5 °C Argos, GR
2 Φεβρουαρίου 2023

Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στους φτωχούς αγρότες από το δάκο

Το 2018 ήταν μία καταστροφική χρονιά για τους μικρομεσαίους αγρότες και η 2η φορά στα τελευταία τρία χρονιά, που έχει καταστραφεί η παραγωγή τους από τον δάκο.

Σε πολλές περιοχές η ζημιά είναι ολοκληρωτική, αφού, πολλοί παραγωγοί δεν έβγαλαν ούτε το λάδι για το σπίτι τους. Αντίστοιχα, οι όποιες ποσότητες βγήκαν, ήταν ποιοτικά υποβαθμισμένες, λόγω της μεγάλης οξύτητας και με χαμηλές τιμές αγοράς από τους εμπόρους.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, έχουν περικοπεί στο 1/3 οι δαπάνες για τη δακοκτονία με τις ευθύνες να γίνονται κάθε φορά “μπαλάκι” μεταξύ κυβέρνησης – Περιφέρειας, ενώ οι αγρότες καταστρέφονται. Η Περιφερειακή αρχή έχει τεράστιες ευθύνες αφού το πρόγραμμα δακοκτονίας ξεκίνησε με καθυστέρηση. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής πολύ πριν ξεκινήσει η περίοδος της συγκομιδής. Την ίδια στιγμή υπάρχει η παρακράτηση του 2% επί του τζίρου των παραγωγών για τη δακοκτονία.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που λειτουργεί ήδη με όρους αγοράς (με υποστελέχωση, περικοπές στις δαπάνες και αποζημίωση με βάση τι πληρώνεις…) αφήνει ανασφάλιστη ουσιαστικά την παραγωγή από τις ποικίλες καιρικές διακυμάνσεις, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση τόσο της παραγωγής όσο και του κεφαλαίου.

Σε ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου για το πρόγραμμα δακοκτονίας 2019, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά τι σημαίνει «δίκαιη ανάπτυξη» για τους φτωχούς αγρότες και τι σημαίνει «τέλος των μνημονίων».

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, καλούνται μέσα ένα αντιλαϊκό πλαίσιο (μνημονιακός νόμος 4412) να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, χωρίς επαρκή επιστημονικό προσωπικό, με μία γραφειοκρατική διαδικασία ανάθεσης που μπορεί να πάρει και πάνω από τέσσερις μήνες για να αποφασίσουν τελικά πιο τρακτέρ θα πάει να ραντίσει τις ελιές. Την ίδια στιγμή με fast track διαδικασίες δίνουν γη και ύδωρ άμεσα όταν θέλει το κεφάλαιο. Αυτή την πολιτική, που απορρέει από την κατεύθυνση της ΕΕ για συγκέντρωση της γης, στηρίζουν όλες οι άλλες παρατάξεις του Δήμου Επιδαύρου. Η δημοτική αρχή αντί να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική που είναι ενάντια στα συμφέροντα της φτωχής αγροτιάς και συνολικά της λαϊκής οικογένειας, ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών σε Περιφέρεια και κράτος και από την άλλη κοροϊδεύει τους αγρότες με δικηγόρους και αγωγές ως λύση για τα προβλήματα τους .

Καλούμε τη δημοτική αρχή Επιδαύρου να διεκδικήσει άμεσα πρόληψη και άμεση αποκατάσταση των ζημιών στους φτωχούς αγρότες από το δάκο.

Η μονή λύση που μπορεί να δοθεί και αυτό διεκδικεί η Λαϊκή Συσπείρωση είναι:

-Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.

– Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

-Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.

– Nα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα οι ελαιοπαραγωγοί.

– Άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Περισσότερα Άρθρα

ΗΠΑ: Εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο!

Επεισόδια σημειώνονται έξω από το Καπιτώλιο όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ. Κάποιοι από αυτούς έριξαν με κλωτσιές τα σιδερένια οδοφράγματα, πέρασαν πολλά επίπεδα ασφαλείας και μπούκαραν στο Καπιτώλιο από την πίσω πλευρά. Κτίρια του Κογκρέσου εκκενώνονται από την αστυνομία, λόγω των διαδηλώσεων υποστηρικτών του Τραμπ. Διαδηλωτές υπέρ του Ρεπουμπλικανού παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά […]

Θεοδωρικάκος: Δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει προετοιμάσει σχέδιο να καλυφθούν μέσω της αυτοδιοίκησης με μάσκες όλοι οι μαθητές της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί ανακοίνωσε την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών λίγο αργότερα μέσω tweet, πρόκειται για ειδική έκτακτη επιχορήγηση 15,2 εκατ. ευρώ προς όλους τους δήμους. Ο πρωθυπουργός […]