρόνο τους, οι εργαζόμενοι μπορούν να διδαχθούν νέες δεξιότητες που θα ωφελήσουν τόσο τις εταιρείες τους όσο και τους ίδιους».

[hfe_template id='397365']

Το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση, όπως είπε στο briefing της Επιτροπής ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, και αναμένεται να υιοθετηθεί αύριο. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το μέγεθος του προγράμματος ή τον τρόπο με  τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ των Financial Times, ενδέχεται να φτάσει ως και τα 100 δισ. ευρώ. Οι πόροι, που θα χορηγηθούν ως δάνεια στα κράτη-μέλη, θα προκύπτουν από δανεισμό της Επιτροπής με εγγύηση τον κοινοτικό προϋπολογισμό και με τη συνδρομή του ESM και της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας.

Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η γερμανική κυβέρνηση παραμένει διχασμένη επί του συγκεκριμένου ζητήματος, με το υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτζ, να τάσσεται υπέρ αλλά την καγκελαρία και το CDU να το βλέπουν με σκεπτικισμό. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για πανευρωπαϊκά μέτρα στήριξης των οικονομιών της Ε.Ε. και ειδικά του Νότου, με τη σκληρή κριτική προς το Βερολίνο που έχει προκαλέσει, η κ. Μέρκελ να κάνει μία υποχώρηση στο θέμα αυτό.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ στους Financial Times, η Γαλλία θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση ενός νέου ταμείου διάσωσης για τον κορονοϊό, για να συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο κ. Λεμέρ είπε ότι το ταμείο θα είναι ορισμένου χρόνου (πέντε ή δέκα ετών) και θα εστιάσει στην ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών-μελών μετά την υποχώρηση της πανδημίας. Θα είναι δυνατή η κοινή έκδοση χρέους μέσω του ταμείου, αποκλειστικά για μέτρα και επενδύσεις που συνδέονται με τις συνέπειες του κορονοϊού.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα Άρθρα

Δ. Καμπουράκης: Ποια εκλογική ετοιμότητα βρε ταλαίπωροι;

Και εκεί λοιπόν που κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου (και του εσαεί ηττημένου) ακούει ξάφνου μια φωνή. «Σε θέτω σε εκλογική ετοιμότητα». Ανοίγει ελαφρώς το ένα μάτι, βλέπει από πάνω του τον Αλέξη να τον παροτρύνει με χειρονομίες έμπλεες οργής, το ξανακλείνει, γυρίζει από την άλλη μεριά και το ξαναρίχνει στο ροχαλητό. Αλλά όχι σε […]