18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Τα γεγονότα σαν σήμερα…

532μχ: Θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου.

1455:Ο εφευρέτης της τυπογραφίας, Ιωάννης Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.

1744: Γεννήθηκε ο Μάγερ Άμσελ Ρότσιλντ, γερμανοεβραίος τραπεζίτης, γενάρχης της δυναστείας των Ρότσιλντ.

1883: Γεννήθηκε ο Καρλ Γιάσπερς, γερμανός υπαρξιστής φιλόσοφος και ψυχίατρος. Υποστήριξε ότι ο άνθρωπος συναισθάνεται την ύπαρξή του μέσα από οριακές καταστάσεις (αγώνας, πόνος, θάνατος, ενοχή, ευθύνη).

1903: Η Κούβα μισθώνει στο διηνεκές τον Κόλπο του Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ.

1943: Οι γερμανοί κατακτητές ανακοινώνουν την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σε καταναγκαστικά έργα.

1945: Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Ιβοζίμα μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, μία ομάδα αμερικανών πεζοναυτών φτάνει στην κορυφή του όρους Σουριμπάτσι και υψώνει την αμερικανική σημαία. Η φωτογραφία του Τζο Ρόζενταλ θα μείνει κλασική στο είδος της και θα βραβευτεί με Πούλιτζερ.

1957: Πέθανε, σε ηλικία μόλις 39 ετών, η μεγάλη ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Νικολαΐδου και γεννήθηκε στον Καύκασο, πριν έλθουν οι γονείς της στη Θεσσαλονίκη.

1965: Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Σταν Λόρελ,  ο «Λιγνός» του διάσημου κωμικού ντουέτου  «Χονδρός – Λιγνός», όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα («Laurel & Hardy» στον αγγλόφωνο κόσμο). Σταν Λόρελ ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσ. Το 1961, βραβεύτηκε με Όσκαρ για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο. Στην προσωπική του ζωή τέλεσε πέντε γάμους (οι δύο με την ίδια γυναίκα), από τους οποίους απέκτησε δύο παιδιά, ενώ μία επιπλέον σχέση του είχε περιβληθεί τον τύπο του συμφώνου συμβίωσης.

1974: Έφυγε από τη ζωή ο Κοσμάς Πολίτης, από τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του ’30. («Λεμονοδάσος», «Eroica»).

1991: Συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίζουν τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και εισέρχονται στο Ιράκ, σηματοδοτώντας την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων επί ιρακινού εδάφους στον  Πόλεμο στον Κόλπο.

ΠΗΓΗ: sansimera

Περισσότερα Άρθρα

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Παρασκευή σε εννέα περιφέρειες

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς που ελλοχεύει για εννέα περιφέρειες της χώρας, αύριο, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, είναι πολύ υψηλός, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, σε κατηγορία κινδύνου 4 είναι οι εξής περιφέρειες, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας) Περιφέρεια Ιονίων […]

Οι σέλφι με τα λεφτά «πρόδωσαν» τους ληστές του κοτετσιού στο Κορωπί

Εδώ και μήνες οι δύο αλλοδαποί εργάτες, ο Ασγκάρ απο το Πακιστάν και ο Σίνκ απο την Ινδία, γνώριζαν ότι το αφεντικό τους είχε καταχωνιάσει σε έναν τενεκέ από τυρί, που είχε θάψει βαθιά στο κοτέτσι του κτήματος στο Κορωπί, τον «θησαυρό». Σύμφωνα με το protothema.gr, οι selfies με τα απλωμένα χαρτονομίσματα και οι πληροφορίες […]