20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Τα δέκα πιο παράξενα ιατρικά περιστατικά του 2018

Έκπληξη, φόβο ακόμα και αηδία προκάλεσαν ασυνήθιστα ιατρικά περιστατικά που έγιναν το 2018. Μια 42χρονη έχασε τους φακούς της και τους βρήκε 28 χρόνια μετά… μέσα στο μάτι της, ένας 10χρονος σουβλίστηκε στην κυριολεξία στο κεφάλι του και έζησε, αυτά και άλλα πολλά τράβηξαν την προσοχή τη χρονιά που φεύγει.

Τι δέκα πιο παράξενες περιπτώσεις ξεχώρισε το Live Science για το 2018 και τις μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

1. Ένας άτυχος 36χρονος άνδρας στην Καλιφόρνια σόκαρε τους γιατρούς του όταν έβηξε και έφτυσε ένα γιγάντιο πήγμα αίματος στο σχήμα του πνεύμονα του. Ο άνδρας έπαιρνε αντιπηκτικό φάρμακο λόγω καρδιοπάθειας, κάτι που οδήγησε σε αιμορραγία. Σε μια ακραία κρίση βήχα, απέβαλε ένα «εκμαγείο» του δεξιού βρογχικού δέντρου του, το οποίο είχε δημιουργηθεί από πηγμένο αίμα που είχε πάρει τη μορφή των βρόγχων, κάτι πολύ ασυνήθιστο, σύμφωνα με τους γιατρούς, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «The England Journal of Medicine». Ο άνδρας πέθανε μια εβδομάδα μετά το περιστατικό λόγω επιπλοκών.

2. Μια 69χρονη γυναίκα στο Σιάτλ των ΗΠΑ έπαθε μια σπάνια και θανατηφόρα λοίμωξη του εγκεφάλου από αμοιβάδες που «τρώνε» τον εγκεφαλικό ιστό. Η αιτία ήταν μάλλον ένα σκεύος που χρησιμοποιούσε για να ξεπλένει τις ρινικές κοιλότητες της. Όμως μια μέρα, αντί να το γεμίσει με αποστειρωμένο νερό ή αλατούχο διάλυμα, χρησιμοποίησε νερό βρύσης, μέσω του οποίου οι αμοιβάδες τρύπωσαν στο βάθος της μύτης της και από εκεί στον εγκέφαλο. Αρχικά είχε επιληπτική κρίση και οι γιατροί, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «International Journal of Infectious Diseases», νόμιζαν ότι είχε εγκεφαλικό όγκο, όμως, οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε μολυνθεί με την αμοιβάδα Balamuthia mandrillaris που «τρώει» τον εγκέφαλο. Οι σχετικές μολύνσεις είναι τρομερά σπάνιες.

3. Ένας άνδρας στην Κίνα βρέθηκε από τους γιατρούς να έχει κολλημένο στον οισοφάγο ένα κουταλάκι του γλυκού για ένα ολόκληρο χρόνο. Το παράξενο είναι ότι δεν τον ενοχλούσε ιδιαίτερα και μόνο αφότου είχε περάσει ένας χρόνος και άρχισε να έχει πόνους στο στήθος, αναζήτησε βοήθεια από τους γιατρούς, οι οποίοι αφαίρεσαν το κουταλάκι μετά από δίωρη επέμβαση.

4. Ένας 61χρονος άνδρας στη Νέα Υόρκη, φανατικός κυνηγός, εμφάνισε μια τρομερά σπάνια και τελικά θανατηφόρα λοίμωξη του εγκεφάλου (παρόμοια με τη «νόσο των τρελών αγελάδων») μετά την κατανάλωση εγκεφάλου σκίουρου.

5. Μια 42χρονη γυναίκα στη Βρετανία που είχε χάσει τους φακούς επαφής της σε ηλικία 14 ετών, όταν έπαιζε μπάντμιντον και είχε τραυματιστεί στα μάτια, τους βρήκε τελικά το 2018, μετά από 28 χρόνια. Οι γιατροί, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «BMJ Case Reports», ανακάλυψαν τους φακούς ενσωματωμένους στα βλέφαρά της. Η γυναίκα πήγε σε οφθαλμίατρο, όταν το αριστερό βλέφαρο της πρήστηκε και οι εξετάσεις έδειξαν ότι η αιτία ήταν μια κύστη, την οποία οι γιατροί αφαίρεσαν χειρουργικά. Όμως μέσα στη κύστη βρέθηκαν οι προ σχεδόν τριών δεκαετιών χαμένοι φακοί επαφής, οι οποίοι μάλλον είχαν χωθεί εκεί μετά το χτύπημα που είχε δεχτεί μικρή.

6. Μια γυναίκα επίσης στη Βρετανία έπαθε σοβαρά εγκαύματα στο δέρμα της, όταν δοκίμασε να θεραπεύσει με σκόρδο μια μυκητίαση που είχε πάθει στο μεγάλο δάχτυλο και νύχι του ποδιού της. Έβαζε φέτες σκόρδου πάνω στο δάχτυλό της για τέσσερις ώρες καθημερινά επί ένα μήνα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη θεραπεύσει τη μυκητίαση, αλλά και να τραυματίσει το δέρμα της, όπως ανέφεραν οι γιατροί επίσης στο «BMJ Case Reports». Το σκόρδο περιέχει μια ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή σοβαρό ερεθισμό στο δέρμα.

7. Μια γυναίκα στη Γαλλία, η οποία ανέφερε παράξενα συμπτώματα, όπως ηλεκτρικά σοκ να διατρέχουν τα πόδια της, αποδείχθηκε ότι είχε μια σπάνια λοίμωξη από ένα παράσιτο, το Echinococcus granulosous, ένα μικρό σκουλήκι τύπου «ταινίας» που είχε τρυπώσει στη σπονδυλική στήλη της. Το εν λόγω παράσιτο υπάρχει σε σκυλιά και μερικά ακόμη ζώα της κτηνοτροφίας και ίσως έτσι μόλυνε τη γυναίκα, η οποία είχε στο παρελθόν έλθει σε επαφή με άλογα και βοοειδή. Εναλλακτικά, μπορεί να μολύνθηκε, όταν έφαγε κάποια τροφή μολυσμένη με το παράσιτο. Μετά την κατάλληλη θεραπεία, απαλλάχθηκε από τα συμπτώματα μετά από μερικούς μήνες, σύμφωνα με τη σχετική ιατρική δημοσίευση στο περιοδικό «The England Journal of Medicine».

8. Ένα εξόγκωμα που μυστηριωδώς μετακινιόταν στο πρόσωπο μιας γυναίκας στη Ρωσία, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα παρασιτικό σκουλήκι (Dirofilaria repens) που έκανε βόλτες κάτω από το δέρμα της. Η γυναίκα έβγαλε φωτογραφίες «σέλφι» για να δείξει στους γιατρούς ότι το εξόγκωμα αρχικά είχε εμφανιστεί κάτω από το αριστερό μάτι της, μετά είχε μετακομίσει πάνω από το μάτι και τελικά είχε βρεθεί πάνω από τα χείλη της. Τα εν λόγω παράσιτα ζουν στα ζώα (σκυλιά, γάτες, αλεπούδες κ.ά.) και εξαπλώνονται μέσω μολυσμένων κουνουπιών. Μετά τη χειρουργική αφαίρεση του σκουληκιού, που παρουσιάστηκε επίσης στο «The England Journal of Medicine», η γυναίκα έγινε καλά.

9. Ένα δεκάχρονο αγόρι στις ΗΠΑ ήταν πολύ τυχερό που επιβίωσε, όταν μια μεταλλική σούβλα κρέατος τρύπησε το πρόσωπο του και καρφώθηκε στο κεφάλι του, διαπερνώντας το και φθάνοντας έως το πίσω μέρος του λαιμού. Το παιδί έπαιζε σκαρφαλωμένο σε ένα δέντρο, όταν του επιτέθηκαν σφήκες, παραπάτησε και έπεσε στο έδαφος όπου βρισκόταν η σούβλα. Είναι θαύμα ότι αυτή δεν τρύπησε τον εγκέφαλό του ή ζωτικά νεύρα. Όπως είπαν οι γιατροί, η πορεία της σούβλας μέσα από το κεφάλι του ήταν περίπτωση «μία στο εκατομμύριο». Τελικά, την αφαίρεσαν χειρουργικά και το αγόρι έγινε καλά.

10. Ένας 34χρονος στις ΗΠΑ έφαγε -στο πλαίσιο διαγωνισμού- την πιο καυτή πιπεριά στον κόσμο (γνωστή με το μάλλον δυσοίωνο όνομα «ο χάρος της Καρολίνα») και εμφάνισε τρομερούς πονοκεφάλους. Οι γιατροί, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο «BMJ Case Reports», ανέφεραν ότι η πιπεριά προκάλεσε «σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειακής στένωσης», με άλλα λόγια οι αρτηρίες στο κεφάλι του άνδρα έπαθαν πρόσκαιρα ξαφνική συστολή. Τα συμπτώματα τελικά υποχώρησαν μόνα τους. Ήταν το πρώτο περιστατικό παγκοσμίως, όπου η κατανάλωση πιπεριάς συσχετίστηκε με το εν λόγω εγκεφαλικό σύνδρομο.

ΠΗΓΗ: medicalnews.gr

Περισσότερα Άρθρα

Σήμερα εορτάζει η Οσία Θεοδώρα: Η Βασίλισσα της Άρτας

Η Οσία Θεοδώρα, τη μνήμη της οποίας τιμά σήμερα 11 Μαρτίου η Εκκλησία, γεννήθηκε περί το έτος 1210 μ.Χ. πιθανότατα στην Θεσσαλονίκη και υπήρξε γόνος της μεγάλης και αρχοντικής βυζαντινής οικογένειας Πετραλείφα (νορμανδικής καταγωγής), η οποία εγκατεστημένη αρχικά στο Διδυμότειχο προσέφερε πολλές και σημαντικές υπηρεσίες στην αυτοκρατορία και τιμήθηκε με υψηλά αξιώματα. Ο πατέρας της […]

Κυριάκος Σάμιος: ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΒΙΑΡΑΣ!

Ναύπλιο. Βουλευτικό. Κόντρα στον μύθο της πρωταπριλιάς. Σάββατο βράδυ ξέχειλο από αληθινή συγκινητική ατμόσφαιρα. Ναι. Το χαμόγελο του αείμνηστου Κιώτη συγγραφέα Στρατή Χαβιαρά, το διεισδυτικό βλέμμα της πένας του, ο ήχος της γραφής, η πραότητα  και η κάπνα του τσιγάρου του, πλανώνται στον εσωτερικό χώρο του Βουλευτικού. Μερίδιο ευθύνης για τούτη την περιπλάνηση η Ματίνα […]