19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Το “Ανάπλι Εμπρός” καθάρισε την ιστορική Πύλη του Σαγρέδου

Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η πρωτότυπη δράση – διαμαρτυρία που διοργάνωσε η παράταξη της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπλίου “Ανάπλι Εμπρός” για την ιστορική Πύλη του Σαγρέδου στην Ακροναυπλία”.

Νωρίς το πρωί οι συγκεντρωμένοι εθελοντές ανέβηκαν τα σκαλοπάτια για την Πύλη του Σαγρέδου στα βήματα των Βενετών στρατιωτών, των Ελλήνων αγωνιστών της Επανάστασης, των ποινικών και πολιτικών κρατουμένων προς την φυλακή, των παιδιών των εργαζομένων στην Ακροναυπλία, όταν σχολούσαν από το σχολείο και των περιηγητών άλλων εποχών!

Οι εθελοντές καθάρισαν τον χώρο από τα χόρτα και τα σκουπίδια, άκουσαν για την ιστορία της πύλης, και συζήτησαν τρόπους πίεσης ώστε να ανοίξει η ιστορική αυτή πύλη της Ακροναυπλίας που παραμένει κλειστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Πύλη Σαγρέδου

Η πύλη πήρε το όνομά της από τον Βενετσιάνο Γενικό Προβλεπτή του Στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο και χρονολογείται το 1713, την εποχή της δεύτερης Ενετοκρατίας της πόλης.

Σύμφωνα με επιγραφή που κοσμεί την πύλη, ο Σαγρέδος επιμελήθηκε την κατασκευή της προκειμένου να μπορούν οι στρατιώτες να μεταβαίνουν εύκολα από το Κάστρο της Ακροναυπλίας στην κάτω πόλη, από ένα σύντομο δρόμο.

Ας σημειωθεί ότι από το 1686 είχε απαγορευτεί η κατοίκηση στο εσωτερικό του Κάστρου της Ακροναυπλίας, το οποίο έκτοτε χρησίμευε αποκλειστικά ως φρούριο, όπου διέμεναν στρατιώτες.

Περισσότερα Άρθρα

Γιάννης Μανιάτης: “Ο Α. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία και τους πολίτες” (videos)

Ο Βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ, καθ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι προκαλεί διχασμό  στην κοινωνία και ότι αδιαφορεί για το διχαστικό αποτέλεσμα, αφού θεωρεί ότι όσο πιο πολύ διχάζει τους πολίτες, τόσο πιο πολιτικά και κομματικά ωφελημένος είναι. Επιπλέον, είπε ότι η πορεία μέρους της κοινωνίας προς την ακροδεξιά, […]

Τα γεγονότα σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου, στην Ελλάδα και τον Κόσμο

1837 Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις με ζώα. 1908 Θορυβώδες συλλαλητήριο στα Τρίκαλα. Πιεζόμενοι από τους εφοριακούς να πληρώσουν τους φόρους επιτηδεύματος και οικοδομών, οι κάτοικοι των Τρικάλων προξενούν καταστροφές σε δημόσια κτίρια. 1913 Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και […]