17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα για τη θωράκιση της χώρας έναντι πιθανού κρούσματος

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κορονοϊό. Η συνεδρίαση διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τη σύσταση Διατομεακής Επιτροπής σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών των υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό. Επίσης ανακοίνωσε την εξουσιοδότηση στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να προβεί σε αυτές τις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς, ειδικούς επιστήμονες, την task force και τις πύλες εισόδου της χώρας.

«Θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας, το οποίο είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ να ακούμε όλοι τους ειδικούς επιστήμονες, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και αυτά τα οποία ανακοινώνουν που είναι τα βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν πάντα με τους κανόνες υγιεινής, με τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, με τα νοσοκομεία της χώρας και τα νοσοκομεία αναφοράς και με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

03_02_2

«Υπάρχει επάρκεια μέτρων για ένα πρόβλημα το οποίο δεν υπάρχει. Δεν έχουμε ασθενή στην Ελλάδα. Και κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε αν τυχόν εμφανιστεί ασθενής, να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει.

Ο κορωνοϊός έχει μία πολύ χαμηλή θνητότητα και δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός. Οι πιθανότητες να έχει κανείς μια πολύ άσχημη κατάληξη από αυτόν, είναι πολύ μικρές και πιθανότατα να έχει και καλή κατάληξη, σε ποσοστό 98%. Προτείνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανησυχία για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, να περιοριστούν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό.

Οι γιατροί όλης της χώρας έχουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να διαχειριστούν μία τέτοια περίπτωση και προσπάθεια όλων είναι να μην εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας ή να μην εμφανιστούν και καθόλου προβλήματα» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

«Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Είναι ώρα για αλληλεγγύη και όχι για στίγμα. Δεν έχει έρθει ο ιός ακόμα στη χώρα μας. Η πιθανότητα υπάρχει και ανάλογα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα τα, υπάρχει επαγρύπνηση και είναι ήδη πάρα πολύ αυξημένη.Αυτό που λέμε αυτές τις μέρες, είναι η επαγρύπνηση, η έγκαιρη αναγνώριση, ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση ενός περιστατικού που θα πληροί τον ορισμό κρούσματος» συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Περισσότερα Άρθρα

Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να πίνεις καφέ πριν τις 9:30 το πρωί

Δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να σε σηκώσει πιο γρήγορα από το κρεβάτι από την σκέψη ότι μια κούπα λαχταριστού καφέ ή ένας freddo espresso σε περιμένει στην κουζίνα για να σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις τις μέρας. Κι όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αγαπημένη αυτή πρωινή συνήθεια είναι περισσότερο βλαβερή από […]

Τα κάλαντα του Λαζάρου

Τὸ Σάββατο τοῦ Λαζάρου, τὸ ἔχει περιβάλει ὁ λαός μας μὲ ὄμορφα ἔθιμα. Ἐξ αὐτῶν τὰ κάλαντα τραγουδοῦν μόνο κορίτσια, οἱ λεγόμενες «Λαζαρίνες». Ἀπὸ τὴν προηγούμενη ἡμέρα ἔχουν συλλέξει ἄνθη καὶ μὲ αὐτὰ ἔχουν στολίσει καλαθάκια μὲ τὰ ὁποῖα γυρνοῦν ἀπὸ σπίτι σὲ σπίτι καὶ τραγουδοῦν: Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια, ἦρθε τῶν Βαγιῶν […]