20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Τάσος Χρόνης: Η ορθή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, αποτελούν δέσμευση για την παράταξή μας

Την 1η Νοεμβρίου 2019, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ναυπλίου, εκδικάστηκε η πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης των περίπου 78.000 ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρώην πρόεδρος) από τα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης από τον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Αγγέλου.

Δυστυχώς, μολονότι ο κατηγορούμενος ομολόγησε πλήρως τις πράξεις υπεξαίρεσης ενώπιον του ακροατηρίου δια του συνηγόρου υπεράσπισής του, ισχυριζόμενος, όπως και παλαιότερα ενώπιον των ανακριτών αρχών, ότι δήθεν επιθυμεί να επιστρέψει τα χρήματα (παρότι ως σήμερα δεν έχει επιστρέψει ούτε ένα ευρώ!) το δικαστήριο αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την πράξη ως περιγεγραμμένη καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η τελευταία πράξη υπεξαίρεσης από τον κατηγορούμενο φέρεται να τελέστηκε τον Ιούνιο του 2014, δηλαδή σε χρόνο πέραν της πενταετίας, οπότε και παραγράφονται οι πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα!

Η πράξη αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως κακούργημα, με 15ετή χρόνο παραγραφής, ωστόσο οι σαρωτικές αλλαγές που έφερε τον περασμένο Ιούλιο η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα μετέτρεψαν πολλές κακουργηματικές πράξεις σε πλημμεληματικές, μεταξύ αυτών και τη συγκεκριμένη, με αποτέλεσμα να υποπέσει σε παραγραφή, καθώς μάλιστα δεν είχε επιδοθεί προ της παρέλευσης πενταετίας κλητήριο θέσπισμα στον κατηγορούμενο ώστε να υπάρξει η τριετής αναστολή της παραγραφής.

Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, η ολιγωρία των εισαγγελικών αρχών να κοινοποιήσει εγκαίρως το κλητήριο θέσπισμα αλλά κυρίως και πρωτίστως η “εγκληματική” ολιγωρία του πρώην Δημάρχου Κώστα Γκάτζιου και του πρώην Προέδρου των Σχολικών Επιτροπών Γιάννη Γεωργ. Ξυπολιά να διερευνήσουν οι ίδιοι την υπόθεση εγκαίρως και να απευθυνθούν στις διωκτικές αρχές, όταν επανειλημμένως με συνεχείς αναφορές μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του επισημαίναμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγραφής, οδήγησαν την εκδίκαση της υπόθεσης στα τέλη του 2019! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η διάθεσή τους για την τιμωρία του πρώην συνεργάτη τους ήταν τόσο έντονη, που ούτε δικηγόρο να παρακολουθεί την υπόθεση , ούτε λογιστές και ορκωτούς είχαν ορίσει για να διαπιστώσουν το ακριβές ποσό της υπεξαίρεσης. Εμείς τους ορίσαμε τον Σεπτέμβριο του 2019!!!

Αν κατά την περίοδο που επίμονα απαιτούσαμε να ενδιαφερθούν και εκείνοι μας μιλούσαν για στείρα αντιπολίτευση και κινήσεις εντυπωσιασμού είχαν ενεργήσει ως όφειλαν, η υπόθεση θα είχε φτάσει πολύ νωρίτερα στο ακροατήριο, δεν θα είχε παραγραφεί, αλλά και η δίωξη θα ήταν για πράξη κακουργηματική, για την υπεξαίρεση του ποσού των 78.000 ευρώ περίπου, που το στερήθηκαν τα σχολεία και οι μαθητές της περιοχής μας.

Και κάτι ακόμη, το οποίο πρέπει να γνωρίζουν όλοι. Ο Δημήτρης Αγγέλου δεν αθωώθηκε. Παραγράφηκε το αδίκημα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, για τους λόγους που προαναφέραμε! Το Αστικό κομμάτι της διεκδίκησης των χρημάτων παραμένει και θα διεκδικηθεί μέχρι τέλους. Μέχρι τα χρήματα να επιστρέψουν στις Σχολικές Επιτροπές.

Εμείς, ως νέα δημοτική αρχή, δεσμευόμαστε – και το αποδεικνύουμε εμπράκτως ήδη από την αρχή της θητείας μας – να μην ανεχθούμε παρόμοιες καταστάσεις ούτε στο ελάχιστο. Η ορθή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, ο συνεχής έλεγχος και η μηχανοργάνωση που θα εφαρμοστεί σε όλες τις δομές που διαχειρίζονται τα χρήματα των δημοτών, αποτελούν δέσμευση για την παράταξή μας, με σκοπό οι κόποι των κατοίκων του Δήμου Επιδαύρου να τους παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερες υπηρεσίες και να μη γίνονται προσωπική περιουσία των εκάστοτε επιτήδειων που ανερυθρίαστα σήμερα κοιτάζουν τους δημότες, γνωρίζοντας ότι έχουν κλέψει τους κόπους τους και χρήματα που προορίζονταν για τα σχολεία των παιδιών τους.

Λυγουριό, 03-11-2019

Αναστάσιος Χρόνης
Δήμαρχος Επιδαύρου

Περισσότερα Άρθρα

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντιναυάρχου Κωνσταντίνου Πανανά στο Άργος

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αδικοχαμένου Αντιναυάρχου (ΠΝ) Κωνσταντίνου Πανανά, ο οποίος έπεσε υπέρ πατρίδος πριν τέσσερα χρόνια κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην βραχονησίδα Κίναρο στο Αιγαίο Πέλαγος , τη νύχτα της 11 Φεβρουαρίου 2016 ως συγκυβερνήτης του Ελικοπτέρου Agusta-Bell AB 212, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Άργος. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού […]

Τα χρήματα που θα λάβουν οι δήμοι της Αργολίδας λόγω κορονοϊού

Με Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπ. Εσωτερικών (αριθμ. 79903/20.11.2020) δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση στους Δήμους, συνολικού ύψους 50.000.000,00 ευρώ, «προς κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών τους αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορονοϊού COVID-19». Της έκδοσής της, προηγήθηκε στις 13 Νοεμβρίου Απόφαση του Υπ. Οικονομικών, με την οποία αυξήθηκαν οι πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του  Υπ. Εσωτερικών. Κατανεμήθηκαν, λοιπόν, 50.000.000,00 € στους Δήμους […]