15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Κορονοϊός: Τροφές και καθημερινές συνήθειες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό

Γράφει η Ντορίνα Σιαλβέρα

Όλοι γνωρίζουμε ότι το μοντέλο της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής έχει αναγνωριστεί από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ως το πιο ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρότυπο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Η κατανάλωση, επίσης, ποικιλίας τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας, να προσφέρει ευεξία, να διατηρήσει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων.

Στα πλαίσια αυτά, είναι σημαντικό να τονισθεί εξ΄αρχής ότι δεν υπάρχουν «μαγικά» τρόφιμα ή υπερτροφές ή συμπληρώματα που η κατανάλωσή τους και η μεμονωμένη πρόσληψή τους μπορεί να οδηγήσει σε τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής ιώσεων και μολύνσεων. Ως εκ τούτου, το σύνολο, μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται, λοιπόν, στην άφθονη κατανάλωση εποχικών φρούτων και λαχανικών (πορτοκάλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο) στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική πρόσληψη λιπαρών ψαριών (σαρδέλες, σκουμπρί, πέστροφα) και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος. Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί) και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας. Για να το πετύχετε αυτό προσπαθήστε να περιλαμβάνει το πιάτο σας χρώματα όπως κόκκινο (π.χ. ντομάτα ή φράουλα), πορτοκαλί (π.χ. καρότο ή πορτοκάλι), κίτρινο (π.χ. κίτρινη πιπεριά ή ανανάς), πράσινο (π.χ. μπρόκολο ή αχλάδι), μπλε και μωβ (π.χ. μελιτζάνα ή βατόμουρα) και άσπρο (π.χ. κουνουπίδι ή μπανάνα). Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον 400γρ. φρούτων και λαχανικών την ημέρα (ισοδυναμεί με 5 φρούτα και λαχανικά), για να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η επαρκής καθημερινή σας ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική. Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Ως κύριο συστατικό του σώματος, έχει πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς θρεπτικών ουσιών και συστατικών στο αίμα, τη διατήρηση σταθερής της θερμοκρασίας του σώματος αλλά και της αποβολής των υποπροϊόντων του μεταβολισμού. Άλλες καλές συνήθειες του τρόπου ζωής, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ορθής λειτουργίας του ανοσοποιητικού, είναι: ο επαρκής ύπνος, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και λίπους, η διαχείριση του στρες και η αποφυγή του καπνίσματος.

Μείνετε σπίτι, λοιπόν, και καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!

Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!

Χρήσιμες Συμβουλές στην εποχή του κορονοϊού

  • Ενημερωθείτε για τη διατροφή σας μόνο από αξιόπιστες πηγές και από τους διαιτολόγους-διατροφολόγους.
  • Διατηρηθείτε σωματικά ενεργοί για να εξασφαλίσετε καλή φυσική κατάσταση.
  • Αποθηκεύστε αρκετά είδη φρούτων και λαχανικών (στη ψύξη ή κατάψυξη) και άλλα βασικά είδη τροφίμων για περίπου 2-4 εβδομάδες.
  • Προετοιμαστείτε σταδιακά στις αγορές τροφίμων και αποφύγετε τις αγορές πανικού. Κάνετε τα ψώνια σας σε ώρες εκτός αιχμής.
  • Ασκηθείτε όσο είναι εφικτό σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς να συνωστίζεστε. Παράλληλα, βρείτε έξυπνους τρόπους εκγύμνασης μέσα στο σπίτι (χορός, σχοινάκι, στέπερ, λάστιχα).
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες των εθνικών αρχών και συνεχίστε να εφαρμόζετε τους κανόνες καλής γενικής υγιεινής.

Δρ. Ντορίνα (Θεοδώρα-Ειρήνη) Σιαλβέρα, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς “Οι Άγιοι Ανάργυροι”/ Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων

Περισσότερα Άρθρα

Συνάντηση εκπαιδευτικών με τον Μητροπολίτη Αργολίδας

Με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών προστατών της παιδείας και των γραμμάτων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019 με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς, από τον Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο, στην αίθουσα του κέντρου “PANTAZIS ROYAL” στην Δαλαμανάρα Άργους, όπως γίνεται τα τελευταία έξι χρόνια στην Μητρόπολη Αργολίδος. Ο Σεβασμιώτατος […]

Εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων η επετειακή έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Το έθνος μας δεν είναι κατακτητικό. Είμαστε έθνος ατόμων, δεν είμαστε στίφη, δεν είμαστε μάζες. Είμαστε διασπαρμένοι παντού, εδώ όμως είναι το εθνικό μας κέντρο, τα σημερινά σύνορα του ελληνισμού, τα οποία και τα προστατεύουμε και τα υπηρετούμε» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, εγκαινιάζοντας χθες το βράδυ, με αφορμή την […]