13 °C Argos, GR
1 Απριλίου 2023

Τριγμοί στην εισαγγελική έρευνα για τη Novartis μετά τις αποκαλύψεις Μανιαδάκη

Ανατροπή του έως τώρα σκηνικού, αλλά και τεράστια ερωτηματικά προκαλούνται για τους έως τώρα χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς, στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, μετά τις αποκαλύψεις του προστατευόμενου, μέχρι πρότινος, μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη ή «Γιάννη Αναστασίου» σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr και στον Μάκη Πολλάτο, δηλαδή ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από τους εισαγγελείς διαφθοράς για να κατονομάσει τρία συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ότι χρηματίστηκαν από την Novartis.

Παράλληλα, το όλο εισαγγελικό οικοδόμημα που έχει στηθεί διαφαίνεται ότι είναι σε σαθρά θεμέλια, ενώ δημιουργούνται ισχυρότατοι τριγμοί στην υπόθεση του αποκαλούμενου από την πλευρά της Κυβέρνησης σκανδάλου της Novartis.

Την ίδια στιγμή που δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά σχετικά με χρόνο και τον τρόπο που ασκήθηκε η ποινική δίωξης για παθητική δωροδοκία σε βάρος του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα «Γιάννη Αναστασίου».

Ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis. Είναι αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος σε τρεις τουλάχιστον υπουργούς Υγείας. Την περίοδο 2010-2011 ορίστηκε επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου μέλος 11μελούς διακομματικής ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία εκπόνησε και υπέβαλε μελέτη για την αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Προστατευόμενος μάρτυρας

Όταν η κυβέρνηση έκανε σημαία το λεγόμενο σκάνδαλο της Novartis, ο Νίκος Μανιαδάκης βαπτίστηκε προστατευόμενος μάρτυρας και έλαβε την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου».

Έτσι, ως ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, έχει κληθεί από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και έχει καταθέσει συνολικά 4 φορές, καθώς θεωρείται ότι γνωρίζει πολλά για πρόσωπα και πράγματα που σχετίζονται με την υπόθεση της Novartis. Παράλληλα, για την ίδια υπόθεση της Novartis είχε καταθέσει και στο FBI, χωρίς ωστόσο εκεί να χαρακτηριστεί προστατευόμενος μάρτυρας.

Φέρεται ότι συμμετείχε στην διαδικασία διαμόρφωσης της τιμής των φαρμάκων, έτσι ώστε με υπερτιμολόγηση κάποιων φαρμάκων να κέρδιζε η Novartis και να είχε απώλειες το Ελληνικό Δημόσιο, όπως επίσης φέρεται ότι συμμετείχε και σε μεθόδους επιρροής της τιμής των φαρμάκων, κάτι που ο ίδιος το απέκρουσε κατά την κατάθεσή του την 25η Ιανουαρίου 2018 ενώπιον της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη.

Δέχθηκε πιέσεις για τρεις πολιτικούς

Παράλληλα, ο Νίκος Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι δέχτηκε πιέσεις εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών για να κατονομάσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα τα οποία χρηματίστηκαν από την Novartis.

Όπως ο ίδιος αποκάλυψε χθες στο protothema.gr και στον Μάκη Πολλάτο, από τους εισαγγελείς διαφθοράς του ζητήθηκε να κατονομάσει τρία πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, κάτι το οποίο όμως αρνήθηκε να πράξει.

Η ενέργεια αυτή των εισαγγελικών αρχών έγινε στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου 2018, όταν δηλαδή είχε κληθεί από τους εισαγγελείς διαφθοράς να καταθέσει για ακόμη μια φορά.

Ωστόσο, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Νίκος Μανιαδάκης ξεκαθάρισε ότι «τον κ. Σαμαρά δεν τον έχει δει ποτέ στη ζωή του, ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν καθηγητής του στο Πανεπιστήμιο και ότι ο κ. Γεωργιάδης ήταν ένας από τους υπουργούς Υγείας που τον είχε καλέσει προκειμένου να είναι μέλος των ομάδων με την τρόικα και για να ακούσει τις απόψεις του».

Η συνέντευξη στο protothema.gr

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Μανιαδάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr ανέφερε:

«Μου ασκούνται ξεκάθαρες πιέσεις προκειμένου να παραδεχτώ εγώ ενοχές πολιτικών προσώπων τα οποία ουδέποτε γνωρίζω αν έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει ή οτιδήποτε έχουν κάνει».

– «Τι εννοείτε σας ασκούνται πιέσεις;» ρωτά το protothema.gr.

– «Να αναφέρω και να πω αν γνωρίζω εγώ αν τρία πολιτικά πρόσωπα έχουν χρηματιστεί ή όχι».

– «Για ποιους συγκεκριμένα σας ρωτούν;» είναι η επόμενη ερώτηση.

– «Με ρωτούν για τον πρώην Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα» απαντά ο Νίκος Μανιαδάκης.

Και συνέχισε: «Σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πίεζαν οι εισαγγελείς όταν οι μάρτυρες έλεγαν ότι δωροδοκούμαι με ρωτούσαν μετά αν ήξερα αν έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί και μήπως εγώ δωροδοκούμουνα για λογαριασμό των πολιτικών».

«Οι τρεις συγκεκριμένοι πολιτικοί;» ρωτήθηκε από τον Μάκη Πολλάτο, «ναι» είναι η μονολεκτική απάντηση του Νίκου Μανιαδάκη.

Πολιτική η δίωξη

Ακόμη, στην συνέντευξή του ο Νίκος Μανιαδάκης ανέφερε σχετικά με την σε βάρος του ποινική δίωξη ότι «η κατηγορία προέκυψε τη Δευτέρα το μεσημέρι, αφού είχα κρατηθεί έξι ώρες» και προσέθεσε:

«Μου ασκήθηκαν πιέσεις κατόπιν διαρροών και σαφέστατων αναφορών των εισαγγελέων ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες με κατηγορούν και αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση διώξεων», ενώ χαρακτήρισε την σε βάρος του δίωξη ως «καθαρά πολιτική».

Ο Πολάκης υπέπεσε σε σοβαρό λάθος

Σε ερώτηση εάν αν κάποιο πολιτικό πρόσωπο θα μπορούσε να γνωρίζει την ταυτότητά του ώστε να δημοσιεύσει και τη φωτογραφία του, παρά το γεγονός ότι είναι προστατευόμενο πρόσωπο, ο Νίκος Μανιαδάκης απάντησε:

«Ο κ. Πολάκης υπέπεσε σε ένα σοβαρό λάθος. Με το κουίζ που έκανε αποκαλύπτει στοιχεία της δικογραφίας και πώς γίνεται να ξέρει στοιχεία της δικογραφίας μη αρμόδιο όργανο; Είναι άξιον απορίας: Πώς το γνωρίζει μη αρμόδιο όργανο;».

Ρωτήθηκε ο Νίκος Μανιαδάκης, ποιος από τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε δωροδοκηθεί και απάντησε:

«Η πρώτη κατάθεση ανήκει στην Αικατερίνη Κελέκη, τώρα είναι ο «Μάξιμος Σαράφης». Την πρώτη φορά έλεγαν 200.000, τώρα λένε για 120.000 ευρώ» και προσέθεσε: «Πώς γίνεται ξαφνικά να προκύπτει μια κατηγορία για μένα και να μου ασκούνται πιέσεις πριν ασκηθούν διώξεις;».

Καταθέσεις σε FBI και ελληνικές εισαγγελικές αρχές

«Επειδή αρνήθηκα να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ με ενέπλεξαν» λέει ο Νίκος Μανιαδάκης και συμπληρώνει: «Έχω δώσει στο FBI τα στοιχεία που έχω δώσει και στις Ελληνικές αρχές».

«Όχι, πήρα άδεια από τους Έλληνες εισαγγελείς και κατέθεσα ακριβώς τα ίδια στοιχεία που κατέθεσα στους Έλληνες εισαγγελείς και στο FBI και τα στοιχεία αυτά δείχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, τις περιπτώσεις που υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων τα συγκεκριμένα φάρμακα στα οποία σημειώθηκαν αυξήσεις και τη ζημία για το Δημόσιο» αναφέρει ο καθηγητής στην αποκλειστική του συνέντευξη στο protothema.gr.

Όπως υποστηρίζει, οι πράκτορες του FBI είχαν λάθος πληροφορίες. «Οφείλω να σας πω ότι οι Αμερικανοί ήταν παραπληροφορημένοι, είχαν προσφάτως κατατεθεί στην Αμερική στοιχεία από τους μάρτυρες τους άλλους δύο περί εμπλοκής μου και τους είπα ότι θεωρώ αναξιόπιστες όλες αυτές τις αναφορές και έχω πει ότι πρέπει να διασταυρωθούν αυτές οι αναφορές».

Στον Νίκο Μανιαδάκη δυο 24ώρα πριν την αλλαγή του έτους και ενώ ήταν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για να αναχωρήσει για Μαδρίτη της Ισπανίας, του ανακοινώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας, ότι δεν μπορεί να ταξιδεύσει και του κατασχέθηκε το διαβατήριο.

Άκυρη η μέχρι τώρα διαδικασία

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, περά από το γεγονός ότι η μεταβάπτιση του Νίκου Μανιαδάκη από προστατευόμενο μάρτυρα σε κατηγορούμενο, καθιστά άκυρες όλες τις καταθέσεις του, ενώ το γεγονός αυτό συμπαρασύρει όλες τις εισαγγελικές ενέργειες που στηρίχθηκαν στις καταθέσεις του ή συνδέονται με αυτές.

Κάτι, που ανατρέπει βασικά και ουσιαστικά έως τώρα δεδομένα της υπόθεσης και μετατοπίσει χρονικά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας στο μέλλον.

Επίσης, δημιουργούνται ερωτηματικά, όπως είναι πως οι εισαγγελείς διαφθοράς για ένα έτος αντιμετώπιζαν τον Νίκο Μανιαδάκη ως προστατευόμενο μάρτυρα και ξαφνικά και εσπευσμένα μετατράπηκε σε κατηγορούμενο, ο οποίος αντιμετωπίζει κακουργηματικό αδίκημα που επισύρει βαριά ποινή κάθειρξης.

Αντώνης Σαμαράς

Από την πλευρά του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τις ραγδαίες χθεσινές εξελίξεις έκανε λόγο για σκευωρία συκοφαντίας.

Ειδικότερα, ο Αντώνης Σαμαράς μετά και τα όσα αποκάλυψε ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης στο protothema.gr για τις πιέσεις που δεχόταν να ενοχοποιήσει τόσο εκείνον, όσο και τους Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα, σε μήνυμά του στο Twitter αναφέρει:

«Είχα πει ότι επρόκειτο για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως. Είχα πει ότι θα τους πάω ως το τέλος. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί».

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Περισσότερα Άρθρα

Ξεκίνησε τις πρόβες της η παιδική χορωδία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.

Η Παιδική Χορωδία του Δήμου μας ξεκίνησε και φέτος τις πρόβες της τo Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου και ώρα  11-12:30 το πρωί  και κάθε Σάββατο  στην αίθουσα των χορωδιών της οδού Καλαμάτας. Έχοντας επί δεκαεπτά χρόνια συνεχούς παρουσίας ιστορία της, με τις δεκάδες συναυλίες στο Ναύπλιο, αλλά και εκτός αυτού, τις αναμνήσεις και τις ωραίες στιγμές […]

Ποιητική διάκριση για τον γιο του αείμνηστου Δημάρχου Γιώργου Κατριλιώτη, Στέλιο

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο συμπατριώτη μας Στέλιο Κατριλιώτη, γιο του αείμνηστου Δημάρχου Νέας Κίου Γιώργου Κατριλιώτη, που πέτυχε να πείσει καταξιωμένους ανθρώπους της τέχνης να του δώσουν βήμα και να δημοσιεύσουν το ποίημά του στο πιο εμβληματικό λογοτεχνικό περιοδικό του καιρού μας, το ΕΝΤΕΥΚΤΉΡΙΟ Πρόκειται για ένα χαρισματικό παιδί που έχει προσφέρει την πένα του […]