15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ανακύκλωση στο δήμο Ναυπλιέων : Μήπως κάτι δεν κάνουμε καλά;

Ο Κώστας Τσαπραλής, Δημοτικός Σύμβουλος “ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ” αναφέρει:

¨Όσα χρόνια παρακολουθώ  τα δημοτικά πράγμα,  ένα θέμα που δεν έχει φύγει από την επικαιρότητα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.

Είτε από πολιτική ανεπάρκεια είτε από αδιαφορία είτε από έλλειψη πολιτικού οραματισμού,  τα σκουπίδια  του δήμουΝαυπλιέων εξακολουθούν να πηγαίνουν,  εδώ και πολλά χρόνια, στην Καραθώνα.

Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ένα εύκολο θέμα για να λυθεί. Δεν βλέπω όμως καμία προσπάθεια. Ακόμα και τις ευθύνες του δήμου τις εκχωρήσαμε σε άλλους (περιφέρεια Πελοποννήσου) για να λυθεί το πρόβλημα.

Δεν θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα;

Ας έλθουμε στο πολυσυζητημένο θέμα της ανακύκλωσης.

Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη επίδοση, ώστε  να μικραίνουμε τον όγκο των απορριμμάτων που πάνε στην Καραθώνα;

Τι γίνεται με αυτούς τους μπλε κάδους και τις καμπάνες για τα μπουκάλια.;

Η ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ήλθε να επιβεβαίωση τις ανησυχίες των «γραφικών».

Στα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε,  η εικόνα του δήμου,  σε σχέση με την ανακύκλωση,  είναι απογοητευτική.

Αντιγράφω:  «Πέραν των χαρτών, δίνεται και πίνακας με τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η διαμόρφωση του χάρτη για το έτος 2016, τα οποία με ένα ποσοστό σφάλματος της τάξης του 5% και πάντα με βάση τις προαναφερόμενες παραδοχές, δίνουν την επίδοση κάθε ΟΤΑ τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και ως σταθμισμένο δείκτη με βάση το μόνιμο πληθυσμό.»

Ο δήμος Ναυπλιέων, με πληθυσμό 33.356 ,  σύμφωνα με την ανακοίνωση,  ανακύκλωσε το 2016, 336 τόνους, αριθμός που αντιστοιχεί κατά  ποσοστό,  μόνο στο 10 % των παραγόμενων σκουπιδιών .

Ωστόσο, μην ανησυχείτε,  ο όμορος με εμάς δήμος έχει ποσοστό 0% …Μας παρηγορεί αυτό; Όχι βέβαια…

Αντιθέτως,  η Ερμιονίδα,έχει ποσοστό ανακύκλωσης 65,20 % και η Επίδαυρος 19,68% δηλαδή  ποσοστό  εξαπλάσιο και  διπλάσιο αντίστοιχα, από το δήμο μας.

Ο πιο κάτω πίνακας  μας δίνει μια γενική εικόνα:

Στην Πελοπόννησο συνολικά,  η ανακύκλωση τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει  ανοδική πορεία.

Για το έτος 2016,  ο  μέσος όρος,    ποσοστού ανακύκλωσης  για την Πελοπόννησο, είναι 19,33%,   δηλαδή  κατά 10 μονάδες μεγαλύτερος από τον  αντίστοιχο του δήμου Ναυπλιέων :

Πελοπόννησος Ανακύκλωση

Πληθυσμός 577.903 κάτοικοι

2014 15,23%

2015 17,97%

2016  19,33 %

Αλλά και από το πανελλαδικό ποσοστό ανακύκλωσης ,   για το 2016,  είναι 15,81%.   Απέχουμε έξι ποσοστιαίες μονάδες στο δήμο Ναυπλιέων με ποσοστό ανακύκλωσης 10 %  !!!

Μήπως κάτι δεν κάνουμε καλά ;

Περισσότερα Άρθρα

Ρεσιτάλ πολιτικής από τον Π.Νίκα έριξε στο καναβάτσο την αντιπολίτευση

Είναι εμφανές πως ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ό,τι υπόσχεται το τηρεί. Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε δηλώσει πως επειδή η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία, σε θέματα που φέρνει για λόγους εντυπωσιασμού και παρακώληση του έργου της περιφερειακής αρχής,  η παράταξη του δεν θα συμμετάσχει στις συζητήσεις. Έτσι έπραξε και σήμερα, και για μια […]

Ο Δημήτρης Κωστούρος στη κοπή της πίτας του Συνδέσμου Επαγγελματιών Τολού

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Επαγγελματιών Τολού παρευρέθηκε ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος. Με την παρουσία πολλών μελών του συλλόγου και των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού ο κ. Κωστούρος κατά το χαιρετισμό του ,μετά από τις ευχές του για προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες , μεταξύ άλλων τόνισε : «Ο ΣΕΤ […]