22 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ημέρα της Ερυθράς Χειρός

Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός ή Ημέρα του Κόκκινου Χεριού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Φεβρουαρίου με σκοπό να θυμήσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου για τα παιδιά που στρατεύονται παρά τη θέλησή τους σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις. Πρόκειται για τη χειρότερη μορφή παιδικής κακοποίησης.

Παραδείγματα εκτεταμένης χρησιμοποίησης παιδιών ως στρατιωτών παρατηρούνται κυρίως σε χώρες της Αφρικής (Κονγκό, Ρουάντα,Ουγκάντα, Σουδάν, Ακτή Ελεφαντοστού), αλλά και στις Φιλιππίνες, τη Μυανμάρ (Βιρμανία) και την Κολομβία. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 300.000, το ένα τρίτο των οποίων είναι κορίτσια.

Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός καθιερώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2002, όταν τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Παιδιών στις Ενοπλες Συγκρούσεις. Η Ελλάδα επικύρωσε τη συνθήκη στις 22 Οκτωβρίου 2003.

Ο «Συνασπισμός για τη μη χρησιμοποιήση Παιδιών ως Στρατιωτών», που εδρεύει στο Λονδίνο και έχει την πρωτοβουλία των εκδηλώσεων, περιλαμβάνει στους κόλπους του οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Human Right Watch) και συνεργάζεται με τη UNICEF, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Σήμα της Ημέρας είναι μια κόκκινη παλάμη, η οποία περικλείει το περίγραμμα ενός λευκού παιδιού – στρατιώτη.

ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Περισσότερα Άρθρα

Θρίλερ με τον οδηγό σχολικού που βρέθηκε νεκρός στο Σούνιο – “Του άδειασαν τον τραπεζικό λογαριασμό…”

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον θάνατο του 67χρονου οδηγού σχολικού λεωφορείου που βρέθηκε νεκρός σε δασική περιοχή του Σουνίου ανήμερα Πρωτοχρονιάς. Οι Αρχές προσπαθούν να ρίξουν φως στην υπόθεση και να εντοπίσουν ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από τον περίεργο θάνατο του Παναγιώτη Βόσσου. Από την έρευνα του «Τούνελ» στη γειτονιά και την πολυκατοικία του άτυχου […]

Γ. Γαβρήλος: Απαντήσεις ζητάει η Αργολίδα για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ Αγίας Τριάδας

Όπως είχε προαναγγείλει ο Γιώργος Γαβρήλος με σχετικό Δελτίο Τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προχώρησε σε κατάθεση σειράς ερωτήσεων σχετικά με τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις της Διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων να κλείσει υποκαταστήματα της περιφέρειας, στηλιτεύοντας την πρακτική της Κυβέρνησης να βάζει λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες, εκχωρώντας το έργο τους σε ιδιώτες. Αναφορικά με το υποκατάστημα της […]