17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ο Γιάννης Βακαρέλης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ του Ναυπλίου Γιάννης Βακαρέλης αναλαμβάνει από σήμερα την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΜΑ, το οποίο ορίστηκε με την από 30-12-2019 (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 1/ 03-01-2020) απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, συνεδρίασε για πρώτη φορά την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος του ΔΣ εξελέγη ο κ. Νικόλαος Πιμπλής και Αντιπρόεδρος ο κ. Ιωάννης Μαρίνος και καλλιτεχνικός διευθυντής ο κ. Γιάννης Βακαρέλης.

Σχετικά με τον Γιάννη Βακαρέλη

Ο διεθνής Έλληνας πιανίστας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μετά από σπουδές στο Κρατικό Ωδείο, φοίτησε στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης και αργότερα στο Λονδίνο με την Μαρία Κούρτσιο. Τελειοποίησε την τεχνική του πλάι στον Μπρούνο Λεονάρντο Γκέλμπερ και τον Νικήτα Μαγκάλωφ.

Το 1979 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Βασίλισσα Σοφία της Μαδρίτης. Ακολούθησε μια λαμπρή σταδιοδρομία που περιλαμβάνει συνεργασίες με διάσημους αρχιμουσικούς όπως οι Lorin Maazel, Colin Davis, Simon Rattle, Kurt Masur, Mstislav Rostropovitch, Neville Marriner, Vladimir Ashkenazy, Yehudi Menuhin, Marek Janowski, Charles Dutoit κ.α.

Ο Γιάννης Βακαρέλης έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους εξέχοντες Διευθυντές Ορχήστρας, συμπεριλαμβανομένων των Sir Simon Rattle, Lorin Maazel, Kurt Masur, Mstislav Rostropovich, Lord Yehudi Menuhin, Sir Colin Davis, Sir Neville Marriner, Charles Dutoit, Vladimir Ashkenazy, Christoph Eschenbach, Marek Janowski, ερμηνεύοντας, σε συνεργασία με μείζονες ορχήστρες (Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, City of Birmingham Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Wiener Symphoniker, Mozarteumorchester Salzburg, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI κ.α.).

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ηχογραφήσεις όλα αυτά τα χρόνια με τις εταιρείες ‘RCA’, ‘ASV’, ‘RPO Records’, για τις οποίες έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από τα εξειδικευμένα μουσικά περιοδικά ‘Gramophone’, ‘Classical Music’ και ‘Diapason’.

Ο Γιάννης Βακαρέλης εμφανίζεται σε όλες τις σημαντικές αίθουσες συναυλιών, όπως οι Wiener Musikverein, Festspielhaus Salzburg, Berliner Philharmonie, Tonhalle Zürich, Concertgebouw Amsterdam, Royal Festival Hall, Royal Albert Hall, αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ όπως τα London Proms, Schleswig-Holstein, La Roque d’Anthéron, Spoleto, Brescia-Bergamo, Echternach, Gstaad, Sintra, Enescu Festival κ.α.

Ως μουσικός δωματίου, ο Γιάννης Βακαρέλης έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους οι Yuri Bashmet, Steven Isserlis, Mischa Maisky, Heinrich Schiff, Vladimir Spivakov, Augustin Dumay, Michel Portal, Ensemble Wien, Artis-Quartett Wien, Philharmonia Quartett Berlin, New Fine Arts Quartet, Quartetto della Scala.

Μεταξύ των πρόσφατων εμφανίσεών του περιλαμβάνονται τα ντεμπούτα του με τους Zubin Mehta και την Ορχήστρα του Maggio Musicale Fiorentino, Esa-Pekka Salonen και τη Philharmonia Orchestra, Sakari Oramo και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας, Yutaka Sado και την Orchestre Philharmonique de Radio France, Vladimir Fedoseev και τη Wiener Concert-Verein, Nikolai Alexeev και την Dresdner Philharmonie καθώς και τη St Martin-in-the- Fields Orchestra.

Η ψυχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Ναυπλίου

Από το 1992 ο Γιάννης Βακαρέλης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ του Ναυπλίου. Το 1997 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών. Το 2000 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και το 2002 το Φεστιβάλ Ναυπλίου βραβεύτηκε με το Μέγα Βραβείο του καλύτερου πολιτιστικού θεσμού της χώρας από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών.

Πρόσφατα πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, ενώ έδωσε μια σειρά master classes στο Cornell University και το Bard College των Η.Π.Α.

Περισσότερα Άρθρα

Οι αστραπές το βράδυ του Σαββάτου έκαναν τη νύχτα μέρα στο Ναύπλιο

Η νυχτερινή ισχυρή καταιγίδα που κράτησε ώρες και που έπληξε την περιοχή της Αργολίδας το βράδυ του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου 2018 συνοδεύονταν από πολλούς κεραυνούς που μετέτρεψαν τη νύχτα σε μέρα στην Αργολική Πρωτεύουσα. Εκατοντάδες ήταν οι κεραυνοί και οι αστραπές  στο νυχτερινό ουρανό του Ναυπλίου που σε συνδυασμό με την πολύ δυνατή βροχή έκαναν […]

Νεκρό μικρό παιδί στη Μόρια μετά από φωτιά

Τραγωδία στην Μόρια στη Μυτιλήνη από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και κατακαίει τμήμα του καταυλισμού μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες την Πυροσβεστική, ένα παιδί έχει χάσει τη ζωή του. Πρόκειται για ένα κοριτσάκι 6 με 7 ετών που βρισκόταν στον καταυλισμό. Η φωτιά που ενισχύει ο ισχυρός […]