14 °C Argos, GR
1 Δεκεμβρίου 2022

Η Π.Ε.Αργολίδας για τον Ιό της Καστανής Ρυτίδωσης των Καρπών Τομάτας

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε.Αργολίδας

Σας ενημερώνουμε για την πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα του Ιού της Καστανής Ρυτίδωσης των Καρπών Τομάτας το Σεπτέμβριο 2019 σε τομάτα θερμοκηπίου στα Χανιά.

Πρόκειται για αναδυόμενο κίνδυνο μεγάλης σημασίας για την καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς και σε περίπτωση προσβολής η μείωση της παραγωγής μπορεί να φθάσει έως 70%.Τα φύλλα παρουσιάζουν  ποικιλόχρωση και κατσάρωμα ενώ οι καρποί  εμφανίζουν  ανομοιόμορφη ωρίμανση, κίτρινες και καστανές περιοχές και ρυτίδωση.

Μεταδίδεται με την επαφή (μολυσμένα χέρια, εργαλεία, ρούχα προσωπικού, καλλιεργητικές εργασίες), το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, έντομα επικονίασης σε υπό κάλυψη καλλιέργειες,  και πιθανόν το σπόρο. Επιπλέον τα προσβεβλημένα φυτικά υπολείμματα που παραμένουν στο έδαφος αποτελούν εστία μόλυνσης για αρκετούς μήνες. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέσα για τα προσβεβλημένα φυτά.

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Μ.Φ.Ι.) έχει συντάξει ενημερωτικό έντυπο για τα  φυτά ξενιστές, τα συμπτώματα και τα μέτρα αντιμετώπισης της επικίνδυνης αυτής ιολογικής ασθένειας. Το  έντυπο αυτό έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/ToRFV_nppo_tomato_bpi.pdf του ΥπΑΑΤ  και επισυνάπτεται.

Επιπλέον λόγω της φυτοϋγειονομικής επικινδυνότητας του επιβλαβούς αυτού οργανισμού εκδόθηκε η Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής 2019/1615/ΕΕ της 26ης Σεπτεμβρίου 2019 με ισχύ από 1η Νοεμβρίου 2019 σύμφωνα με την οποία τα φυτά προς φύτευση και οι σπόροι τομάτας και πιπεριάς που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνοδεύονται από Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας και τα καταγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που διακινούνται εντός αυτής πρέπει να συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση διαπίστωσης ύποπτων συμπτωμάτων από τους παραγωγούς όπως αυτά που αποτυπώνονται στις εικόνες του φυλλαδίου που επισυνάπτεται , να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μας στα τηλέφωνα 2752360304-303-263.

 

Ο   Προϊστάμενος της Υπηρεσίας

Δημήτριος  Δήμου

Γεωπόνος

(σ.σ. ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: agrocapital.gr)

Περισσότερα Άρθρα

Τρόφιμα σε συμπολίτες μας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ μοίρασε τρόφιμα σε  συμπολίτες μας στο Δήμο Αργους Μυκηνών. Ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας και Πρόνοιας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δημήτρης Σχοινοχωρίτης απηύθυνε ευχαριστίες στους εργαζόμενους για τις άοκνες προσπάθειες τους σε αυτή την κοινωνική προσφορά. Από το πρόγραμα ΤΕΒΑ ωφελούμενοι συνολικά είναι 1500 […]

Πέθανε ο τραγουδιστής Δημήτρης Σαμαρτζής

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 38 ετών από ανακοπή καρδιάς ο ταλαντούχος τραγουδιστής Δημήτρης Σαμαρτζής. Την είδηση για τον θάνατο του Δημήτρη Σαμαρτζή έκανε γνωστή η ποιήτρια και στιχουργός Μαίρη Γραμματικάκη, με την οποία ο τραγουδιστής είχε συνεργαστεί στο άλμπουμ «Σώματι και Ψυχή» το 2017. «Καλό του ταξίδι στη γειτονιά των Αγγέλων. Μας αγάπησε […]