19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ο αρχιτέκτονας του Σεΐχη του Ντουμπάι με καταγωγή από τη Σπάρτη

Το εμβληματικό έργο του μουσείου του μέλλοντος στο Ντουμπάι, ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό δημιούργημα και πλέον κτίριο- ορόσημο για την αραβική πόλη που θα φιλοξενεί τις νέες τεχνολογίες, έχει και ελληνική υπογραφή.

 

Ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Τόμπρας, εκτελεστικός διευθυντής του έργου στον οποίο ανατέθηκε η ευθύνη για τον σχεδιασμό και την ολοκλήρωσή του, ήταν ένας από τους νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. «Έφυγα από την Ελλάδα το 2012 με αρχικό προορισμό τη Μελβούρνη», λέει στο iefimerida και συνεχίζει να περιγράφει το προσωπικό του success story.

Ο Παναγιώτης Τόμπρας
Ο Παναγιώτης Τόμπρας

«Στην Αυστραλία έμεινα δυο χρόνια και στη συνέχεια βρέθηκα στο Κατάρ, όπου ανέλαβα έργα για λογαριασμό του Εμίρη, μέχρι που με κάλεσε για συνέντευξη η εταιρία του Σεΐχη του Ντουμπάι. Εκεί με επέλεξαν για το μουσείο του μέλλοντος όπως επίσης και για το EXPO 2020, το γιγαντιαίο εκθεσιακό κέντρο της πόλης, ενώ πλέον δουλεύω σε ένα νέο project που αφορά ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Σεΐχη».

Ντουμπάι, το μουσείο του μέλλοντος
Αυτό είναι το μουσείο του μέλλοντος στο Ντουμπάι

«Η επόμενη δεκαετία θα είναι της Ελλάδας»
Με καταγωγή από τη Σπάρτη και σπουδές αρχιτεκτονικής στην Ιταλία, «είδε» τα χρόνια που η Ελλάδα βούλιαζε στην οικονομική κρίση το μέλλον του στο εξωτερικό, όπως χιλιάδες άλλοι νέοι επιστήμονες, ωστόσο το μυαλό του είναι πάντα στην επιστροφή.

Ο Παναγιώτης Τόμπρας εν ώρα εργασίας στο Ντουμπάι
Ο Παναγιώτης Τόμπρας εν ώρα εργασίας στο Ντουμπάι.

«Όποιον και να ρωτήσετε από όσους φύγαμε, θα σας πει το ίδιο: Ότι ονειρεύεται τη μέρα που θα γυρίσει στην Ελλάδα. Στη Μέση Ανατολή γίνονται αυτή την περίοδο τα μεγαλύτερα έργα παγκοσμίως στον τομέα των κατασκευών και απασχολούνται πολλοί Έλληνες, σε υψηλές θέσεις, με καλές απολαβές. Ωστόσο πιστεύω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει, η ίδια αίσθηση υπάρχει και εδώ στο Ντουμπάι. Τα επόμενα χρόνια πολλοί θα καταφέρουμε να γυρίσουμε πίσω, η επόμενη δεκαετία θα είναι της Ελλάδας», συμπληρώνει ο κ. Τόμπρας.

Το εκθεσιακό κέντρο Expo 2020 στο Ντουμπάι
Το εκθεσιακό κέντρο Expo 2020 στο Ντουμπάι, στην κατασκευή του οποίου ο κ. Τόμπρας ήταν επίσης εκτελεστικός διευθυντής.

Η αισιοδοξία του, όπως, λέει πηγάζει από την αλλαγή του κλίματος στη χώρα μας για τις επενδύσεις, καθώς θεωρεί ότι η έναρξη των έργων στο Ελληνικό και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν επενδυτικά πλάνα, θα ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής για αρχιτέκτονες και μηχανικούς που εγκατέλειψαν τη χώρα για να βρουν δουλειά, όσο η οικοδομή στην Ελλάδα γνώριζε τον απόλυτο μαρασμό.

Μακέτα ξενοδοχείου στο Ντουμπάι
Το ξενοδοχείο του Σεΐχη του Ντουμπάι για το οποίο εργάζεται τώρα ο κ. Τόμπρας

Πηγή: iefimerida.gr 

Περισσότερα Άρθρα

«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Αντώνης Σκυλλάκος

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Σκυλλάκος με μακροχρόνια πορεία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής (4/11), από επιπλοκές εξαιτίας λοίμωξης στο νοσοκομείο Metropilitan, όπου νοσηλευόταν. Καταγόταν από τη Λάρισα και, μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης στην τηλεόραση του […]

Τολιανή Καρναβαλοχώρα

Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τολού, τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και τον Σύλλογο Επαγγελματιών ασχολουμένων με τον τουρισμό, διοργάνωσαν για μια ακόμη χρονιά, στο κέντρο του Τολού, αποκριάτικο ξεφάντωμα και γλέντι για παιδιά και όσους νιώθουν παιδιά, στη μεγάλη καρναβαλική γιορτή που ξεκίνησε από την οδό […]