6 °C Argos, GR
9 Δεκεμβρίου 2023

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας μας συμβουλεύει για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στην οικογένεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της παχυσαρκίας και της εμφάνισης του Σακχαρώδους Διαβήτη  στα παιδιά, που οφείλονται στη  διατροφή και στην έλλειψη άσκησης.

Η γλυκόζη μεταφέρεται από το αίμα στα κύτταρα με τη βοήθεια μιας ορμόνης, της ινσουλίνης, που παράγεται στο πάγκρεας από τα β-κύτταρα. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης(ΣΔ) είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία που οφείλεται σε πλήρη ή μερική ένδεια ινσουλίνης και αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ΣΔ, ο ΣΔ τύπου 1  που οφείλεται σε καταστροφή των β-κυττάρων, με απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης και ο ΣΔ τύπου 2 που οφείλεται σε προοδευτική μείωση της έκκρισης της ινσουλίνης και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η διάγνωσή του γίνεται όταν η γλυκόζη νηστείας πλάσματος ≥126mg/dl , μετά από νηστεία 8 ωρών ή τιμή γλυκόζης πλάσματος ≥200mg/dl, 2 ώρες μετά από λήψη 75gr γλυκόζης ή τιμή γλυκόζης πλάσματος ≥200mg/dl τυχαία μέτρηση στο 24ωρο ή HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) ≥6,5%.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη(IDF):

  • 1 στους 11 ανθρώπους στον κόσμο ζουν με ΣΔ
  • 1 στους 2 με ΣΔ παραμένουν αδιάγνωστοι
  • 425 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με ΣΔ(έτος 2017) και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 693 εκ. το 2045
  • Κάθε 8΄ ένας άνθρωπος πεθαίνει από ΣΔ
  • 727 δισεκατομμύρια δολάρια ξεπέρασαν οι δαπάνες για νοσηλεία-θεραπείες παγκοσμίως

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ένας καλά ρυθμισμένος ασθενής με ΣΔ χωρίς επιπλοκές και συννοσηρότητες, στοιχίζει 1000€ /έτος.

Τα συμπτώματα του ΣΔ περιλαμβάνουν συχνοουρία, ασυνήθιστη δίψα, θολή όραση, αργή επούλωση τραυμάτων, απώλεια βάρους, ανεξήγητη κούραση, στυτική δυσλειτουργία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα χεριών-ποδιών. Οι επιπλοκές του ΣΔ είναι η καρδιαγγειακή νόσος, το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, η διαβητική νεφροπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια, η περιφερική αρτηριακή νόσος, η αμφιβληστροειδοπάθεια,  λοιμώξεις δέρματος, το διαβητικό πόδι.

Στην πρόληψη της νόσου ο ρόλος της σωματικής δραστηριότητας είναι πολύ σημαντικός. Περπάτημα 30΄ την ημέρα είναι η απλούστερη δραστηριότητα που μπορείτε να επιλέξετε. Επίσης ο περιορισμός ποσοτήτων όλων των γευμάτων και η μείωση σωματικού βάρους, αποτελούν κύριο στόχο. Στην επιλογή τροφών, παίρνετε υγιεινές αποφάσεις. Η μεσογειακή διατροφή(ελαιόλαδο, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μεγάλη κατανάλωση οσπρίων-δημητριακών-φρούτων-λαχανικών) έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Δεν ξεχνάμε ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τις λοιμώξεις και ο εμβολιασμός(αντιγριπικός-πνευμονιόκοκκου) κρίνεται απαραίτητος.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας, θα σας απαντήσει στα ερωτήματά σας και θα σας βοηθήσει να προλάβετε πιο αποτελεσματικά τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ

 

Περισσότερα Άρθρα

Πλήθος κόσμου στην τελευταία προεκλογική ομιλία του υποψήφιου Βουλευτή με το ΚΙΝΑΛ στην Αργολίδα, Ανδρέα Πουλά

Σε μια κατάμεστη από φίλους του Αργολιδείς αίθουσα, πραγματοποίησε στο Pantazis Royal την τελευταία του προεκλογική ομιλία, ο υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στην Αργολίδα, Ανδρέας Πουλάς. Ο κ. Πουλάς, απευθυνόμενος συγκινημένος  στους συμπατριώτες του που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, για μια ακόμη φορά, τους ευχαρίστησε για την τιμή που του έκαναν και τους […]

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Ασίνη

Εορτάστηκε με κάθε θρησκευτική μεγαλοπρέπεια η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο οικισμό Αγίας Παρασκευής (Τσέλο) στην Ασίνη του Δήμου Ναυπλιέων. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Αργολίδος Χρυσόστομος Μιχαλόπουλος. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας. Share on FacebookTweetFollow usΑποθήκευση