20 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Τα γεγονότα σαν σήμερα, 4 Ιανουαρίου, στην Ελλάδα και τον Κόσμο

1884 Ιδρύεται στο Λονδίνο η Φαβιανή Εταιρία (Fabian Society). Πρόκειται για ένα βρετανικό κίνημα διανοουμένων με σοσιαλιστικές αποχρώσεις, που θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία του Εργατικού Κόμματος.

1885 Επεισόδιο Νίκολσον. Όργανο της τάξης χειροδικεί εναντίον του βρετανού επιτετραμμένου στην Αθήνα, Άρθουρ Νίκολσον, και προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο.

1887 Ο Παναγής Βαλλιάνος προσφέρει το ποσό των 2.500.000 δραχμών για την ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

1930 Αρχίζει τη λειτουργία της η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με πρώτο διοικητή τον δικηγόρο και πολιτικό Κωνσταντίνο Γόντικα. Τον Ιούλιο του 2012 το υγιές κομμάτι της θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς.

1960 Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ο γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί. «Στο ποδόσφαιρο χρωστάω όσα ξέρω για ηθική και καθήκον» έγραφε το 1957, χρονιά που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στα νεανικά του χρόνια στο Αλγέρι ασχολήθηκε ενεργά με το ποδόσφαιρο (έπαιζε τερματοφύλακας), το οποίο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όταν αρρώστησε από φυματίωση.

1967 Οι Doors κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους, που φέρει το όνομά τους. Περιέχει τις επιτυχίες: «Break On Through (To the Other Side)», «Alabama Song», «Light My Fire» και «The End».

Περισσότερα Άρθρα

Αντιγριπικός εμβολιασμός για την εποχική γρίπη στο κοινωνικό ιατρείο Ναυπλίου

Ο Δήμος Ναυπλιέων, εν όψει του αντιγριπικού εμβολιασμού, ενημερώνει τους δημότες και τις δημότισσες του, ότι στο Κοινωνικό Ιατρείο Ναυπλίου έχουν την δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού, αφού πρώτα έχουν προμηθευτεί το αντίστοιχο εμβόλιο. Το ιατρείο λειτουργεί καθημερινά στην οδό 25η Μαρτίου 75. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας μπορείτε,τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (8.00-13.00),να δηλώνετε το ενδιαφέρον […]

Έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

Tιμητική έκθεση για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαινιάζει στις 20 Οκτωβρίου η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Σουηδίας 54,Κολωνάκι). Με τίτλο «Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων: Η Μικρασιατική Καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου» η έκθεση συγκεντρώνει σπάνιο υλικό από την καταλυτική επίδραση της Μικρασιατικής Καταστροφής στην πνευματική παραγωγή των εκπροσώπων […]