12 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Αλέξης Τσίπρας για κύρωση «Βόρειας Μακεδονίας»: Έκλεισε μια εκκρεμότητα

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής, μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων. Απευθυνόμενος σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, έστειλε μήνυμα ότι «το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους».

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική μας πολιτική» τόνισε ο πρωθυπουργός, «θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας». «Ταυτόχρονα όμως» σημείωσε, «είναι και μια ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια». «Τα Βαλκάνια» είπε, «με τη μακρά ιστορία των πολέμων των συγκρούσεων, των διενέξεων, του εθνικιστικού μίσους».

«Γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε χώρο στην ειρήνη, τη συνεργασία, τη φιλία, την αλληλεγγύη, στην αλληλοκατανόηση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε «από τα βάθη της ψυχής» του, «τους 153 βουλευτές του Κοινοβουλίου μας που, παρά τις μεγάλες πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις προσωπικές επιθέσεις, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος της συνείδησής τους, προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον, αυτό που οι ίδιοι πίστευαν και πιστεύουν ότι είναι το εθνικό όφελος για τη χώρα μας».

«Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές και οι δυο λαοί θα τους ευγνωμονούν, διότι σήμερα βάζουν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλεγγύης και συνεργασίας» ανέφερε.

«Θέλω όμως να απευθυνθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Ειδικότερα, θέλω να απευθυνθώ σε όσους ακόμα και σήμερα έχουν τις ενστάσεις τους, τις σεβόμαστε, έχουν την κριτική τους, τους σεβόμαστε. Να είναι βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα εμπρός».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σήμερα γεννήθηκε μια νέα χώρα στα βόρεια σύνορά μας. Η Βόρεια Μακεδονία. Την καλωσορίζουμε». «Θα είναι μια φίλη χώρα της Ελλάδας» υπογράμμισε, «θα είναι μια σύμμαχος της Ελλάδας στην προσπάθεια της να εδραιώσει την ειρήνη, τη συνεργασία, τη συνανάπτυξη στην περιοχή μας». «Μια Ελλάδα που σήμερα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, εδραιώνοντας έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλακανίων και συνολικότερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου» σημείωσε.

«Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, ένα ιστορικό βήμα και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, όχι μόνο αυτούς που έδωσαν αυτή την ιστορική συμφωνία, αλλά και όσους που, παρά τις διαφωνίες τους, συνέβαλαν στο να υπάρξει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού αυτές τις τέσσερις μέρες που συζητήσαμε διεξοδικά και σε βάθος» είπε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς εάν επικοινώνησε με τον Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Ζάεφ τον πήρε τηλέφωνο για να τον συγχαρεί, όπως και άλλοι ηγέτες. «Δεν είμαι λάτρης της πολιτικής τής αδράνειας στην εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως, έχω αποδείξει ότι αγωνίζομαι για λύσεις, οι λύσεις όμως απαιτούν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στο ερώτημα εάν το επόμενο βήμα θα είναι το Κυπριακό.

Περισσότερα Άρθρα

Αίτημα για λήψη μέτρων στις Δ/νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας  Πελοποννήσου

Με επιστολή του στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Π.Ε. Κορινθίας ζητάει την λήψη άμεσων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στις Δ/νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας  Πελοποννήσου ενόψει Κορονοϊού. Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:  Θεωρούμε αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την πρόληψη της εξάπλωσης του Κορωναιού σε υπηρεσίες, που έχουν καθημερινή […]

Σε προληπτική καραντίνα ο Θεοδωρικάκος

Σε προληπτική καραντίνα βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς συνεργάτης του διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, με τον συγκεκριμένο υπάλληλο ο υπουργός ήταν μαζί, προ πενθημέρου, στο γραφείο, φορώντας διαρκώς μάσκα. Ο κ. Θεοδωρικάκος υπεβλήθη σε έλεγχο αμέσως μόλις το πληροφορήθηκε, το Σάββατο το απόγευμα, και ήταν αρνητικός. Ο έλεγχος θα […]