fbpx
25 °C Argos, GR
24 Σεπτεμβρίου 2023

Τελετή έναρξης 14ου Αργειακού Μυκηναϊκού Δρόμου 2019

Τελετή έναρξης 14ου Αργειακού Μυκηναϊκού Δρόμου 2019 / 6-04-2019, ώρα 21:00

Ένα δρώμενο με την Μαρία Μπαβέλα και το Γιάννη Κατσιπόδη.

Συμμετέχει ο σύλλογος Κίνηση Γυναικών Κουρτακίου.

Αφήγηση : Σοφία Μώρου.

Ενδυματολογική επιμέλεια : Σωτηρία Σταθόγιαννη

Αντλώντας έμπνευση από την μυθική ιστορία αγάπης της Υπερμνήστρας και του Λυγκέα, ένα δρώμενο που αποτίει φόρο τιμής στο μοναδικό φαινόμενο της επιβίωσης των αρχαίων μύθων, που γονιμοποιούν μέχρι σήμερα τη δραματουργική και μουσική φαντασία του ανθρώπου, υπογραμμίζοντας την πολλαπλότητα των πνευματικών εκφάνσεων.

Το ΕΝΑ είναι η δύναμη της αγάπης που μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας, η σημασία της ατομικής απόφασης που μπορεί να γίνει συλλογική δράση, η πίστη μας ότι ο αθλητισμός μπορεί να γκρεμίσει όλα τα τείχη της μάταιης αντιπαλότητας ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες και να χτίσει γέφυρες κατανόησης, αρμονικής συνύπαρξης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων μας.

«ΠΑΛΑΙΟΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΣ»

απαγγελία : Τάσος Θάνος

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης με αυτό το ποίημα, που ανήκει στα ιστοριογενή του, αποσκοπεί να δείξει και να τονίσει τη σημασία και το κύρος που είχε κάποτε ο ελληνισμός. Είναι ευρέως διαδεδομένο, πως οι περισσότεροι λαοί επιθυμούσαν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, να γίνουν μέσω αυτής φορείς της ελληνικής παιδείας και να επιδείξουν κάθε πιθανό στοιχείο σύνδεσης με τον ελληνισμό, διότι καθετί τέτοιο αποτελούσε πηγή υπερηφάνειας και τιμής. Έτσι, λοιπόν, οι Αντιοχείς καυχιούνται ότι έχουν σχέση με τους Έλληνες και ειδικότερα με τους Αργείους. Αυτό το οποίο αποτελεί καύχημα για τους Αντιοχείς μπορεί βέβαια να τεκμηριωθεί και ιστορικά. Στο χώρο, τον οποίο ο Σέλευκος Α’ έκτισε το 300 π.Χ. την Αντιόχεια, προϋπήρχε η Ιώνη, που την είχαν ιδρύσει οι Αργείοι προκειμένου να τιμήσουν την Ιώ, κόρη του βασιλιά τους Ινάχου, η οποία, σύμφωνα με μια παράδοση, αφού μεταμορφώθηκε σε δαμάλα από τον Δία και περιπλανήθηκε κυνηγημένη από την Ήρα, πέθανε στη Συρία, όπου οι Αργείοι ίδρυσαν προς τιμήν της πόλη και ναό.

(Φιλολογική ανάλυση : ΚΟΝΟΜΑΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

 

Περισσότερα Άρθρα

Η ιστορία του καπνίσματος

Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού ήταν οι Ινδιάνοι. Συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρο. Με την άφιξη των πρώτων ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο τον 15ο αιώνα, η συνήθεια αυτή πέρασε στην Ευρώπη και κατόπιν εξαπλώθηκε βαθμιαία σ’ όλο τον κόσμο. Από τότε ακόμα υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Το 1604 ο […]

Σοκαριστικό περιστατικό: Γυναίκα ξυλοκόπησε άγρια τον 6χρονο γιο της

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι μία γυναίκα στη Λαμία ξυλοκόπησε άγρια τον 6χρονο γιο της. Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η 33χρονη φέρεται να γρονθοκόπησε και να χτύπησε στο κεφάλι το μικρό της αγοράκι, στέλνοντάς το στο νοσοκομείο, για λόγους που δεν έχουν πλήρως εξακριβωθεί. Το παιδί διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας, ενώ κρίθηκε από τους […]