18 °C Argos, GR
10 Δεκεμβρίου 2022

Πρωτοβουλία για Φεμινιστική Απεργία στις 8 Μάρτη

Στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη συμμετοχή στην Παγκόσμια Φεμινιστική απεργία στις 8 Μάρτη είναι παρούσα και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου επικεφαλής της περιφερειακής Παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική» και υποψήφια Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Σε αυτή την πρωτοβουλία συμμετέχουν γυναίκες Αιρετές, γυναίκες ακαδημαϊκοί, γυναίκες από πολλούς φορείς και καλούν τις φεμινιστικές και γυναικείες κινήσεις και οργανώσεις καθώς και τα τμήματα φεμινιστικής πολιτικής/γυναικών των πολιτικών κομμάτων, σε κοινή δράση για την καθιέρωση και στη χώρα μας της φεμινιστικής απεργίας, με σκοπό να μετατραπεί η 8η Μάρτη σε Παγκόσμια Ημέρα φεμινιστικής κινητοποίησης και αγώνα.

Θα προσκληθούν εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι επιχειρηματίες, οι αγρότισσες, οι φοιτήτριες, οι μαθήτριες, όλες οι γυναίκες να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στην Αθήνα την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις 2 το μεσημέρι στo Polis Art Café, Πεσματζόγλου 5, Αθήνα.

Από το 2016

Η φεμινιστική απεργία, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, ξεκίνησε από το 2016 με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων και γυναικείων συλλογικοτήτων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Νορβηγία, κ.λπ.), της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Παγκοσμίως το 2018 συμμετείχαν επίσημα 40 χώρες. Χαρακτηριστικά στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου συμμετείχαν περισσότερες από 5,3 εκατομμύρια γυναίκες .

Η Ελλάδα και οι γυναίκες της «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν έξω από αυτές τις μεγάλες κινητοποιήσεις, καθώς αντιμετωπίζουν σωρεία διακρίσεων και αποκλεισμών που συνδέονται με το φύλο τους τόσο στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής όσο και στη δημόσια, με αποκορύφωμα την όξυνση των πολλαπλών μορφών βίας που σημειώνεται ή αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες ατομικές ή/και συλλογικές» σημειώνει η πρωτοβουλία.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς και σιωπηλές μπροστά στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, στον προφανή σεξισμό που διέπει τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας, συχνά σε εναγκαλισμό με τον ακραίο ρατσισμό, στον έλεγχο των σωμάτων μας και της αυτοδιάθεσής μας, στον κίνδυνο που διατρέχουν οι ζωές μας. Το χρωστάμε, άλλωστε, στην Ελένη, στην Αγγελική, στην άγνωστη δολοφονημένη προσφύγισσα του Έβρου και στις δύο της κόρες» προσθέτει.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να φέρει στο προσκήνιο τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους, να υποκινήσουν την κοινωνία ώστε να κατανοήσει το πώς και γιατί τα θέματα φύλου συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ουσιαστική δημοκρατία, αλλά και το πώς η έμφυλη βία, σε κάθε της έκφανση, αποτελεί κοινωνικό όνειδος και θέτει τον πολιτισμό σε υποχώρηση και κατά συνέπεια η δική της ευθύνη είναι τεράστια.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας

Γιάννα Αθανασάτου, Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Αθηνών-Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Χαλανδρίου

Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου

Εύη Αποστολάκη, Αντιπεριφερειάρχισσα Πολιτισμού Περιφέρειας Αττικής

Ζωή Αρβανιτίδου, Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Μάλτας

Γιούλα Αργυρούδη, Περιφ. Συμβουλος Βορ.Αιγαίου

Χρυσή Βιτσιλάκη, Καθηγήτρια, Πρυτάνισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ζωή Βροντίση, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ).

Αναστασία Γιάμαλη, Δημοσιογράφος

Μαρία Γκασούκα, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τερψιχόρη Γκιόκα, Πρόεδρος ΔΣ Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Μουσείου Κοντόπουλου Αγίας Παρασκευής- Δημοτική Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής

Νικολέττα Δανιά, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, Εντεταλμένη για θέματα Ισότητας

Αγγελική Δουβή, Δημοτική Σύμβουλος Ηλιούπολης, μέλος Επιτροπής Ισότητας του Δήμου.

Λήδα Καζαντζάκη, IστορικόςTέχνης

Γιάννα Καναβού, Α΄αντιπρόεδρος Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Μαρία Κανελλοπούλου, Ηθοποιός

Ευγενία Κατούφα, Δημοσιογράφος, Δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου

Άννα Καραμάνου, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ, Πρ. Πρόεδρος Επιτροπής FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τίνα Καφατσάκη, Δήμαρχος Ζωγράφου

Άννα Κιουτσοκιόζογλου, Αντιπρόεδρος ΠΟΕ-ΔΟΥ

Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Μιρέλλα Λεγάκη, Οικονομολόγος-Πρόεδρος Κινηματογραφικής Λέσχης Αγίας Παρασκευής

Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Περιφ. Συμβουλος Πελοποννήσου

Κατερίνα Μαλακού, Μέλος Δ.Σ Π.Ο.Σ.Ε ΙΚΑ και Επιτροπή Πιστοποίησης της ΑΔΕΔΥ

Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτρια

Ελένη Μαραγκουδάκη, Αναπλ. ΚαθηγήτριαΠανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σπυριδούλα Ντάνου, Επιχειρηματίας Ένδυσης

Μαρία Πετεινάκη, Αρχιτεκτόνισσα

Γεωργία Πετράκη, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Άννα Ρογδάκη, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ

Φωτεινή Σιάνου, πρ. Εθνική Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών, Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)

Άννα Φιλίνη, Ζωγράφος-Αρχιτεκτόνισσα, τ. βουλεύτρια

Άννα Φουλίδη, Προϊσταμένη Τμήματος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ξανθίππη Φουλίδη, Μεταδιδακτορική ΕρευνήτριαΠανεπιστημίου Αιγαίου

ΤιμόκλειαΦραγκαναστάση, Προϊσταμένη Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου

Μαρία Φραγκή, Θεατρολόγος-Σκηνοθέτρια,ΕΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών

Άννα Χατζησοφιά, Συγγραφέας – Ηθοποιός

Μαρία Χιονίδου-Μοσκοφόγλου, Αναπλ. ΚαθηγήτριαΠανεπιστημίου Αιγαίου

Ελένη Ψωμιάδου, Πρόεδρος Σωματείου ΣΕΕΛΑΣ

Περισσότερα Άρθρα

Κατέρρευσε γέφυρα στον Φενεό Κορινθίας

Μεγάλες είναι οι καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, στην ορεινή Κορινθία. Έπεσε η γέφυρα στον Όλβιο ποταμό που συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική πλευρά (από Μεσινο προς Αρχαία Φενεό-Λιμνη Δόξα) κ ο Φενεός έχει κοπεί στα δύο και γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Στο σημείο βρίσκονται ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης […]

Πανελλαδικές εξετάσεις: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων 2021, όπως αυτό καθορίστηκε με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (Ο.Π.= Ομάδα Προσανατολισμού) ΔΕΥΤΕΡΑ 14-6-2021 – ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 16-6-2021 – ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ       – ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝΟ.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ […]