19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Πανηγυρίζει το Νέο Ηραίο

Στο κέντρο του χωριού Νέο Ηραίο ή Χώνικα, σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων από την πόλη του Άργους, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αργολίδας, ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την παραμονή της εορτής της Παναγίας τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και ανήμερα της εορτής Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019 τελέστηκε ο όρθρος και η θεία λειτουργία ιερουργούντος του π. Γεωργίου Σκούμπη.

Ο ναός χρονολογείται στον 12ο αιώνα και ανήκει τυπολογικά στον σύνθετο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό, με τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες. Στην ανατολική πλευρά του εξέχουν τρεις τρίπλευρες αψίδες, και στη δυτική υπάρχει νάρθηκας και κωδωνοστάσιο.

Οι τοίχοι του πατούν επάνω σε κρηπίδα με δύο βαθμίδες και είναι κτισμένοι σύμφωνα με το μεσοβυζαντινό πλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοποιίας. Μόνο στην ανατολική πλευρά καλύπτονται με ορθομαρμάρωση μέχρι περίπου το μέσο.

Στη βόρεια, νότια και δυτική πλευρά διαμορφώνονται δύο λίθινοι σταυροί, διακοσμητικό στοιχείο χαρακτηριστικό του 12ου αιώνα. Ο τρούλος και τα ανώτερα μέρη ανήκουν σε μεταγενέστερη οικοδομική φάση.

Ορισμένα τμήματα του ναού, όπως ο οκτάπλευρος τρούλος, και οι αετωματικές απολήξεις της εγκάρσιας κεραίας του σταυρού έχουν ανακατασκευαστεί πιθανότατα κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας.

 

Περισσότερα Άρθρα

Συλλήψεις τριών ατόμων στο Ναύπλιο για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν, σήμερα (3.8.2019) και πρώτες πρωινές ώρες, στο Ναύπλιο, σε δύο (2) ξεχωριστές περιπτώσεις, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Αργολίδας, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 21, 33 και 41 ετών, αντίστοιχα, γιατί ο 21χρονος κατείχε μικροποσότητα κάνναβης, ενώ ο 33χρονος και ο 41χρονος μικροποσότητες ηρωίνης και κάνναβης, καθώς και ναρκωτικό δισκίο, τα οποία κατασχέθηκαν. […]

Κώστας Καρράς – 11 χρόνια από το θάνατό του

Ηθοποιός και πολιτικός. Ο Κώστας Καρράς γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1936 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Λονδίνο και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου. Το 1963 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη και την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο του με τον θίασο […]