32 °C Argos, GR
10 Αυγούστου 2022

Η 1η ΤΟΜΥ Άργους για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η 10η Οκτωβρίου υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και την Unitedfor Global Mental Health ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ψυχικές ασθένειες. Εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1992 κατόπιν πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) περιγράφει την Ψυχική Υγεία ως μια κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, στην οποία το άτομο είναι ικανοποιημένο από τα προσωπικά του επιτεύγματα, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να προσφέρει στην κοινότητα .

[hfe_template id='397365']

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας επικεντρώνεται στην κατάθλιψη, με σύνθημα “Κατάθλιψη. Μια Παγκόσμια Κρίση”. Η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα, όλων των ηλικιών, σε όλο τον κόσμο. Προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του 2020,η κατάθλιψη, θα είναι η σοβαρότερη αιτία ασθένειας στον ανεπτυγμένο κόσμο.Κάθε 40 δευτερόλεπτα, κάποιος χάνει τη ζωή του σε αυτοκτονία.

Τα τελευταία στοιχεία για την ψυχική υγεία προκαλούν ανησυχία καθώς παρατηρείται αύξηση των αυτοκτονιών, αύξηση των νοσηλειών για ψυχοπαθολογικές νόσους, αλλά και πολλαπλασιασμός των ανασφάλιστων και αστέγων.

Όσον αφορά στη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες :

-μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια

-λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού

-10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η απώλεια εργασίας, η οικονομική κρίση και το προσφυγικό κλίμα είναι ορισμένα ψυχοπιεστικά γεγονότα  που οδηγούν στην αύξηση των εισαγωγών στα ψυχιατρεία σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Με την παγκόσμια οικονομική ύφεση, τα περιστατικά ψυχικών νοσημάτων φαίνονται να αυξάνονται. Ως παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία  θεωρούνται η απομόνωση, η αποξένωση, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, οι κακές κοινωνικές συνθήκες, η ανεργία, ο πόλεμος, οι φυλετικές διακρίσεις και το εργασιακό στρες.

Για τη διατήρηση της καλής διάθεσης και της ψυχικής τόνωσης συνιστάται η κατανάλωση υγιεινών τροφών σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση. Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι ο ήρεμος και ξεκούραστος ύπνοςδιάρκειας 8 ωρών.

Επίσης, θέτουμε καθημερινούς και μικρούς στόχους οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν.

Τέλος, η επανασύνδεση με φίλους και αγαπημένους καθώς επίσης και η κοινωνική δραστηριότητα αποσκοπούν στην διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος,που είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση, διατήρηση και αποκατάσταση υγιούς ψυχικής διάθεσης.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας θα πραγματοποιηθεί στην 1η ΤΟΜΥ Άργους ΔΩΡΕΑΝ σύντομη εξέταση και εκτίμηση ψυχικής υγείας μέσω της δοκιμασίας ενός σύντομου τεστ (PHQ-9)για την πρώιμη ανίχνευση ψυχικής διαταραχής και κατάθλιψης σε όλους τους ενδιαφερόμενους από Τρίτη 15 Οκτωβρίου έως και Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 09:00-13:00 χωρίς ραντεβού.

 

Πηγές:

  1. Dewit, S.C. (2009) Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική. Τόμος IΙ. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδη, Ετησία Έκθεση Ψυχικών Υπηρεσιών 2010, Κύπρος, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.(2005)Πράσινο Βιβλίο. Βρυξέλλες. Ψυχική Υγεία: http://www.army.g

 

  1. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019: εστίαση στην πρόληψη των αυτοκτονιών. Διαθέσιμο στον ιστότοπο:https://www.who.int/news-room/events/detail/2019/10/10/default-calendar/world-mental-health-day-2019-focus-on-suicide-prevention

 

  1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ)  http://www.psychargos.gov.gr/Default.aspx?id=27217&nt=19

 

  1. Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας http://www.epapsy.gr

 

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ 1ης ΤΟΜΥ ΑΡΓΟΥΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΝΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α΄ ΕΣΥ

Περισσότερα Άρθρα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στο νοσοκομείο του Άργους 16χρονη χωρίς τις αισθήσεις της (pics)

Η παρατηρητικότητα ενός οδηγού κοντά στη Ξηρόβρυση έξω από το Άργος έσωσε απόψε το βράδυ από τα χειρότερα μια 16χρονη αλλοδαπή κοπέλα. Ο οδηγός είδε αρχικά ένα κορίτσι πεσμένο στο δρόμο. Μαζί με άλλους διερχόμενους αντελήφθησαν άμεσα ότι δεν είχε τις αισθήσεις της αλλά όμως ανέπνεε. Ειδοποίησαν την Αστυνομία και μετά από λίγο στο σημείο […]

Γλύτωσε…από τα νύχια της γάτας

  Ο αγρότης Αριστείδης Τσιρίκος  από τα Λευκάκια Ναυπλίου έσωσε σήμερα μία μικρή νυφίτσα από τα νύχια μίας γάτας. [hfe_template id=’397365′] Η νυφίτσα είχε εγκλωβιστεί από μία γάτα στο αγρόκτημα του αγρότη και δεν μπορούσε να φύγει.  Για καλή της τύχη έγινε αντιληπτή από  τις φωνές της και ο αγρότης την έσωσε. Η νυφίτσα έφερε […]