13 °C Argos, GR
26 Φεβρουαρίου 2024

Γιάννης Μανιάτης: «Τραγικά στοιχεία για την πιθανότητα χρεοκοπίας της ΔΕΗ»

«Βρισκόμαστε προ ενός προδιαγεγραμμένου τραγικού αδιεξόδου στη ΔΕΗ, μια συνταγή χρεοκοπίας», τονίζει στο Liberal.gr ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης, προειδοποιώντας ότι οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Σχολιάζοντας την τροχιά επιταχυνόμενης κατάρρευσης της ΔΕΗ, σημειώνει ότι η επιχείρηση δεν βρίσκεται απλώς στο χείλος του γκρεμού, αλλά σε «μηχανική υποστήριξη», προσθέτοντας ότι οι πολιτικά και διοικητικά υπεύθυνοι, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τόσο πολιτικές, όσο και και ποινικές ευθύνες.

«Από την στιγμή που η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας βαδίζει προς την καταστροφή με πολιτικές επιλογές του Αλ. Τσίπρα και αποφάσεις του εποπτεύοντος κάθε φορά υπουργού Ενέργειας, αλλά και της διοίκησης, όταν όλες οι πλευρές γνωρίζουν τα αποτελέσματα των επιλογών τους, τότε σκόπιμα απαξιώνεται και εξαϋλώνεται η περιουσία του ελληνικού λαού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και σημειώνει ότι «μια σκόπιμη απώλεια περιουσίας του ελληνικού λαού δεν μπορεί να έχει μόνο πολιτικές συνέπειες. Από εκεί και πέρα θα μιλήσουν άλλοι αρμόδιοι συντελεστές της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος».

Όσο για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ, εξηγεί ότι αυτή έχει ανάγκη από πλήρη διοικητικό μετασχηματισμό, με την παρουσία στρατηγικού επενδυτή, που θα συνεισφέρει τεχνογνωσία, κεφάλαια, σύγχρονο management και πάνω απ’ όλα καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, φθηνότερα τιμολόγια, καλύτερο εργασιακό καθεστώς και εξωστρέφεια.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

– Έπειτα από τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2018 που δείχνουν ζημιές 542 εκατ. ευρώ, οι οποίες μάλιστα εκτινάσσονται στα 903 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι προς πώληση μονάδες, ενισχύονται οι φόβοι σας ότι η επιχείρηση μπορεί να «σκάσει» κάποια στιγμή;

Εδώ και τρία χρόνια έχω ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς του ότι η ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.
Δυστυχώς μετά την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015, όπου αποδέχτηκε στο 3ο μνημόνιο να εκχωρήσει η ΔΕΗ το 50% των εσόδων της με μηδενικό αντάλλαγμα, βρισκόμαστε προ ενός προδιαγεγραμμένου τραγικού αδιεξόδου.
Μια εταιρεία που χάνει το 50% των εσόδων της αλλά διατηρεί τα ίδια κόστη, τα ίδια χρέη και τις ίδιες υποχρεώσεις, προφανώς και δεν μπορεί να επιβιώσει. Είναι συνταγή χρεοκοπίας για κάθε επιχείρηση.
Πολλώ δε μάλλον, όταν οι πειραματισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αγορά ηλεκτρισμού, της έχουν κοστίσει πάνω από 1 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της διοίκησης. Αναφέρομαι στο μηχανισμό των δημοπρασιών ΝΟΜΕ για την διάθεση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ σε χαμηλές τιμές προς τους ανταγωνιστές της με στόχο το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και η επιβάρυνση από τον λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ.
Κομματικές επίσης επιλογές έχουν οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα την εσωτερική της λειτουργία, ενώ οι ανεξόφλητες προς αυτήν οφειλές έχουν εκτιναχθεί κοντά στα 3 δισ ευρώ.

– Καθώς λοιπόν η ακολουθούμενη πολιτική στη ΔΕΗ φαίνεται ότι αποσκοπεί απλά και μόνο στην συντήρησή της με κρατικές ενέσεις – αλλιώς θα είχε εφαρμοσθεί η αναδιάρθρωση που έχει εισηγηθεί η McKinsey – φοβάστε ένα ατύχημα, ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να «σκάσει» μέσα στους επόμενους μήνες;

Μοναδική μέριμνα της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο κρατώντας την επιχείρηση εν ζωή μέχρι τις εκλογές, αντί να την εξυγιάνει. Και για τη συνέχεια ακολουθεί την τακτική «γαία πυρί μιχθήτω».

Στην ουσία, τα 550 εκατ ευρώ που της εκταμίευσε πρόσφατα το υπ. Οικονομικών για την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος της γενικής κυβέρνησης και των ΟΤΑ, μαζί με άλλες κρατικές ενέσεις και «τεχνητές αναπνοές», η κυβέρνηση επιχειρεί απλώς να μειώσει τη χασούρα.

Και ο τελευταίος παρατηρητής της ελληνικής αγοράς ενέργειας διαπιστώνει ότι η επιχείρηση δεν βρίσκεται απλώς στο χείλος του γκρεμού, αλλά βρίσκεται σε «μηχανική υποστήριξη». Ετσι έχει καταντήσει η ΔΕΗ. Και θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι πολιτικά και διοικητικά υπεύθυνοι, θα λογοδοτήσουν και πολιτικά αλλά και ποινικά.

– Τι εννοείτε όταν λέτε ποινικά;

Εννοώ ότι από την στιγμή που η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας βαδίζει προς την καταστροφή με πολιτικές επιλογές του Αλ. Τσίπρα και αποφάσεις του εποπτεύοντος κάθε φορά υπουργού Ενέργειας, αλλά και της διοίκησης, όταν όλες  οι πλευρές γνωρίζουν τα αποτελέσματα των επιλογών τους, τότε σκόπιμα απαξιώνεται και εξαϋλώνεται η περιουσία του ελληνικού λαού. Δηλαδή το ποσοστό που αντιστοιχεί στο 51% της ΔΕΗ το οποίο ελέγχεται από το Δημόσιο.
Αντιλαμβάνεσθε ότι μια σκόπιμη απώλεια περιουσίας του ελληνικού λαού δεν μπορεί να έχει μόνο πολιτικές συνέπειες. Από εκεί και πέρα θα μιλήσουν άλλοι αρμόδιοι συντελεστές της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

– Κάθε πάντως ημέρα που περνά η ΔΕΗ μπαίνει μέσα κατά 1.5 εκατομμύρια ευρώ, και επειδή μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, η διοίκηση της επιχείρησης ζητά επίμονα αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Ποια η γνώμη σας;

Ούτε να το διανοηθούν να αυξήσουν τα τιμολόγια του ρεύματος αυτοί που συνέβαλαν με το κίνημα «Δεν Πληρώνω» στην διόγκωση των ανεξόφλητων χρεών της ΔΕΗ. Σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα επίχειρα των πράξεών τους.
Σας θυμίζω ότι έχω καταγγείλει στη Βουλή ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει κοστίσει στη ΔΕΗ πάνω από 7 δισ ευρώ, συνυπολογίζοντας την απώλεια των 2 δις€ εσόδων από την ακύρωση του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ» (που νομοθέτησα το 2014 και αποτελούσε μια κορυφαία ενεργειακή προοδευτική μεταρρύθμιση, που τώρα όλοι αναγνωρίζουν την σπουδαιότητά της), από τις καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και από μια σειρά άλλων πειραματισμών. Συνυπολογίστε επίσης ότι τη διετία 2015-2016, η επιχείρηση απόλαυσε μη επαναλαμβανόμενα έσοδα περίπου 800 εκατ ευρώ από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
Όταν λοιπόν είσαι μια τυχερή κυβέρνηση, με το πετρέλαιο σε ιστορικά χαμηλά, και παρ’ όλα αυτά οδηγείς την μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας σε κατάρρευση, τότε εγείρεται ζήτημα πολιτικής, ηθικής και νομικής τάξης. Συμπληρώστε επίσης ότι το περίφημο business plan της McKinsey που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την εξυγίανση της ΔΕΗ, και παρά τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, έχει μπει στο ψυγείο.

– Τελικά, ποια είναι η συνταγή επιβίωσης για την ΔΕΗ;
Η επιχείρηση έχει ανάγκη από πλήρη διοικητικό μετασχηματισμό, με την παρουσία στρατηγικού επενδυτή. Αυτός θα πρέπει να συνεισφέρει τεχνογνωσία, κεφάλαια, σύγχρονο management και πάνω απ’ όλα καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, φθηνότερα τιμολόγια, καλύτερο εργασιακό καθεστώς και εξωστρέφεια, προκειμένου να την μετατρέψει σε ένα μεγάλο ενεργειακό παίκτη των Βαλκανίων, έτσι όπως ήταν η ΔΕΗ, όταν την παραδώσαμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει ο πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας κι εμείς ως ΚΙΝΑΛ δεσμευόμαστε γι αυτό.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη ηλεκτρονικά

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ”

«Οι άθλιοι της ΔΕΗ» 

Προειδοποιώ εδώ και 3 χρόνια ότι ο Αλ. Τσίπρας και οι υπουργοί του Ενέργειας θα χρεοκοπήσουν τη ΔΕΗ, που τη διοίκησή της έχουν αναθέσει σε συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτεται σήμερα ότι η εταιρεία το 2018 είχε ζημιές 540.000.000€ και μαζί με τα λιγνιτικά, ξεπερνούν τα 900.000.000€. Οταν τους παρέδωσα τη ΔΕΗ, είχε κέρδη 400.000.000€ για το 2014. Η βλάβη που προκαλούν σε βάρος των συμφερόντων του Έλληνα πολίτη, που κατέχει το 51% της εταιρείας, δεν θα έχει μόνο τις προφανείς πολιτικές συνέπειες. Θα λογοδοτήσουν και στην ποινική δικαιοσύνη, γιατί ήξεραν! Ήξεραν και σκόπιμα, οι άθλιοι, χρησιμοποίησαν τη μεγαλύτερη εταιρεία του δημοσίου για σκοτεινές και ιδεοληπτικές μεθοδεύσεις. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλ. Τσίπρας, Γ. Σταθάκης, Π. Σκουρλέτης, Μ. Παναγιωτάκης. Δεν υπάρχει καμία παραγραφή ευθυνών γι αυτούς που πήραν την εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία 2.500.000.000€ και την κατάντησαν στα μόλις 350.000.000€. Για να δικαιολογήσουν τις ζημιές των 540.000.000€ ψελλίζουν για δήθεν μελλοντικές διαρθρωτικές μεταβολές. Όταν η εταιρεία θα έχει καταρρεύσει και οι ίδιοι δεν θα βρίσκονται στην κυβέρνηση. Αυτοί που πανηγύρισαν όταν ο Τσίπρας ξεπούλησε με 0 (μηδέν) € αντάλλαγμα το 50% των πελατών και το 50% των εσόδων της εταιρείας. Δεν τους άρεσε η «Μικρή ΔΕΗ», που νομοθέτησα το 2014 και που θα έφερνε 2.000.000.000€ έσοδα στην εταιρεία και άλλα 2.000.000.000€ επενδύσεις. Τραυλίζουν για αύξηση του κόστους δικαιωμάτων ρύπων και καταπίνουν ότι το 2015-16 από το φθηνό πετρέλαιο εξοικονόμησαν 800.000.000€.

Συμφώνησαν για την επιλογή Τσίπρα στις μεθοδεύσεις στο λογαριασμό ΑΠΕ και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που κόστισαν πάνω από 1.000.000.000€. Η εταιρεία κρατιέται τεχνητά στα πόδια της, μέχρι τις εκλογές.  Χρωστούν πάνω από 500.000.000€ στην αγορά. Παίρνουν έκτακτη κρατική χρηματοδότηση 550.000.000€. Κατάντησαν την πιο φερέγγυα εταιρεία του δημοσίου, για να δανειστεί 200.000.000€, να υποχρεώνεται να βάλει ενέχυρο τη θυγατρική «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ». Το ισχυρό όπλο για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Και μέσα σε όλα, κινδυνεύει η Κρήτη από black out, ενώ τα χρέη των πολιτών έχουν εκτιναχθεί στα 3 δις €.

Οι προειδοποιήσεις τέλος, ήρθε η ώρα της λογοδοσίας.

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα

100 χρόνια από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης – εκδήλωση στο Ναύπλιο

Η Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, ο Δήμος Ναυπλιέων-ΔΟΠΠΑΤ και ο Σύλλογος Θρακών Αργολίδας “Η Θράκη” διοργανώνουν την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα Τριανόν εκδήλωση μνήμης και αξιοπρέπειας του Θρακικού Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης, που τόσο άδικα απομακρύνθηκε από τις πατρογονικές του εστίες. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το φρικτό 1922, οπού οι […]

Ιταλία – Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί, 681 το τελευταίο 24ωρο

Ακόμη ένα 24ωρο πέρασε με την Ιταλία να μετράει τις πληγές της λόγω του κορονοϊού. Την Παρασκευή η Πολιτική Προστασία είχε ανακοινώσει ότι υπήρχαν 766 θάνατοι και 4.585 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα, με τους συνολικούς αριθμούς να είναι 14.681 και 119.827 αντίστοιχα. Μία μέρα μετά, ενώ το προηγούμενο διήμερο οι θάνατοι ήταν στα […]