17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Δίκη Σαϊτομάχων: Τριήμερη προθεσμία πήραν οι κατηγορούμενοι κι αφέθηκαν ελεύθεροι (video)

Τριήμερη προθεσμία έλαβαν- μετά από απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας σήμερα το μεσημέρι- οι επτά κατηγορούμενοι για το τραγικό δυστύχημα, που συνέβη κατά τη διάρκεια των φετινών εκδηλώσεων του Σαϊτοπόλεμου στην πόλη της Καλαμάτας, όπου έχασε άδικα την ζωή του ο εικονολήπτης Κώστας Θεοδωρακάκης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι που ήταν προσωρινά κρατούμενοι στο πλαίσιο του αυτοφώρου, εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους και θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της αναβολής της δίκης για τρεις3 ημέρες, προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

 

ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ: ” Με ομόφωνες αποφάσεις και με την ανοχή της ΕΛ.ΑΣ. διεξάγεται το έθιμο-Δεν έχω καμία σχέση ούτε αρμοδιότητα!

Αμέσως μετά την διαδικασία, ο Νίκος Μπασακίδης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, που κατηγορείται και ο ίδιος ως εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας, έκανε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και ο συνήγορος του Κώστας Μαργέλης, ο οποίος δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τη λήψη των μέτρων ασφαλείας, και πως υπάρχουν αρμόδιοι στους οποίους είχαν ανατεθεί οι ανάλογες αρμοδιότητες, και αυτό προκύπτει και από έγγραφα που έχουν τεθεί υπόψιν των εισαγγελικών αρχών. Ο ίδιος δεν θέλησε να κατονομάσει ποιοί είναι αυτοί οι αρμόδιοι.

Ο Νίκος Μπασακίδης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του Κώστα Θεοδωρακάκη, δηλώνοντας ότι ο ίδιος ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τη λήψη των μέτρων ασφαλείας, και πως το έθιμο γινόταν όλα αυτά τα χρόνια με την έγκριση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, την ανοχή της Αστυνομίας και με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Την δική του θέση ανέπτυξε και ο συνήγορος των πέντε κατηγορουμένων Αντώνης Κατσάς, ο οποίος δήλωσε ότι και την Παρασκευή θα ζητήσει εκ νέου αναβολή της υπόθεσης, αφού το οπτικοακουστικό υλικό βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι απαραίτητο για την ακροαματική διαδικασία.

Ο συνήγορος των έξι σαϊτομάχων, Αντώνης Κατσάς, δήλωσε όλος ο σύλλογος των σαϊτομάχων είναι συγκλονισμένος από το τραγικό περιστατικό, πως πρόκειται για ένα έθιμο περίπου 180 χρόνων, πως όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε υπάρξει τραυματισμός των θεατών του σαϊτοπόλεμου πέραν από κάποιους τραυματισμούς των ίδιων των συμμετεχόντων, και πως το έθιμο ήδη από το 1930 επιχορηγείται από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή Καλαμάτας.

Μάλιστα, όπως είπε, για φέτος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας είχαν εγκριθεί 12.000 ευρώ προς τον Σύλλογο Σαϊτομάχων για την προμήθεια των υλικών για να φτιάξουν τις σαϊτες. Εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου για να διεξαχθεί ο σαϊτοπόλεμος, και όπως είπε ήδη με παρέμβαση των σαϊτομάχων τα μέτρα ασφαλείας[ δηλαδή οι μπάρες] μετακινήθηκαν ακόμα περισσότερο και διευρύνθηκε ο χώρος. 

Η κατηγορία, όπως είπε για τον Νίκο Μπασακίδη και για τον έναν από τους πελάτες του, είναι ανθρωποκτονία εξ αμελείαςΠΚ.302, και όχι όπως από λάθος είχε αναφέρθεί στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας που έκανε λόγο για το ΠΚ 311, δηλαδή για θανατηφόρα σωματική βλάβη, που όπως είπε προϋποθέτει δόλο, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε. Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους έχει ασκηθεί δίωξη για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.

ΠΗΓΗ:messinialive

Περισσότερα Άρθρα

Ανδριανός στα εγκαίνια του 8ου Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο: Η Ελλάδα δίνει πλέον με αξιώσεις το «παρών» στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά του θαλάσσιου τουρισμού, κατακτώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που δικαιούται

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε στα εγκαίνια του φετινού 8ου Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο. Ο κ. Ανδριανός στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ όλες και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του φετινού Yacht Show στο Ναύπλιο, μιας έκθεσης που διοργανώνεται για […]

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ναυπλιέων

Συνεδρίασαν σήμερα Πέμπτη 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 και ώρα 11:00 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αργολίδας, τα μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Ναυπλιέων. Σκοπός της σύγκλησης του ανωτέρω οργάνου ήταν η οργάνωση και ο συντονισμός των ενεργειών τόσο των αρμόδιων Υπηρεσιών όσο και των εθελοντικών οργανώσεων σχετικά με τη λήψη μέτρων […]