13 °C Argos, GR
1 Απριλίου 2023

Ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης ενημερώνει…

Έπειτα από το μεγάλο χαμό που γίνετε διαδικτυακά για το ανύπαρκτο καταφύγιο του δήμου και για τα “επιθετικά” σκυλιά που ζουν και δαγκώνουν όλο το κόσμο στην πόλη της Τρίπολης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν από το σπίτι τους οι κάτοικοι.

Δύο μέρες χτενίσαμε την πόλη. Με το ζόρι μετρήσαμε το πολύ 30 σκυλιά σε όλη τη πόλη. Αυτό που εμείς είδαμε είναι καταδικασμένες ψυχές περιφέρονται στην πόλη, ζώα ταλαιπωρημένα, πεινασμένα να ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια και να κάθονται στα πεζοδρόμια. Τα περισσότερα ήταν φιλικά και μπορέσαμε να τα πλησιάσουμε εκτός από κάποια που είναι φοβικά και διστακτικά.

Ως Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης θα θέλαμε να δηλώσουμε για άλλη μια φορά την ανυπαρξία της δημοτικής αρχής, την έλλειψη διαφάνειας και τον αποκλεισμό κάθε διαύλου επικοινωνίας.

Ο δήμος είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να κάνει ομαδικές στειρώσεις των αδέσποτων προκειμένου να περιοριστεί ο πληθυσμός τους. Το έκανε; Όχι. Δυόμιση χρόνια δεν είχε εκπονηθεί πρόγραμμα στειρώσεων με αποτέλεσμα τα αδέσποτα να πολλαπλασιαστούν και να γεμίσει η πόλη μάνες με κουτάβια, σε κάθε γειτονία και χωριό τα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται και να δημιουργούν προβλήματα λογικό είναι ο κόσμος να διαμαρτύρεται, τότε ποιος βάζει οργανωμένα φόλες;
Στειρώσεις έγκαιρα κ οργανωμένα, αυτό δεν έχει γίνει ΠΟΤΕ στην Τρίπολη.

Ο δήμος είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να φτιάξει καταφύγιο που θα είναι προσβάσιμο στους πολίτες τόσο για θέμα διαφάνειας όσο και για να μπορούν οι πολίτες να υιοθετούν αλλά και να συνδράμουν με εθελοντική δράση. Το έκανε; Όχι. Οι πολίτες σχεδόν τρία χρόνια επιβαρύνονται με ενοίκιο ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως για έναν χώρο που δεν λειτουργεί! Ας αισθανθούμε περήφανοι γι’ αυτό…
Την επόμενη φορά που θα πληρώσετε τα δημοτικά τέλη αναλογιστείτε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας. Ποιοι ωφελούνται; Σίγουρα όχι το σύνολο των δημοτών!

Τα σκυλιά είναι στους δρόμους και στηρίζονται στην ελεημοσύνη των δημοτών και του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Τρίπολης. Το θεωρείτε πολιτισμό να περιφέρονται ζώα ανεμβολίαστα και χωρίς σήμανση στους δρόμους και τις πλατείες; Το θεωρείτε πολιτική υπέρ των δημοτών να κινδυνεύουν οι άνθρωποι από τα ζώα, αλλά και τα ζώα είτε από ασυνείδητους οδηγούς είτε από φόλες;

Στον προϋπολογισμό του δήμου Τρίπολης υπάρχει δαπάνη για τα αδέσποτα. Πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα; Μιλάμε για αρκετές χιλιάδες ευρώ (πάνω από 90 χιλ). Από δικαιολογίες και υπεκφυγές έχουμε χορτάσει. Αν προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο, θα αντιληφθείτε το μάταιο του κόπου σας. Ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης έχει αντιμετωπιστεί με ειρωνεία και λοιδορία όσες φορές έχει υποβάλει ερώτημα τόσο για τον υπεύθυνο συλλογής των αδέσποτων ζώων όσο και για το καταφύγιο καθώς και για το πρόγραμμα στείρωσης. Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Λεβίδι προ μηνών σχετικά με το θέμα, μέλος του συλλόγου δέχτηκε ακόμα και σωματική απειλή.

Ο νόμος προβλέπει τη σύσταση πενταμελούς επιτροπής με συμμετοχή των φιλοζωικών σωματείων της περιοχής. Ο δήμος Τρίπολης δεν έχει συστήσει την επιτροπή. Επομένως, ποιος διαχειρίζεται τα αδέσποτα; Ποιος αναθέτει αρμοδιότητες στον κ. Μαριόλα να εκτελεί χρέη «μπόγια» και να μεταφέρει αδέσποτα ζώα σε ερημιές όπου, φυσικά, απλώς επιδιώκεται είτε η εξόντωσή τους είτε η ελεύθερη αναπαραγωγή τους; Μέσα από ποιο νομικό πλαίσιο χρηματοδοτείται αυτή η δραστηριότητα;

Απαιτούμε ως πολίτες και ως Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος να έχουμε πρόσβαση στον δήμο. Απαιτούμε να γνωρίζουμε αναλυτικά για τις δαπάνες που αφορούν τα αδέσποτα. Δυστυχώς τα ζώα δεν μπορούν να μιλήσουν με τη δική μας γλώσσα και να πουν εάν κακοποιούνται, εάν δυστυχούν, εάν μένουν νηστικά. Τα ζώα θέλουν φροντίδα την οποία ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης προσφέρει χωρίς να λαμβάνει χρήματα από το κράτος παρά μόνο από τις συνδρομές των μελών και φίλων. Τα ζώα θέλουν ένα χάδι που ο Φιλοζωικός Σύλλογος προσφέρει σε όσα ζώα μπορεί να περιθάλψει. Ο δήμος Τρίπολης πώς θα το προσφέρει αυτό σε ένα οικόπεδο όπου τα ζώα θα ζουν απομονωμένα; Όταν και άμα φτιαχτεί το καταφύγιο, φυσικά!

Τι έχει κάνει ο σύλλογος στα τρία χρόνια από την ίδρυσή του.
Συνεχώς ακούμε τι κάνει ο σύλλογος ότι είναι ανύπαρκτος και να πάρουν οι φιλόζωοι τα αδέσποτα στα σπίτια τους… !
Και να θέλαμε να μαζέψουμε όλα τα αδέσποτα της Αρκαδίας σε ένα χώρο η στα σπίτια μας αυτό είναι πρακτικά αδύνατον!

Αγαπητές φίλες και φίλοι του Φιλοζωικοί Σωματείου της Τρίπολης, όπως σας ενημερώσουμε πως δεν πρόκειται να κάμψουν τις δυνάμεις μας και να μας αποσπάσουν από τη δράση μας κάποια κατευθυνόμενα κακόβουλα σχόλια περί ανυπαρξίας του Σωματείου.
Συχνά διαβάζουμε και ακούμε πως το Σωματείο, μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας του, δεν έχει προσφέρει τίποτα μα τίποτα απολύτως για την προστασία, σίτιση, ευζωία και αποκατάσταση μέσω συμβολαίων υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων.
Επειδή μας αρέσει να μιλάμε μόνο με πράξεις και όχι να γυροφέρνουμε σαν μαϊντανοί τα ΜΜΕ, η προβολή του έργου μέσω των τοπικών Μέσων και όχι μόνο… είναι τόση όσο πρέπει για να μην γινόμαστε γραφικοί.
Δεν είμαστε εδώ για να προβάλουμε τους εαυτούς μας, είμαστε για να βοηθήσουμε σε μια κατάσταση που τείνει πλέον να γίνει κοινωνική μάστιγα σε μια μεγάλη πόλη με αδιάφορες Αρχές!

Ήρθε η στιγμή να σας ενημερώσουμε, τι έχει κάνει το Σωματείο μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας του:
Φθάνει πια ο πόλεμος μαζί μας, τέλος τα κακεντρεχή σχόλια στο διαδίκτυο και σε ο,τι αφορά υπαινιγμούς για οικονομικά θέματα. Με συνοπτικές διαδικασίες, από δω και πέρα, θα αναλαμβάνουν την υπόθεση οι νομικοί συνεργάτες μας!
Είμαστε άνθρωποι αξιοπρεπείς, εθελοντές με οικονομικές δυσκολίες, κάποιοι από εμάς άνεργοι, και πολεμάμε για ένα καλύτερο μέλλον για τους αδέσποτους φίλους μας. Κρίμα, να μας στήνουν στο τοίχο εντολοδόχοι με το δάχτυλο σηκωμένο. Περνάμε δύσκολες στιγμές και καταστάσεις. Αν δεν μπορείτε να βοηθήσετε στο έργο μας, τουλάχιστον μην μας σπιλώνετε!

Λοιπόν, όπως σας ενημερώσουμε πως:
Σε δικό μας χώρο, τα έξοδα του οποίου έχουμε αναλάβει εμείς από τη τσέπη μας, φιλοξενούμε 130 σκύλους, ενώ σε άλλο χώρο πάνω από 20 γατούλες. Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα τριγύριζαν σαν σκιές άρρωστα στην Τρίπολη και σε άλλους δήμους της Αρκαδίας. Πολλά ήταν και χτυπημένα, τα οποία φροντίσαμε με προσωπικά έξοδα και με ελάχιστες δωρεές από φίλους να τα περιθάλψουμε.

1. Αυτά τα ζώα, έφθασαν σε εμάς μετά από περισυλλογή από εθελοντές του Σωματείου, οι οποίοι είναι ελάχιστοι… Απευθυνθήκαμε άμεσα σε κτηνιάτρους, έγιναν χειρουργεία, θεραπείες και φιλοξενούνται προσωρινά, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση καθώς χρειαζόμαστε, τροφές και φάρμακα σε καθημερινή βάση. Το κόστος ανέρχεται στα 2.000 με 3.000 ευρώ το μήνα. Υψηλό και δύσκολο κεφάλαιο, το οποίο συγκεντρώνουμε ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΜΕΛΩΝ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟ.

2. Σε ο,τι αφορά στο κομμάτι των στειρώσεων. Πάνω από 50 ζώα έχουν στειρωθεί με δικούς μας οικονομικούς πόρους. Επίσης, για 30 οικόσιτα σκυλιά επειδή δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οι ιδιοκτήτες τους, φροντίσαμε το Σωματείο να δρομολογηθούν στειρώσεις σε χαμηλό κόστος της τάξεως των 80 ευρώ για κάθε περιστατικό.

3. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία πάνω από 100 υιοθεσίες. Πολλά ζωάκια, γατάκια και σκυλάκια βρήκαν ένα παντοτινό σπιτάκι γεμάτο αγάπη και απομακρύνθηκαν από τους αφιλόξενους δρόμους.

4. Δρομολογήσαμε, επίσης, επιτυχώς, και συνεχίζουμε το πρόγραμμα εικονικών υιοθεσιών. Πολλά ζωάκια τα έχουν αναλάβει εικονικοί γονείς καθώς συνάνθρωποι μας για διαφόρους λόγους, δεν μπορούν να έχουν στο σπίτι τους ένα αδεσποτάκι και έτσι καταφεύγουν σε εικονική υιοθεσία. Ο εικονικός γονέας μπορεί να υιοθετήσει ένα ζωάκι, να έρχεται στο χώρο μας να το βλέπει, να το φροντίζει, να διαθέτει ένα ποσό το μήνα για τις ανάγκες του, και φυσικά, όποτε έχει τη δυνατότητα να το φιλοξενήσει στο σπίτι του για κάποιες μέρες.

5. Πρόσφατα, εκπονήσαμε με μεγάλη επιτυχία καινοτόμο πρόγραμμα εθελοντικού τουρισμού. Δέκα με δεκαπέντε άτομα καθημερινά, επί τρείς μήνες, ήταν στους χώρους φιλοξενίας μας στο Παράλιο Άστρος και φρόντιζαν τα ζώα ενώ έκαναν δωρεάν διακοπές. Είναι ένα πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά από ελληνικό Φιλοζωικό Σωματείο. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας και αυτή την περίοδο, εξίσου με άριστα αποτελέσματα. Εθελοντές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται καθημερινά, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, το χώρο μας και όλοι μαζί βοηθάμε πολλές ψυχούλες ενώ κάποιοι από τους εθελοντές επιθυμούν, καθώς δένονται με ένα ή και δύο ζωάκια να τα υιοθετήσουν.
Δρομολογήσαμε φέτος και τέτοιες υιοθεσίες, ακόμη και στο εξωτερικό, πάντα με προσοχή και ελεγχόμενες. Κάθε ζωάκι που φεύγει από εμάς, δεν χάνει την επαφή μαζί μας. Μαθαίνουμε συνεχώς νέα του και είμαστε σε επικοινωνία με τους γονείς του. Πριν στείλουμε ένα ζωάκι για υιοθεσία, ερευνούμε το προφίλ των υποψήφιων γονέων.

6. Σημαντική είναι και η συμμετοχή μας σε ενημερωτικές ημερίδες που προάγουν τον πολιτισμό και τη φιλοζωία. Πριν μερικούς μήνες λάβαμε μέρος σε Ημερίδα στο Λεβίδι ενώ πρόσφατα συμμετείχαμε σε σεμινάριο της ΠΦΠΟ / Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας στην Αστυνομική Δνση Αρκαδίας.

7. Επίσης, έχουμε μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ημερίδες ενημέρωσης σε σχολεία με ειδικούς εκπαιδευτές. Ήδη κάποια σχολεία της Τρίπολης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Δρομολογούμε εθελοντικές στειρώσεις από εθελοντές κτηνιάτρους Ελλάδας και Εξωτερικού. Στο άμεσο μέλλον θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εθελοτουρισμού και θεραπείας για άτομα με ειδικές ανάγκες που θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τους χώρους φιλοξενίας μας, να διαμείνουν σε αυτούς και φυσικά, να έχουν άμεση επαφή με τα ζώα / Pet therapy.

8. Για το τέλος σας αφήσαμε μια μεγάλη έκπληξη καθώς ήδη βρισκόμαστε σε ένα καλό στάδιο για να επιτευχθεί η δημιουργία Φιλοζωικού κτηνιατρείου.

9. Ενώ, δρομολογούμε και το επόμενο φιλοζωικό μας παζαράκι, μετά την επιτυχία που γνώρισε το πρώτο μας πέρυσι το Πάσχα.

Όσοι λοιπόν, συνεχίζετε να υποστηρίζετε πως το Σωματείο δεν έχει προσφέρει τίποτα, σας προτείνουμε να συνδράμετε στο έργο και στη δράση μας, ώστε να γιγαντώσουμε ακόμη περισσότερη τη δύναμη μας!
Χρειαζόμαστε μάχιμο δυναμικό και τεράστια βοήθεια ως προς τις οικονομικές ελλείψεις.
Αυτή τη στιγμή παλεύουμε ελάχιστοι φιλότιμοι εθελοντές και δεν είναι ηθικό από μέρους μιας, ίσως κατευθυνόμενης μερίδας πολιτών να δεχόμαστε επιθέσεις με ανυπόστατα σχόλια, συκοφαντίες και εκμηδένιση του έργου μας. Εμείς οι ίδιοι και οι οικογένειες μας γνωρίζουμε καλά τι ψυχικά αποθέματα χρειάζονται για να αναλάβεις ένα τόσο δύσκολο έργο όπως η διάσωση αδέσποτων ψυχών, παλεύοντας καθημερινά με τον ίδιο σου τον εαυτό αλλά και με ανεύθυνες Υπηρεσίες!

Καλές Γιορτές σε όλες και όλους, με την ευχή και για αυτό το νέο έτος να δούμε περισσότερα ζώα να γίνονται μέλη σε ωραίες οικογένειες!

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος, το ΔΣ και οι εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματείου Τρίπολης

Περισσότερα Άρθρα

Μητέρα πέταξε το νεογέννητο βρέφος της από τον 6ο όροφο

Δεν μπορεί να χωρέσει ανθρώπου νους τα όσα έκανε μια γυναίκα στη Βραζιλία, η οποία αφού γέννησε ένα κοριτσάκι στη συνέχεια το πέταξε από τον έκτο όροφο! Η Ana Carolina Moraes da Silva από την πόλη Σάντος της Βραζιλίας, έμεινε έγκυος από τον τότε σύντροφό της, Guilherme Bronhara Martinez Garcia, ωστόσο το ζευγάρι χώρισε ενώ […]

ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ: 163η τακτική εθελοντική αιμοδοσία στη Σχολή Μαθητείας ΔΥΠΑ

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Αργολίδας “Δεσμοί Αίματος” διοργανώνει τη 163η τακτική εθελοντική αιμοδοσία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 από 9:00πμ έως 12:30μμ στη Σχολή Μαθητείας ΔΥΠΑ, στην Τίρυνθα. Καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε αίμα λόγω του κορονοϊού και των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί, τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή συμπολιτών μας που χρειάζονται […]