15 °C Argos, GR
3 Φεβρουαρίου 2023

Συνέδριο με θέμα “Πολιτική και Κράτος στην Ελλάδα κατά τον 20ο και 21ο αιώνα” στο Ναύπλιο

Στον εκθεσιακό χώρο του εμβληματικού κτιρίου της ALPHA BANK, στο κέντρο της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου άρχισε από σήμερα και θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο 05/10/19 ένα αξιόλογο συνέδριο με θέμα “Πολιτική και Κράτος στην Ελλάδα κατά τον 20ο και 21ο αιώνα” με σημαντικούς ομιλητές.

Την ευθύνη της επιστημονικής οργάνωσης της εκδήλωσης έχουν οι Γιάννης Βούλγαρης (Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου), Κώστας Κωστής (Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών- Σύμβουλος Διοίκησης Alpha Bank) και Σωτήρης Ριζάς (Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών).

Επίσης στο ίδιο χώρο συνεχίζεται και η έκθεση ζωγραφικής που είναι αφιερωμένη στον ΘΕΟΦΙΛΟ.

Η επιστημονική αυτή συνάντηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει μία εγγενή αδυναμία της ελληνικής ιστοριογραφίας, που παρά το γεγονός ότι διαρκώς εμπλουτίζεται με νέες έρευνες, στα ζητήματα του κράτους εξακολουθεί και παραμένει εγκλωβισμένη σε παραδείγματα που από μακρού είναι ξεπερασμένα.

Οι θεωρίες της εξάρτησης και της καθυστέρησης αποτελούν δύο τυπικά παραδείγματα για το πώς ακόμη και σήμερα οι κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται τη διαμόρφωση του κράτους, παράλληλα με έναν ασθενή ή «μη κανονικό» καπιταλισμό.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να σκεφτούμε εκ νέου το ρόλο του Κράτους στην Ελλάδα προσπαθώντας να εναρμονίσουμε τη συζήτηση με τις αντίστοιχες αναζητήσεις που πραγματοποιούνται εκτός Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό σκεφθήκαμε ότι μία επιστημονική συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν ιστορικοί, νομικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι και ανθρωπολόγοι θα μπορούσε να αναδείξει πολλές και σημαντικές πτυχές ενός προβλήματος που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ασφαλώς μόνο με ένα διεπιστημονικό τρόπο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να αναδειχθούν χρήσιμα εργαλεία για την περαιτέρω έρευνα. Επομένως, αυτό που θα επιδιωχθεί είναι να διατυπωθούν απόψεις για τη διαμόρφωση του κράτους σε κάθε πεδίο ενδιαφέροντος, με άξονα τις σύγχρονες θεωρίες του κράτους.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο/Κέντρο Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος.

Περισσότερα Άρθρα

Πασχαλινές ευχές από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας

Καλό Πάσχα! Ευχόμαστε η Ανάσταση του Θεανθρώπου να αποτελέσει εφαλτήριο ελπίδας για όλους, για έναν κόσμο πιο υγιή και ειρηνικό. Μείνετε συντονισμένοι για νέες εκδηλώσεις μετά τις διακοπές! Share on FacebookTweetFollow usΑποθήκευση

Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την επιδείνωση του καιρού

Οδηγίες προς τους πολίτες για την επιδείνωση του καιρού εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς, σύμφωνα με την ΕΜΥ, το εν ισχύ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού παρατείνεται έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν: 1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (28-9-2020) τα νησιά […]