18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Αυτοτελές Τ.Ε.Π. στο Νοσοκομείο Αργους-Δεν κλείνει η μονάδα Επειγόντων στο Ναύπλιο- Η ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας ενημερώνει τους πολίτες ότι ήδη από το έτος 2012 τα Νοσοκομεία των δύο πόλεων (Άργους και Ναυπλίου) λειτουργούν ως ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με την επωνυμία Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τον Οργανισμό  προβλεπόταν, από το έτος 2012, η λειτουργία ενός αυτοτελούς Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), στη Νοσηλευτική Μονάδα (της έδρας) Άργους το οποίο έως σήμερα δεν είχε ενεργοποιηθεί.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συγκρότησης και λειτουργίας του αυτοτελούς Τ.Ε.Π., εισηγήθηκε την ανάπτυξη του και το Υπουργείο Υγείας ανταποκρινόμενο προχώρησε άμεσα στη σύσταση και προκήρυξη τριών (3) θέσεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., αποκλειστικά για τη στελέχωση του, επιπλέον των προβλεπόμενων θέσεων του Οργανισμού. Η διαδικασία διορισμού είναι σε εξέλιξη και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και οι τρεις (3) ιατροί να αναλάβουν τα καθήκοντα τους. Παράλληλα, εγκρίθηκε από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια  σχετικό αίτημα της Διοίκησης του Νοσοκομείου, που αφορά σε κτιριακές παρεμβάσεις για τη λειτουργική αναβάθμιση του χώρου του Τ.Ε.Π., ενώ εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Υγείας η απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του. Ο διαγωνισμός του έργου ολοκληρώθηκε και οι εργασίες αναμόρφωσης των υποδομών αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

Είναι γνωστό ότι τα Τ.Ε.Π., ως τμήματα επείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης, υποδέχονται καθημερινά επείγοντα περιστατικά υγείας τα οποία είναι, εκ φύσεως, απρογραμμάτιστα και απρόβλεπτα και επομένως θα πρέπει να διαθέτουν την απαραίτητη οργάνωση, στελέχωση και υποδομή ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια και να συμβάλουν στην αποτελεσματική, ασφαλή και ολοκληρωμένη αντιμετώπισή τους.

Είναι επίσης γνωστές σε όλους οι χρόνιες δυσλειτουργίες, που προκύπτουν από το υφιστάμενο καθεστώς της εναλλάξ εφημερίας των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων του νομού και αποτυπώνονται σε ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων και υπηρεσιών, ιδιαίτερα αυτών που κατά κύριο λόγο σχετίζονται με το σοβαρό επείγον περιστατικό. Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής  διαθεσιμότητα και αδιάλειπτη λειτουργία (30 ημέρες/μήνα) των παραπάνω υπηρεσιών (όπως Μονάδα Εμφραγμάτων, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Ορθοπεδική Κλινική, Ουρολογική Κλινική, Ψυχιατρικό Τμήμα, Σταθμός Αιμοδοσίας, Αξονικός Τομογράφος, κ.α.), οι οποίες υπάρχουν μόνο στη Νοσηλευτική Μονάδα Άργους.

Όλες οι ενέργειες της Διοίκησης και του Διοικητικού Συμβουλίου που αφορούν την ενίσχυση των υποδομών, την αναβάθμιση του εξοπλισμού, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού καθώς και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και των θεμελιωδών αρχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποσκοπούν στην εξασφάλιση της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας που διαθέτει το νοσοκομείο Αργολίδας.

Στη δημόσια υγεία δεν χωρούν εξαιρέσεις ούτε επιτρέπονται τοπικιστικές διακρίσεις και λογικές. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση και καθήκον να ενεργούμε έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον πολίτη/ασθενή, ιδίως όταν πρόκειται για απρόβλεπτες, επείγουσες και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις που καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Η επικείμενη λειτουργία ενός οργανωμένου και αυτοτελούς  Τ.Ε.Π. στη Νοσηλευτική Μονάδα Άργους είναι αναμφίβολα επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης αλλά και καθοριστικό βήμα για την αποτελεσματική  αντιμετώπιση των αναγκών υγείας στο νομό. Σε καμία περίπτωση όμως δε σημαίνει ότι «κλείνουν τα Επείγοντα» και η Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου, ούτε ότι υποβαθμίζεται η λειτουργία της. Τα πρόσφατα σενάρια περί δήθεν κρυφών σχεδιασμών δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους πολίτες. Άλλωστε δεν υπάρχει καμία σχετική ενέργεια της Διοίκησης ή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου στην οποία να αποτυπώνεται κάτι τέτοιο.

Είναι  γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαιτέρως  σε όσους γνωρίζουν τα θέματα της δημόσιας υγείας στο νομό ότι, με τα σημερινά δεδομένα, η αξιοποίηση και συμπληρωματική λειτουργία των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων Άργους και Ναυπλίου είναι απολύτως απαραίτητη και συνιστά μονόδρομο, καθώς μέσα από τις συνέργειες που αναπτύσσονται επιτυγχάνεται η ουσιαστική υγειονομική κάλυψη των πολιτών και επισκεπτών του νομού μας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας

Περισσότερα Άρθρα

Προσάραξε πλοίο στο λιμάνι του Ναυπλίου

  Σε αμμώδη και αβαθή περιοχή στο λιμάνι του Ναυπλίου προσάραξε νωρίτερα το φορτηγό πλοίο Sibel D με σημαία Παναμά, το οποίο έχει 13 άτομα πλήρωμα. Στο σημείο έσπευσαν σκάφη του λιμενικού, ενώ από την προσάραξη δεν προκλήθηκε κάποιο ρήγμα στο πλοίο ούτε θαλάσσια ρύπανση. Εντός λίγων ωρών το Sibel D που είναι φορτωμένο με […]

Τα γεγονότα… σαν σήμερα, 3 Οκτωβρίου

Τα γεγονότα… σαν σήμερα 42 π.Χ.: Η πρώτη Μάχη των Φιλίππων. Ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός επικρατούν των δολοφόνων του Καίσαρα, Βρούτου και Κάσσιου. Ο Κάσσιος αυτοκτονεί. 1226: Πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος και ιδρυτής του τάγματος των Φραγκισκανών. 1675: 700 Μανιάτες αναχωρούν και […]