17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Χιλιάδες πιστοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ

Χριστιανοί από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την Βηθλεέμ, τον τόπο γέννησης του Ιησού, δίνοντας το έναυσμα των εορτασμών των Χριστουγέννων.

Εκεί, Παλαιστίνιοι και τουρίστες παρακολούθησαν την παραμονή των Χριστουγέννων, σε εορταστική ατμόσφαιρα, την παρέλαση των προσκόπων που ήταν ντυμένοι στα μπλε, τα κίτρινα και τα μπεζ υπό τον ήχο του ζουρνά και του τύμπανου, περιμετρικά της πλατείας της Φάτνης, απέναντι από τη Βασιλική της Γεννήσεως.

Φέτος οι εορτασμοί σηματοδοτήθηκαν από την επιστροφή στην Αγία Γη ενός μικρού κομματιού ξύλου της φάτνης του Ιησού, που έφθασε στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Βηθλεέμ έπειτα από 1.300 χρόνια.

Το ξύλινο κομμάτι, μήκους μόλις λίγων εκατοστών, είχε σταλεί στο Βατικανό τον 7ο αιώνα και από τότε βρισκόταν στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης.

Παραδόθηκε τον Νοέμβριο στον έφορο της εκκλησίας της Βηθλεέμ, ο οποίος δήλωσε πως έφερε «μεγάλη τιμή σε πιστούς και προσκυνητές στην περιοχή.

«Είναι σπουδαίο γιατί είναι ένα ξύλινο κομμάτι της αυθεντικής φάτνης της Βηθλεέμ, που είχε εγκαταλείψει την Αγία Γη γύρω στο έτος 640», σύμφωνα με τον Φύλακα της Αγίας Γης Φραντσέσκο Πατόν.

Ο αποστολικός διαχειριστής του Λατινικού Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ Αρχιεπίσκοπος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, που έφθασε το πρωί στη Βηθλεέμ, θα χοροστατήσει της μεσονύχτιας λειτουργίας στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης, δίπλα στη Βασιλική της Γεννήσεως. Επίσης αναμένεται να παραστεί και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς.

Φέτος, μόνο μερικοί Χριστιανοί της Λωρίδας της Γάζας θα παρευρεθούν, αρκετά λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γιατί το Ισραήλ έδωσε λιγότερες άδειες εξόδου από τον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Κάθε Παλαιστίνιος που θέλει να μεταβεί από τη Γάζα στη Δυτική ‘Οχθη, κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967, πρέπει να διασχίσει το ισραηλινό έδαφος και να πάρει άδεια από τις ισραηλινές αρχές.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι επιτράπηκε να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για τον λόγο αυτό από τους 950 που είχαν ζητήσει άδεια, σύμφωνα με τον Ουάντι ‘Αμπου Νάσαρ, εκπρόσωπο των Εκκλησιών της Αγίας Γης.

Χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται τον τόπο Γέννησης του Ιησού

Μέσα στη Βασιλική, πιστοί που ταξίδεψαν μέχρι την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Τανζανία, τη Νιγηρία, περίμεναν υπομονετικά για ώρες προκειμένου να επισκεφτούν και να προσκυνήσουν το ακριβές σημείο της γέννησης του Ιησού.

Το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων οι πύλες της Βασιλικής της Γεννήσεως έκλεισαν και μέσα σε αυτήν παρέμειναν εκατοντάδες πιστοί που ήθελαν να προσκυνήσουν το σπήλαιο της Γέννησης του Ιησού. Μία συνηθισμένη κατάσταση για τους υπεύθυνους της Βασιλικής, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο σε αυτά τα ιερά μέρη της Βηθλεέμ και των Ιεροσολύμων, με τους χιλιάδες πιστούς να παραμένουν ολονυχτίς μέσα στο ναό για να προσευχηθούν και να δυναμώσουν την πίστη τους.

Καθώς νύχτωνε στη Βηθλεέμ, στους χώρους περιμετρικά του ναού Παλαιστίνιοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι συνέχισαν να φωτογραφίζονται μπροστά από το έλατο ύψους 15 μέτρων που δεσπόζει στην πλατεία της Φάτνης. 

Σε άνοδο ο τουρισμός

Τα τελευταία χρόνια οι εορτασμοί των Χριστουγέννων αμαυρώθηκαν από τις εντάσεις. Το 2017, η μονομερής απόφαση που έλαβε μερικές εβδομάδες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είχε προκαλέσει σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως στη Βηθλεέμ, πόλη την οποία χωρίζει από την Ιερουσαλήμ το τείχος που ανέγειραν οι ισραηλινές αρχές.

Οι εορτασμοί του 2015 έγιναν με φόντο τις αντιισραηλινή βία που συγκλόνισε το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη και στοίχισε τη ζωή 150 ανθρώπων σε τρεις μήνες.

Έπειτα από χρόνια μειωμένης επισκεψιμότητας λόγω των επιπτώσεων της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η Βηθλεέμ γνωρίζει το 2019 μεγάλη αύξηση στο αριθμό των επισκεπτών, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους.

Στην πλατεία της Φάτνης, η Παλαιστίνια υπουργός Ρούλα Μαάγιαχ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν φέτος τη Βηθλεέμ

.

Περισσότερα Άρθρα

Σ.Τσιόδρας: 56 νεα κρούσματα, 1212 σύνολο, 43 νεκροί

Σε 43 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τακτική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς πέντε ασθενείς έχασαν σήμερα τη μάχη ύστερα από επιπλοκές της νόσου. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 56 επιβεβαιωμένα κρούσματα γεγονός που ανεβάζει το σύνολο των […]

Ε.Π.Σ. Αργολίδας: Λόγω της πανδημίας τα σωματεία δεν θα καταβάλουν παράβολο συμμετοχής για Πρωτάθλημα και κύπελλο για το 2021-2022

Οι ομάδες  για το πρωτάθλημα του 2020-2021 που είχαν καταβάλλει το παράβολο συμμετοχής πρωταθλήματος για τις κατηγορίες Α1, Α2 και Β, λόγω της αναστολής πρωταθλημάτων και κυπέλλων από την Covid-19 δεν θα πληρώσουν χρηματικό παράβολο για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα 2021-2022. Όσοι δεν είχαν πληρώσει την περίοδο 2020-2021 και όσα σωματεία δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή […]