24 °C Argos, GR
14 Αυγούστου 2022

Νίκος Γόντικας: «Ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες»

Άρθρο του Νίκου Γόντικα- υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» στο ypaithros.gr

Στην Πελοπόννησο μπορούν να παραχθούν σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα που έχει ανάγκη ο λαός μας για να τραφεί ποιοτικά και φθηνά. Παρ’ όλα αυτά, οι αγρότες δεν τα βγάζουν πέρα και τα λαϊκά στρώματα δυσκολεύονται να αγοράσουν προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας. Τι φταίει; Δεν είναι ικανοί οι αγρότες μας; Τρώνε τις επιδοτήσεις, όπως λένε κάποιοι; Όχι. Φταίει η αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης των τιμών των γεωργικών εφοδίων, των λιπασμάτων, των σπόρων, των εμβολίων, των κτηνιατρικών υπηρεσιών, του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου, του νερού κ.λπ.

[hfe_template id='397365']

Φταίει η φοροληστεία και τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, του ΕΦΚΑ, του ΕΛΓΑ. Μόνο από το «μίσθωμα δικαιώματος χρήσης βοσκής δημοσίων βοσκήσιμων γαιών», η περιφέρεια εισέπραξε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, υλοποιώντας νόμους και εγκυκλίους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για τα καλάθια αγροτικών προϊόντων, για εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για φιέστες και ημερίδες για τα κτηνοτροφικά πάρκα και τις ομάδες παραγωγών. Όλα για τους μεγαλοαγρότες, τους μεσάζοντες και τους εξαγωγείς.

Για τον μικρομεσαίο παραγωγό, αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές, ελληνοποιήσεις, εκβιασμοί για ανοιχτές τιμές, ακάλυπτες επιταγές, κανόνια από τους εμπόρους. Η προστασία που δήθεν θα εξασφαλίζαμε με τα «πιστοποιημένα» προϊόντα, τελικά, αποδεικνύεται ότι αφορά αποκλειστικά τους εμποροβιομήχανους, που βελτιώνουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Μιλούν όλοι για ανάπτυξη, αλλά ποιος αγρότης θα αντέξει, με τιμές στο γάλα 45-70 λεπτά, στο πορτοκάλι 3-15 λεπτά, στο λάδι 1,8 ευρώ, στο κρέας 3-4 ευρώ;

Δεν παίρνουν μέτρα στήριξης των αγροτών

Διαλύθηκε η δακοκτονία με την περικοπή των δαπανών στο 30%, την καθυστέρηση ή την παντελή έλλειψη ψεκασμών. Περικόπτονται ή δεν αποζημιώνονται αγρότες για παγετό, χαλαζόπτωση, ακαρπία κ.λπ. Το αγροτικό δίκτυο σμπαραλιασμένο.

Μια σειρά έργων, όπως η επέκταση του Ανάβαλου, το φράγμα του Ασωπού στη Κορινθία, τα δίκτυα άρδευσης από το Φιλιατρινό φράγμα στην Τριφυλία, ο ταμιευτήρας της Τάκα στην Αρκαδία, η λίμνη Δόξα στη Κορινθία, καρκινοβατούν. Ξεκινά η παράδοση των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου στο ιδιωτικό κεφάλαιο με τη ΣΔΙΤ για τα νερά του Ανάβαλου. Το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι παραμένουν ακόμα στη γη τους έχουν τη ρίζα τους στην ΕΕ, στην ΚΑΠ, που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει στη χώρα μας, μαζί με τις περιφέρειες και τους δήμους.

Η «αντιπαράθεση» των άλλων υποψηφίων είναι κάλπικη, αφού συμφωνούν με την εφαρμοζόμενη πολιτική, άρα το κριτήριο της ψήφου δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός, είναι ποια πολιτική στηρίζει, ποια η στάση του απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και στη διέξοδο από την αντιλαϊκή πολιτική. Η στάση καθενός στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή και με ποιον τάσσεται ο καθένας, είτε έχει κομματική στήριξη είτε εμφανίζεται ως «ανεξάρτητος».

Επομένως, οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να τιμωρήσουν σε όλες τις κάλπες την ΕΕ και όσους εφαρμόζουν ή στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, στην περιφέρεια και στους δήμους. Να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που είναι η μόνη δύναμη που αποκαλύπτει χρόνια τώρα τον καταστροφικό χαρακτήρα της ΕΕ, της ΚΑΠ και των πολιτικών των κυβερνήσεων για τη μικρομεσαία αγροτιά και ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων της.

Περισσότερα Άρθρα

Βρούτσης: Εντός Οκτωβρίου η επιστροφή χρημάτων σε ελευθέρους επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενους

Η επιστροφή των χρημάτων συμψηφισμού σε ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννη Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δεσμεύτηκε ότι οι νέες πολιτικές του ασφαλιστικού θα οικοδομηθούν πάνω στις αποφάσεις των δικαστών και του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. […]

Παραιτείται από την ηγεσία ο Θεοδωράκης – Δεν κατεβαίνει στις εκλογές το «Ποτάμι»

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του «Ποταμιού» εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του «Ποταμιού» εισηγήθηκε να μην κατέβει η παράταξη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σημείωσε όμως ότι θα ακούσει τα στελέχη του Ποταμιού σε ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου να εκφράσει την τελική του θέση. […]