18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Άγιος Σίλβεστρος

Πάπας της Ρώμης από τις 31 Ιανουαρίου 314 έως τις 31 Δεκεμβρίου 335. Η μνήμη του τιμάται από την Καθολική Εκκλησία στις 31 Δεκεμβρίου και από την Ορθόδοξη στις 2 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Σίλβεστρος.

Ο Σίλβεστρος γεννήθηκε πιθανώς στο Αβελίνο της Ιταλίας σε άγνωστο χρόνο και διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης τον Πάπα Μιλτιάδη. Κόσμησε τη Ρώμη με μεγαλοπρεπείς ναούς, όπως η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού και η παλαιά Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Ο πάπας Σίλβεστρος δεν συμμετείχε στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325), που διαμόρφωσε το χριστιανικό δόγμα, αλλά έστειλε σε αυτή δύο αντιπροσώπους του, τον Βίτο και τον Βικέντιο.

Η παράδοση που θέλει τον πάπα Σιλβέστρο να βαπτίζει τον Μέγα Κωνσταντίνο και ο αυτοκράτορας να του παραχωρεί την υπέρτατη αυθεντία στη διοίκηση της Ρώμης και στα εκκλησιαστικά ζητήματα όλης της ρωμαϊκής επικράτειας με την «Donatio Constantini» («Κωνσταντίνειο Δωρεά»), δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Απολυτίκιο

Στολήν ενδυσάμενος, ιεραρχίας πιστώς, αμέμπτως ιέρευσας, τω επί πάντων Θεώ, Πατήρ ημών Σίλβεστρε· έχων γαρ πολιτεία, συνεκλάμποντα λόγον, θαύμασιν εβεβαίους, ευσεβείας την δόξαν, δι’ ης ουρανίου δόξης, ώφθης συμμέτοχος.

ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Περισσότερα Άρθρα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: “Συνεργασία με τον Χρυσό Οδηγό και Εκπαίδευση για τα Ψηφιακά Εργαλεία”

Το Επιμελητήριο Αργολίδας σας προσκαλεί σε μια σημαντική εκδήλωση για τις επιχειρήσεις της περιοχής, με θέμα “Συνεργασία με τον Χρυσό Οδηγό και Εκπαίδευση για τα Ψηφιακά Εργαλεία ” η οποία θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Επιμελητηρίου Αργολίδας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των […]

Δημήτρης Καμπουράκης: Ω πολιτικής θολούρας απαύγασμα

Αν ο βασικότερος και ουσιαστικότερος όρος για να κερδίσει ένα κόμμα στις εκλογές είναι η καθαρότητα, η πειστικότητα και η σαφήνεια του πολιτικού του μηνύματος, τότε να με συμπαθάτε, αλλά μέχρι να φθάσει η 21η Μαΐου ο Μητσοτάκης θα πάρει διαφορά πολύ άνω των έξι μονάδων που του δίνουν σήμερα όλες οι δημοσκοπήσεις. Στην δε […]