19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Γρίπη: Στους 38 οι νεκροί – 20 θύματα σε μία εβδομάδα

Σαρώνει η εποχική γρίπη, αφού μέσα σε μία εβδομάδα οι νεκροί εκτινάχθηκαν στους 38, από δεκαοκτώ που ήταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.  Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και δύο παιδιά.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία ο κυρίαρχος τύπος γρίπης είναι ο Η1Ν1, ενώ 168 άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί ή παραμένουν νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως έγινε γνωστό  από το ΚΕΕΛΠΝΟ από γρίπη έχουν νοσήσει φέτος, από την έναρξη της επιδημιολογικής παρατήρησης, βρέφη έως και ηλικιωμένοι που η ηλικίας του φτάνει τα 90 έτη.

Υπουργείο Υγείας: Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προφύλαξη

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη παραμένει ο εμβολιασμός ακόμα και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο. Αυτό υπογράμμισε σε εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, τονίζοντας παράλληλα ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είχαν εμβολιαστεί (82%).

Το υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΦ,  προχώρησε στην προμήθεια 50.000 εμβολίων, αφού είχαν προηγηθεί οι συστάσεις  για εμβολιασμό, ειδικά όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά δεν υπήρχαν εμβόλια στην αγορά, αφού η εμβολιαστική περίοδος είναι το φθινόπωρο.

Η  δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα και αναμένεται η συνέχιση της τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες και ότι, έως σήμερα, το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον εργαστηριακά απομονώνεται είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί.

Επίσης, στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας επισημαίνεται ότι τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

* Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

* Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

* Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κ.λπ.) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

* Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Περισσότερα Άρθρα

Ανακοίνωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων καλεί τους Δημότες ή μόνιμους κάτοικους του Δήμου που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη λίστα του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Οικονομικής Ενίσχυσης για το έτος 2021, να καταθέσουν το αργότερο ως 27-11-2020 στο πρωτόκολλο του Δήμου αιτήσεις με τα κάτωθι δικαιολογητικά: – Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή άδειας παραμονής -Ε 1 και Εκκαθαριστικό […]

Επίδομα 534 ευρώ: Παρατείνεται η προθεσμία για τις επιχειρήσεις

Έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2020 θα μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι των οποίων οι επιχειρήσεις πλήττονται βάσει ΚΑΔ από τον κορονοϊό να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού ύψους 534 ευρώ του Ιουλίου. Συγκεκριμένα, με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (υπ’ αρ. ΓΔΟΥ […]