15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Το απόρρητο σχέδιο “Άρτεμις” για τον κορονοϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει τον γενικό συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και προχωρά στην ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα -πιθανόν και εντός της ημέρας- αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία δύο κέντρα επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία και ενός τρίτου, που θα έχει εποπτικό ρόλο.

Όπως μεταδίδει η «Καθημερινή», πρόκειται για το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις», το οποίο περιλαμβάνει αρκετά μέτρα.

Το πρώτο κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης». Με άλλα λόγια, αστυνομικοί και πυροσβέστες θα έχουν την αρμοδιότητα να εντοπίζουν τον κύκλο επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ώστε να λαμβάνονται μέτρα καραντίνας. Το κέντρο θα στελεχωθεί από 150 ανακριτικούς υπαλλήλους. 

Το δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα, βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και θα έχει τον ρόλο του «κέντρου ενημέρωσης». Θα αποτελείται από 70 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που έχουν ήδη εκπαιδευτεί γι’ αυτό και οι οποίοι θα επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κορωνοϊό για να τους δώσουν οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Το τρίτο, που δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη, θα είναι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα έχει τον ρόλο της εποπτείας.

Θα λειτουργεί ως δεξαμενή πληροφοριών και θα προΐστανται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανάλυση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών

Όπως προβλέπεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Το άρθρο 19 της ΠΝΠ συγκεκριμένα προβλέπει ότι «ο ΕΟΔΥ παρέχει προς τη ΓΓΠΠ, για λόγους επιχειρησιακής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών, δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας».

Θα αναλύονται τα δεδομένα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων και έτσι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μπορέσει να ενεργοποιήσει σχέδια για τη δημιουργία, π.χ., υπαίθριων ή πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να συναντηθεί με επικεφαλής αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να υπάρξουν συντονισμός και κατανομή ρόλων για την περίπτωση αναβάθμισης της κρίσης στο 3ο επίπεδο.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους επικεφαλής οργανισμών κοινής ωφελείας (π.χ. ΔΕΔΔΗΕ) έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων δεν θα διαταραχθεί η ομαλή τους λειτουργία.


Με πληροφορίες από Καθημερινή 

Περισσότερα Άρθρα

Το ΚΚΕ για το market pass

Δύσκολα καταπίνεται η προπαγάνδα της κυβέρνησης για το κουπόνι του marketpass, τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές στο ράφι έχουν ανέβει αλλεπάλληλες φορές απ’ όταν ανακοινώθηκε το μέτρο. Τι λέει η κυβέρνηση χωρίς ντροπή; Ότι η «μεγάλη ανταπόκριση» του κόσμου να κάνει αίτηση για το κουπόνι επιβεβαιώνει την… ορθότητα της πολιτικής της. Ότι δηλαδή ο […]

Κορονοϊός: Βγήκε από το «βαθύ κόκκινο» η Αργολίδα

Τις περιοχές της χώρας που μπαίνουν στο βαθύ κόκκινο και ως εκ τούτου ισχύουν πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα, αλλά και αυτές που παρουσίασαν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα και βγαίνουν από το βαθύ κόκκινο, παρουσίασε τη Μεγάλη Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.   Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται: Ο Δήμος Ξάνθης, όπου […]