3 °C Argos, GR
22 Ιανουαρίου 2022

«ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» με την Έλενα Ράπτη στο Άργος για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» ανήκει στο ευρύτερο πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που ονομάζεται «Χτίζοντας μια Ευρώπη και με τα παιδιά» με στόχο την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Στην Ελλάδα συντονίζεται από τη Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, η οποία και θα αναπτύξει αυτό το θέμα στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Άργους Μυκηνών σε συνεργασία με την ΚΕΔΑΜ και τις Σχολικές Επιτροπές Π.Ε. & Δ.Ε. του Δήμου.

Η ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα τέχνης και πολιτισμού Μέγας Αλέξανδρος. 

Για την «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης» θα μιλήσουν οι κ.κ.:

· Έλενα Ράπτη – Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης & Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα & Εμπειρογνώμονας στο κοινό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό.

· Ευφροσύνη Παναγιωτοπούλου – Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ναυπλίου.

Τα μηνύματα της καμπάνιας απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 8 – 10 ετών. Είναι σημαντικό τα παιδιά να ενημερωθούν προκειμένου να αποφύγουν μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια τους. Οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τον κανόνα του εσώρουχου, για τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό, ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα, το δώρο από τη δωροδοκία.

Το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε όλον τον κόσμο και οι πιθανότητες να μπει στο σπίτι μας είναι πολλές. Στην Ευρώπη 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο δράστης είναι άτομο οικείο, βρίσκεται στον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού, γι αυτό το παιδί δυσκολεύεται να αντιληφθεί ότι ο δικός του άνθρωπος θα το βλάψει κι επομένως δυσκολεύεται κι ακόμη περισσότερο να το αποκαλύψει.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 550 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε 95 Δήμους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον ΣΕΓΑΣ, το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, Το χαμόγελο του Παιδιού.

Στόχος αυτής της ενημερωτικής εκδήλωσης του Δήμου Άργους Μυκηνών είναι να παρέχει στα παιδιά, τις οικογένειες, τους κηδεμόνες, την εκπαιδευτική κοινότητα, την κοινωνία ευρύτερα, την κατάλληλη πληροφόρηση και τα μέσα, προκειμένου να προλαμβάνονται, να καταγγέλλονται και να αντιμετωπίζονται σωστά και αποτελεσματικά, τα περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, για να σωθούν τα παιδιά και να χτίσουν προσωπικότητες υγιών ενηλίκων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Περισσότερα Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF), μιας δημοσιογραφικής οργάνωσης με έδρα τη Γαλλία, ταγμένης στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν χώρες που λογοκρίνουν το Ίντερνετ και στερούν από τους πολίτες τους […]

«Τελέσιλλα», μια παράσταση για την ποιήτρια-ηρωίδα του Άργους

Το έργο του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Τελέσιλλα» ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σταματίου, με στόχο την ανάδειξη της άγνωστης στους περισσότερους, ιστορικής ποιήτριας και ηρωίδας του Αρχαίου Άργους. Το έργο είναι ένας ύμνος στη Γυναίκα, τη Δύναμη και τη Δημοκρατία. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ελληνισμού και πραγματοποιείται […]

Follow by Email