20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Στο Ναύπλιο το σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής

Ολοκληρώθηκε  το επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής από τη Μητρόπολη Αργολίδας . H Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας και η Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου και της Διευθύνσεως της Σχολής, στα πλαίσια της διαφυλάξεως και διαδόσεως της πατρώας ημών Ψαλτικής Τέχνης, όπως αυτή διαμορφώθηκε ανά τούς αιώνες έως σήμερα , αλλά και στην προσπάθεια επιμορφώσεως ων σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και των εν γένει Ιεροψαλτών πού διακονούν τα Ιερά Αναλόγια της Ιεράς Μητροπόλεως, διοργάνωσε διήμερο  επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης στις πόλεις Άργους και Ναυπλίου αντίστοιχα.

Με επιτυχία το διημερο σεμινάριο βυζαντινής μουσικής και ψαλτικής από την Μητρόπολη Αργολίδας

Εισηγητής ήταν  Άρχοντας διδάσκαλος του Αποστόλου της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Δημήτριος Νεραντζής  με θέμα: «ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ».

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο  την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Ἱεράς Μητροπόλεως , παρουσία του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου , του  Διευθυντή  της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής  Γρηγόρη Κακούρη  και του υποδιευθυντή  Δημητρίου Καρκαλάτου του Γενικού Γραμματέας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας Ιωάννη Παρασκευόπουλου. Στο σεμινάριο παραβρέθηκε μεταξύ άλλων κι ο αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Κ. Ρούτουλας.

Στο Σεμινάριο αυτό διεξήχθη  επί τι βάσει των κλασικών μαθημάτων της Εκκλησιαστικής Μουσικής , η Τέχνη απόδοσης της Βυζαντινής Σημειογραφίας, σύμφωνα με την προφορική και γραπτή Πατριαρχική παράδοση ενώ παράλληλα, κατά τη διάρκειά του θα γίνει πρακτική εξέταση των συμμετεχόντων.

 

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου ὁ Πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Νεραντζής θά παρουσιάσει το έργο του «Ἀναστασιματάριον Ιωάννου Λαμπαδαρίου του Βυζαντίου», «ΤΟ ΜΕΛΩΔΟΥΜΕΝΟΝ» και θα διδάξει τον παραδοσιακό τρόπο εκτέλεσης των μελών της Βυζαντινής Μουσικής εφαρμόζοντας τον σε διάφορα κλασικά μέλη.

Η μαθητεία του κ. Νεραντζή δίπλα στον Αθανάσιο Παναγιωτίδη, η πολυετής και υπεύθυνη διακονία του στο αναλόγιο, καθώς και ἡ προσωπική ερευνά του σε θέματα Βυζαντινής παρασημαντικής, μέσω του συνδυασμού της χειρόγραφης, έντυπης και προφορικής παράδοσής μας, αποτελούν τα εχέγγυα για μια γνήσια προσέγγιση της έκφρασης της ψαλτικής τέχνης.

Περισσότερα Άρθρα

Η Αλεξία Χιώτη “ζωντανά” στην ΕΡΑ Τρίπολης

Η γνωστή Αργεία ερμηνεύτρια Αλεξία Χιώτη θα είναι αύριο , Πέμπτη, τηλεφωνικά μετά τις 10.30 π.μ.στην ΕΡΑ Τρίπολης ( 101,5 , FM -και 91,2 για Ερμιονίδα- , 1305 ΑΜ , ERT.GR ). Θα μιλήσει για το τραγούδι του Άργους που πρόσφατα εμπνεύστηκε και μελοποίησε ο ομογενής κ. Γιώργος Καβάλας που κατάγεται από το Άργος και […]

Στο ΟΑΚΑ ο Υφυπουργός Αθλητισμού για αυτοψία εφαρμογής των μέτρων της σταδιακής επανεκκίνησης του αθλητισμού

Αυτοψία στο ΟΑΚΑ, για την τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων στην ασφαλή και σταδιακή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας στη χώρα, η οποία ξεκίνησε από χθες Τρίτη 5 Μαΐου, πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μαζί με το μέλος της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ και πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ, Παναγιώτη […]