19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Αστεροσκοπείο: Ο κορονοϊός βλάπτει και τις προγνώσεις του καιρού

Ο κορονοϊός έχει και μερικές απρόσμενες παρενέργειες. Η σημαντική μείωση των πτήσεων των αεροσκαφών λόγω της πανδημίας Covid-19 και συνεπώς η μείωση των ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων που παρέχονται στα κέντρα πρόγνωσης καιρού, έχουν ως συνέπεια να γίνονται λιγότερο ακριβείς οι μετεωρολογικές προγνώσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι παρατηρήσεις από τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται μαζί με πολλές άλλες, όπως των δορυφόρων, για να βοηθήσουν στην εκτίμηση της κατάστασης του συστήματος Γης-ατμόσφαιρας κατά την έναρξη των προβλέψεων (αρχικές συνθήκες). Ο αριθμός των αεροπορικών παρατηρήσεων πάνω από την Ευρώπη, που έλαβε και χρησιμοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσο-πρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF), έχει μειωθεί σημαντικά κατά 65% μεταξύ 3 και 23 Μαρτίου, ενώ διεθνώς η αντίστοιχη μείωση ήταν περίπου 42%.

Ο αριθμός των παρατηρήσεων και η γεωγραφική κάλυψή τους αναμένεται να μειωθούν κι άλλο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Ένα μικρό μόνο ποσοστό αναφορών προέρχεται από φορτηγά-αεροσκάφη, που επηρεάζονται λιγότερο από τις πτήσεις επιβατών.

Το ποσοστό των αεροπορικών αναφορών στις αρχικές συνθήκες του ECMWF είναι 13%, της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) περίπου 9% και στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αγγλίας (MetOffice) είναι 8%. Υπολογίζεται ότι η αφαίρεση όλων των αεροπορικών δεδομένων θα προκαλέσει μείωση της ακρίβειας προγνώσεων έως και 15% σε χρονικό ορίζοντα επτά ημερών.

Πρόσφατες καινοτόμες δορυφορικές παρατηρήσεις ανέμου από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Aeolus θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της μείωσης του αριθμού των παρατηρήσεων που βασίζονται σε αεροσκάφη, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον. Τις επόμενες εβδομάδες πιθανώς να πραγματοποιηθούν κάποιες πρόσθετες εκτοξεύσεις ραδιοβολίσεων στην Ευρώπη, ώστε να αντισταθμίσουν την έλλειψη αεροπορικών μετρήσεων.

Περισσότερα Άρθρα

Στη Συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο υπ. Βουλευτής Γιώργος Γαβρήλος για την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος

Σε μια πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικύρωσε τα ψηφοδέλτιά του για το σύνολο των εκλογικών περιφερειών της χώρας και ενέκρινε το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Τα ψηφοδέλτιά του ανανεώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό με τη συμμετοχή των γυναικών να φτάνει στο 50%. Στελέχη από όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους που θα δώσουν την […]

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Ατρόμητου Παναριτίου

Επώδυνος ο αποχαιρετισμός σε ένα δικό μας παιδί. Ο Σάκης Σαράντης τίμησε την ομάδα μας με την προσφορά του, φόρεσε τη φανέλα της, αγωνίστηκε και διακρίθηκε για το ήθος του και την συνεργατικότητά του. Αγάπησε το ποδόσφαιρο που δεν το εγκατέλειψε ποτέ, μέχρι την τελευταία του πνοή. Θα μας λείψει το χαμόγελό σου Σάκη. Ο […]