6 °C Argos, GR
8 Φεβρουαρίου 2023

Το πρωί της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν εργασίες για την φύτευση υπεραιωνόβιας ελιάς στην πλατεία Φιλελλήνων στο Ναύπλιο.

 


Πρόκειται για πρόγραμμα της ΕΡΓΟΣΕ και που με πρωτοβουλία του Ναυπλιώτη Κωνσταντίνου Δημούλη πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Ναύπλιο και υπογραμμίζεται ότι η μεταφορά των ελαιοδένδρων εντάσσεται στις κοινωνικές δράσεις της εταιρίας που έχουν στόχο να μην χαθεί ούτε ένα δένδρο από τις περιοχές που θα περάσει το τρένο. Είναι σημαντικό για την ΕΡΓΟΣΕ ελιές υπεραιωνόβιες να συνεχίσουν να ζουν, προσφέροντας το οξυγόνο τους.

Η ελιά είναι 2.000 ετών σύμφωνα με την υπεύθυνη της εταιρίας KLORANE ενώ ακόμα μια θα τοποθετηθεί στον κόμβο Τολού. Να σημειώσουμε πως η κάθε μια ελιά ζυγίζει περίπου 5 τόνους και προέρχονται από κτήμα της Ακράτας. Στο σημείο βρέθηκε και ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος .

Από το 2013 η «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.» και η εταιρεία KLORANE έχουν αναπτύξει με δική τους πρωτοβουλία μια καινοτόμα περιβαλλοντική δράση, που έχει ως σκοπό τη διάσωση των ελαιόδεντρων, τα οποία βρίσκονται εντός της απαλλοτριούμενης ζώνης, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των νέων σιδηροδρομικών έργων. Η δράση αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από εταιρεία του Δημοσίου και μάλιστα χωρίς αυτό να προβλέπεται από κάποιο νομικό πλαίσιο.

Τα ελαιόδενδρα

Μέχρι σήμερα να έχουν διασωθεί περίπου 500 ελαιόδεντρα, μερικά εκ των οποίων είναι υπεραιωνόβια και 2.500 φυτώρια, τα οποία έχουν διατεθεί σε 25 Δήμους και άλλους δημόσιους φορείς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 5 από αυτά, που βρέθηκαν στην περιοχή του Αιγίου, και με βεβαίωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ότι είναι ηλικίας από 700 έως 1500 ετών, μεταφυτεύτηκαν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπως στην Πρυτανεία, στην πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής, έναντι του ξενοδοχείου Hilton, στη συμβολή της Λεωφόρου Συγγρού με Αθ. Διάκου και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Στόχος μας είναι η μεταφύτευση δέντρων να συνεχιστεί και ήδη γίνονται συζητήσεις με δήμους που ενδιαφέρονται», εξηγεί η υπευθυνη της ΕΡΓΟΣΕ «Εχουμε συλλέξει 200 ελαιόδεντρα από την περιοχή της Αιγιαλείας. Δύο από αυτά, ηλικίας 200 ετών, θα δοθούν στον Δήμο Αιγιαλείας, ενώ είμαστε σε συζητήσεις για κάποια νεότερα με δήμους. Μικρότερα ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν μαζικά στο Χαϊδάρι, στην Ηλιούπολη, στο Φάληρο και αλλού, ενώ έχουμε συλλέξει και κάποια εσπεριδοειδή. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο».

“Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πρυτανεύσει η φιλοσοφία της αξιοποίησης τέτοιων φυτών και να σταματήσει η ξύλευσή τους όταν ένα δημόσιο έργο καταστρέφει έναν ελαιώνα.”

«Τα δένδρα αυτά, κάθε ηλικίας, είναι σημαντικό να διασώζονται. Σε πλατείες, αρχαιολογικούς χώρους, σημεία αναφοράς ή ακόμη και σε κατοικίες όπου το τοπίο μας οδηγεί… Το παράδειγμα της μεταφοράς ελαιόδεντρων στο κέντρο της Αθήνας μας κάνει να σκεφτούμε σε πόσα μέρη θα μπορούσαν να μπουν με γνώμη αρχιτεκτόνων τοπίου και γεωπόνων κηποτεχνών, με μέτρο, εκεί που θα είχε και σημειολογική αξία.

Σημαντικά δημοτικά ελαιο-πάρκα υπάρχουν σε Βαλένθια, Βαρκελώνη, Παλέρμο, Αντίμπ και αλλού. Πρόκειται για σοβαρές επαγγελματικές δουλειές με φιλοπεριβαλλοντικές, ιστορικές και πολιτιστικές προεκτάσεις. Η ελιά έχει τη θέση της στην ελληνική κηποτεχνία και οφείλουμε να τη χρησιμοποιούμε με όρους ειδικά τώρα που στις μελέτες διαχείρισης πάρκων τονίζεται η ενδημικότητα και η μεσογειακότητα στη χρήση φυτικού υλικού»

Περισσότερα Άρθρα

Χαρδαλιάς : Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το τείχος ανοσίας

Τις αλλαγές που θα ισχύσουν από αύριο στη χώρα στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων υπενθύμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η μείωση του ιικού φορτίου που απεικονίζεται στους δείκτες που […]

Από το Ναύπλιο ξεκινούν 3-4 Ιανουαρίου οι επετειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

Οι εναρκτήριες εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021) θα λάβουν χώρα το διήμερο 3 και 4 Ιανουαρίου 2021 στο Ναύπλιο, με συνδιοργανωτές, τον Δήμο Ναυπλιέων, την Διαρκή Ιερά Σύνοδο και την Μητρόπολη Αργολίδας. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προαναγγέλλει τη διαδικτυακή διεξαγωγή […]