18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με αντιπροσωπεία της αντίστοιχης Επιτροπής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

«Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και το Μέλλον της Ευρώπης» ήταν το θέμα της κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Αναστάσιος Κουράκης,στα εισαγωγικά του σχόλια αναφέρθηκε στα διακυβεύματα των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών, καθώς και στην ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας ανάμεσα στους εθνικούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς, προκειμένου να συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικοδόμηση του κοινού μας μέλλοντος, όπως χαρακτηριστικά είπε. Στο πλαίσιο αυτό, η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το όραμα για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, χωρίς πολέμους και ανταγωνισμούς, βρίσκονται στον πυρήνα της συζήτησης και απαιτούν κοινές προσπάθειες και ρηξικέλευθες ιδέες, επισήμανε ο κ. Κουράκης. Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στη νέα γαλλογερμανική συνθήκη φιλίας χαρακτηρίζοντάς την ως μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη συνεργασίας, που εισάγει νέους θεσμούς κοινής διακυβέρνησης και κινείται σε μια λογική αμοιβαιοποίησης των πολιτικών στόχων και ενθάρρυνσης της κοινωνικής όσμωσης ανάμεσα στα κράτη μέλη, εμβαθύνοντας τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως σε θέματα εκπαίδευσης, εκμάθησης των δύο γλωσσών στα εκπαιδευτικά συστήματα, λειτουργίας δίγλωσσων μέσων ενημέρωσης, ίδρυσης δίγλωσσων πανεπιστημίων και άλλων. Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Κουράκης τόνισε τη θετική συνεισφορά της Ελλάδας στην προώθηση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος, μετά την πρόσφατη έξοδό της από τα μνημόνια και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ Αννέτα Καββαδία, η οποία με τη σειρά της εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις προοπτικές που διαμορφώνονται για την Ένωση. Η οικονομική κρίση, το προσφυγικό ζήτημα, η αμφισβήτηση των αξιών του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού, αποτελούν τις αιτίες για τις οποίες η Ένωση φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και επιβάλλουν την επαναδιατύπωση του “κοινωνικού συμβολαίου” μεταξύ Ένωσης και πολιτών σε νέες βάσεις, ανέφερε η κ. Καββαδία. Παράλληλα, η πρόθεση εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπογραφή της Συνθήκης του Άαχεν μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας θέτουν νέους προβληματισμούς για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ως προς τη διαφορετική ρητορική και τη λογική της “Ευρώπης των δύο ταχυτήτων”.  Τέλος, η κ. Καββαδία, σχολιάζοντας κάποια σημεία των προτάσεων του Γάλλου Προέδρου Μακρόν για την επανεκκίνηση της Ευρώπης, τόνισε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η πίστη των πολιτών σε μια δημοκρατική και συμμετοχική Ευρώπη είναι εφικτό να επανέλθει.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κ. SThillaye, στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές τονίζοντας την ανάγκη να ενεργήσουμε σε πολλά επίπεδα και σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η υπογραφή της Συνθήκης του Άαχεν μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας και για άλλα κοινοβούλια για να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες. Η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ο παραδειγματισμός από την οικονομική κρίση, ο σχεδιασμός μιας φιλόδοξης πολιτικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος με επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, καθώς και η διατήρηση του προϋπολογισμού μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, χωρίς μείωση των πόρων που προορίζονται για τη Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική, και η σύναψη επωφελών εμπορικών συμφωνιών αποτελούν προκλήσεις στις οποίες η Ένωση καλείται να ανταποκριθεί.

Τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κ.κ.Μ. Καραμανλή, LTanguyAChassaigne, Ρ.HDumontέλαβαν με τη σειρά τους τον λόγο για μια σύντομη τοποθέτηση και τα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν ήταν η ανάγκη απλοποίησης των κανόνων που αφορούν το έλλειμμα και το χρέος με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα, η δημογραφική απώλεια λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό νέων έφυγαν από την Ελλάδα σε μια προσπάθεια αναζήτησης ενός καλύτερου εργασιακού μέλλοντος σε χώρες του εξωτερικού, η ανάγκη εμβάθυνσης της σύγκλισης στα θέματα γεωργίας, η ανακατεύθυνση των οικονομικών της Ευρώπης, η προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών και η συνεργασία όλων με σκοπό την εξεύρεση κοινών και αμοιβαίως επωφελών λύσεων.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν επί του θέματος οι εισηγητές των κομμάτων καθώς και οι παριστάμενοι ευρωβουλευτές και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων.

Περισσότερα Άρθρα

Τροχαίο στην Κορίνθου – Πατρών: Ταλαιπωρούνται οι οδηγοί από το κυκλοφοριακό κομφούζιο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών όταν βαν «καρφώθηκε» σε προπορευόμενο φορτηγό. Με μεγάλη δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία καθώς προκλήθηκε μποτιλιάρισμα. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστούν ο οδηγός και ο συνοδηγός, στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών, στο ύψος της Αρχαίας Κορίνθου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν με […]

Σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους Μυκηνών

Η Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους Μυκηνών, που δραστηριοποιείται στα πλαίσια της ΚΕΔΑΜ, σε μία προσπάθεια δημιουργικής σχέσης και επαφής του σχολείου με τη βιβλιοθήκη, συνεχίζει και φέτος τις δράσεις της, με μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι μαθητές των σχολείων (ομαδικές επισκέψεις τμημάτων) θα μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν, πρωινές ώρες, αφού πρώτα δηλώσουν συμμετοχή, […]