11 °C Argos, GR
23 Μαρτίου 2023

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στο Προεδρικό Μέγαρο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ και οι Πρόεδροι των 38 μελών της, Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο απ όλη τη χώρα.

Το σύλλογο ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.Αργολίδας “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”  εκπροσώπησε η πρόεδρος κ.Μάρω Γέμελα.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο των εκπροσώπων των Ογκολογικών Ασθενών, τονίζοντας ότι η αποτελεσματική περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών με καρκίνο συνιστά συνταγματική επιταγή που πηγάζει από τo άρθρο 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με τo οποίo «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας».

Ο κύριος Πρόεδρος ανέδειξε την ανάγκη να γίνεται σεβαστή η προσωπικότητα και η αξιοπρέπεια του ατόμου, ιδιαίτερα του σοβαρά πάσχοντος, σε όλες τις περιπτώσεις και από όλους, ενώ εξήρε τη σημασία του ρόλου της οικογένειας στην υποστηρικτική φροντίδα του ασθενούς με καρκίνο, η οποία θα πρέπει να αναγνωριστεί από την πολιτεία δεδομένου ότι καλύπτει περιοχές φροντίδας όπου εντοπίζονται σοβαρά κενά στην ογκολογική φροντίδα που παρέχεται από το σύστημα υγείας. Οι μεγάλες ελλείψεις σε δομές και εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας παρηγορητικής φροντίδας επίσης επισημάνθηκαν από τον κύριο Πρόεδρο.

Επιπλέον ο Ανώτατος Άρχων της χώρας, ανέφερε ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας, τίθεται αρωγός, σύμμαχος και θέτει υπό την Αιγίδα της, το έργο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, δηλώνοντας το σεβασμό και την εκτίμηση του στους εκπροσώπους των ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα μας τη τελευταία δεκαετία. Έθεσε επίσης το θέμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, ως θεμελιώδους σημασίας ζήτημα, στην ατζέντα για τον έλεγχο του καρκίνου, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η άμεση και πολύπλευρη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με τα πλέον σύγχρονα μέσα, αλλά και η στήριξη των οικογενειών τους οφείλουν να αποτελούν προτεραιότητα της πολιτείας.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, κα Καίτη Αποστολίδου, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κύριο Πρόεδρο για το ενδιαφέρον και την υποστήριξή του προς την ΕΛΛΟΚ, τα μέλη και τους ανθρώπους της, ανέφερε ότι σκοπός μας είναι να συνδράμουμε την πολιτεία στο έργο της και παράλληλα τόνισε την ανάγκη να εισακουστεί θεσμικά η φωνή των ασθενών με καρκίνο και να θεσμοθετηθεί η εκπροσώπησή τους στα όργανα και τις επιτροπές που τους αφορούν, όπως γίνεται επί σειρά ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, με απώτερο πάντα στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της περίθαλψης και φροντίδας των ογκολογικών ασθενών και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα πρόσβασης σε διάγνωση, θεραπεία και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και ανακουφιστική φροντίδα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο, στο κατακερματισμό της φροντίδας, στην έλλειψη ολοκληρωμένων ογκολογικών κέντρων (comprehensive cancer centers). Τόνισε ότι τα προβλήματα πρόσβασης στις διάφορες αντινεοπλασματικές θεραπείες είναι πολύ δύσκολη για τους ασθενείς της νησιωτικής και ορεινής Ελλάδας, δεδομένου ότι οφείλουν να διασχίσουν πολύ μεγάλες αποστάσεις, χωρίς τακτική και αξιόπιστη συγκοινωνία, σε περιφέρειες διαφορετικές του τόπου κατοικίας τους.

Τα κατά τόπους μέλη της ΕΛΛΟΚ προσφέρουν ψυχο-κοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση και κατάρτιση στους ασθενείς της περιοχής τους αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος «Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας», και ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας η προστασία της υγείας των πολιτών σε όλη την επικράτεια.
Ο κύριος Πρόεδρος τέλος συνομίλησε με τους Προέδρους των μελών της ΕΛΛΟΚ και είχε για όλους κάτι να μοιρασθεί μαζί τους και δήλωσε ότι λόγω της σοβαρότητας της νόσου, των πολλαπλών κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της, του μεγάλου αριθμού ασθενών και επιβιωσάντων στη χώρα μας αλλά και ως αναγνώριση του κοινωνικού έργου της ΕΛΛΟΚ και των μελών της, θεωρεί σημαντική την έναρξη επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας με τους εκπροσώπους των ασθενών με καρκίνο, και πιστεύει ότι θα συνεχισθεί και στο μέλλον.

Περισσότερα Άρθρα

Γερμανία-Covid-19: 479 θάνατοι και 22.046 κρούσματα σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 22.046 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.106.789, δείχνουν σήμερα Πέμπτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Το ίδιο χρονικό διάστημα, 479 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως […]

ΗΠΑ: Επιπλέον 1.000.000 κρούσματα -Τα εμβόλια «δεν ανακόπτουν την ραγδαία αύξηση»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν το όριο των 19 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, την ώρα που ο Άντονι Φάουτσι δηλώνει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι «τα χειρότερα» θα έρθουν μετά την εορταστική περίοδο. Σύμφωνα με την υπηρεσία TSA, που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των αεροδρομίων, περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανοί ταξίδευαν αεροπορικώς καθημερινά κατά την εβδομάδα […]