17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

120 δόσεις: Οι παγίδες και οι ευκαιρίες της ρύθμισης

Επιπλέον χρόνο έχουν στη διάθεσή τους οι οφειλέτες της εφορίας για να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους φορολογουμένους που θέλουν να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις τις φορολογικές οφειλές τους δεν θα κλείσει στις 28 Ιουνίου, αλλά θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν έως και 120 δόσεις μόνο τις οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Αυτό σημαίνει ότι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όπως φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση.

Ποιοι ρυθμίζουν τα χρέη
Οφειλέτες με χρέη έως 20.000 ευρώ έχει προσελκύσει η ρύθμιση των 120 δόσεων της Εφορίας, ενώ το ενδιαφέρον από τους μεγάλους οφειλέτες είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Η επεξεργασία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εννέα στους δέκα οφειλέτες οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους είναι μικροοφειλέτες.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ. Αντίθετα, όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και παράλληλα χρωστούν στην Εφορία δεν αποφασίζουν να ενταχθούν στη ρύθμιση καθώς διαπιστώνουν ότι το εισόδημά τους λειτουργεί ως κόφτης στον αριθμό των δόσεων που κερδίζουν, κάτι που φαίνεται να λειτουργεί ως αντικίνητρο.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 100.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αριθμός βέβαια που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των 3,9 εκατομμυρίων φορολογουμένων οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των οφειλετών της Εφορίας. Λογιστές αποδίδουν τη μικρή προσέλευση των φορολογουμένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην τρίμηνη παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση, η οποία εκπνέει πλέον στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη επεξεργασία των αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί δείχνει ότι η ρύθμιση έχει προσελκύσει τους μικρούς. Αλλωστε, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 10.000 ευρώ αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς στην Εφορία. Στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, δείχνουν ότι ένας στους δύο οφειλέτες της Εφορίας χρωστά μικροποσά έως 500 ευρώ, ενώ εννέα στους δέκα έχουν οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

Ποιοι χάνουν την ρύθμιση
Μπορεί οι αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει τις 100.000 όμως τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται το φαινόμενο οι οφειλέτες να εντάσσονται στη ρύθμιση αλλά να τη χάνουν αμέσως, καθώς δεν πληρώνουν την πρώτη δόση εντός τριών εργάσιμων ημερών.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση επικυρώνεται μόνο με την καταβολή της πρώτης δόσης. Βέβαια στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης δεν χάνει το δικαίωμα να υποβάλει για δεύτερη φορά αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, η οποία όμως ενεργοποιείται μόνο εφόσον μέσα σε τρεις ημέρες πληρώσει την πρώτη δόση.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Σε πλήρη επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για τον… «Ιανό»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, έκανε δηλώσεις το απόγευμα της Τετάρτης εν όψει της κακοκαιρίας «Ιανός» που θα επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο, Πέμπτη, συστήνοντας στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο […]

Η γενική συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας καλεί τα μέλη του, αλλά και κάθε μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο της περιοχής να έρθει να γίνει μέλος του Συλλόγου, και να συμμετέχουν σε Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου, την Κυριακή 13 Οκτώβρη στις 7:30 μμ στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου του Μάνεση, με θέματα: ενημέρωση και […]