7 °C Argos, GR
4 Φεβρουαρίου 2023

Κ.Μητσοτάκης από τον Έβρο:«Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια»

«Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ας είμαστε ειλικρινείς»

 

«Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της. Παραβιάζει κατάφωρα τη συνθήκη με την ΕΕ, που την υποχρεώνει να κρατά στο έδαφός της τους μετανάστες», ανέφερε από τον Έβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μετά την ενημέρωση των ηγετών της ΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα.

«Οι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα δεν έχουν σχέση με την Ιντιλίμπ, να βρούμε λύση στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «τα σύνορα της Ελλάδα είναι σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε».

«Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ας είμαστε ειλικρινείς», παραδέχθηκε. Ωστόσο όπως τόνισε, «το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό- προσφυγικό» αλλά «συνιστά ασύμμετρη εισβολή, με εμπροσθοφυλακή ανθρώπους που χρησιμοποιούν βία και δακρυγόνα από την τουρκική στρατοχωροφυλακή».

«Όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν πολιτικό διεθνές ζήτημα πρώτου μεγέθους, Μόνο τις τελευταίες μέρες αποτρέψαμε πάνω από 24.000 παράνομες εισόδους. Θέλω να συγχαρώ τους ενστόλους και τους πολίτες που συμπαρίστανται. Οι απειλές Ερντογάν δεν πέρασαν. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους, μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα καταφέρετε», συνέχισε.

«Έχουμε δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη μας. Η αλληλεγγύη πρέπει να απευθύνεται και προς τους Έλληνες πολίτες, των οποίων απειλείται η ασφάλεια και η γαλήνη. Η Ευρώπη απέτυχε να βοηθήσει. Επέλεξε να κλείσει τα μάτια, Η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι αυτό αλλάζει. Ελπίζω ότι θα γίνει πιο έμπρακτη η βοήθειά σας. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό, αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός πως η ηγεσία της ΕΕ βρίσκεται σύσσωμη στο σημείο προκειμένου να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται στα σύνορα.

«Θέλω να εκφράσω την υποστήριξή μας στην κυβέρνησή σας. Υπάρχει σημαντικό θέμα, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σας εμπιστευόμαστε. Πράγματι έχουμε συμφωνία με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα τη συμφωνία και θα περιμένουμε από την Τουρκία να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Για τη Συρία, θα εντείνουμε τις προσπάθειες για πολιτική λύση. Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν «ανέφερε με τη σειρά της πως σήμερα είδαν από κοντά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες και τους αστυνομικούς και λιμενικούς για τις άοκνες προσπάθειές τους. Οι ελληνικές ανησυχίες, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Η τάξη στα ελληνικά σύνορα θα τηρηθεί. Μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 άμεσα. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα. Θα είμαστε σε στενή επικοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη, ευθύνη της Ευρώπης συνολικά τα σύνορα της Ελλάδας. Όσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σ’ αυτούς τους καιρούς».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ανέφερε πως «είμαι πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μην συνειδητοποιούν. Πριν από ενάμισι χρόνο αν είχαμε ακολουθήσει και είχαμε κάνει την μεταρύθμιση του Δουβλίνου, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα».

«Δεν έρχονται στην Ελλάδα ή στην Ιταλία. Χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική, κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό για να εγγυώμεθα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χρειαζόμαστε μια καμπή και η παρουσία μας σήμερα είναι κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και να υπάρξει κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό. Και παράλληλα να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες. Πρέπει να χαράξουμε κοινή πολιτική, αυτό μας ζητούν οι Έλληνες πολίτες σήμερα, να αντιμετωπίσουμε μια πρόσκληση που θα έχει μακροπρόθεσμη πολιτική. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα και μια δέσμευση που πρέπει να αναλάβουμε είναι να προστατεύσουμε το μέλλον τους και επ’ αυτού η δέσμευση πρέπει να είναι εντονότερη. Εως τώρα δεν βασιστήκαμε στη γενναιοδωρία, αλλά ο καθένας στο δικό του συμφέρον», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ανέφερε με τη σειρά του: «Αναγνωρίσουμε και εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Είναι μαζί μου ο υπουργός Εσωτερικών που θα είναι πρόεδρος της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών. Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται στις ενέργειες και των δύο μας. Θα αποτρέψουμε την επανάληψη των φαινομένων του 2015- 2016, πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα από την εμπειρία του παρελθόντος».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση της Ελλάδας ακολουθεί πλέον διαφορετική πολιτική από αυτή του παρελθόντος και ότι δεν μπορεί να δεχθεί να χρησιμοποιούνται οι άνθρωποι ως πιόνια. «Δεν μπορούμε όμως, να το κάνουμε μόνοι μας. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αποστολή. Πρέπει να καταλήξουμε σε συντονισμό για την αλλαγή των υφιστάμενων πολιτικών ασύλου. δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σοφά το χρόνο από την τελευταία προσφυγική κρίση, πρέπει να δείξουμε αποτελεσματικά ότι μοιραζόμαστε την κρίση», ανέφερε.

 

Οι φωτογραφίες είναι από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

 

Περισσότερα Άρθρα

Παρέμβαση Ανδριανού για την αποκατάσταση του ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Ζορμπά με θέμα την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια στην ομώνυμη πλατεία του Ναυπλίου που υπέστη βανδαλισμό   Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:   «Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους […]

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Τα νέα κρούσματα

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 17 Απριλίου 2021 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.411, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν […]