16 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2023

Η Ν.Δ. για την απώλεια του Μίνωα Ζομπανάκη

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απώλεια του Μίνωα Ζομπανάκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Μίνως Ζομπανάκης υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων οικονομολόγων παγκοσμίως και συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση του διεθνούς συστήματος χρηματαγορών.

Έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού απελευθερώνοντας τη διακίνηση των κεφαλαίων, ενώ ξεχώρισε στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα για τις πρωτοποριακές ιδέες του.

Αρνήθηκε τη θέση του Πρωθυπουργού όταν του το πρότεινε η χούντα των συνταγματαρχών, ενώ υπήρξε άμισθος σύμβουλος όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Ποιός ήταν ο Μίνως Ζομπανάκης

Γεννηθείς στα Χανιά το 1926, ο Ζομπανάκης θεωρήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους οικονομολόγους στον κόσμο, με κορυφαία στιγμή, την επινόηση, του επιτοκίου «Libor», που έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού.

Ο Ζομπανάκης είχε καταγωγή από τις Καλύβες Αποκορώνου, και τα τελευταία χρόνια μοίραζε το χρόνο του μεταξύ της Αθήνας και των Χανίων.

Ο Μίνως Ζομπανάκης, ο οποίος αρνήθηκε να γίνει πρωθυπουργός όταν του το πρότεινε η χούντα των συνταγματαρχών και υπήρξε άτυπος και άμισθος σύμβουλος όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων – συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πιο πρόσφατα – ξεχώρισε στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα με τις μεγάλες επιτυχίες του, συνεργαζόμενος, μεταξύ άλλων, στενά με μέλη της βασιλικής δυναστείας της Σαουδικής Αραβίας, με τον σάχη του Ιράν αλλά και με τον μεγαλοτραπεζίτη Τζέικομπ Ρότσιλντ.

Όπως ανέφερε παλιότερο δημοσίευμα στο “Βήμα”, ο Τζέιμς Γούλφενσον, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (1995-2005), έχει εξάρει την ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας και της συμβολής του: «Ο Μίνως Ζομπανάκης βίωσε αλλά και υπήρξε μέρος των μεγαλύτερων ιστορικών αλλαγών στις χρηματαγορές. Είναι ένας θρύλος όχι μόνο λόγω των δεξιοτήτων του στα χρηματοοικονομικά αλλά και λόγω του ότι, όντας Ελληνας, είναι μία από τις λιγοστές παγκόσμιες προσωπικότητες που έχουν διαμορφώσει το διεθνές σύστημα χρηματαγορών».

Ο Μίνως Ζομπανάκης συνήθιζε να λέει οτιι «ο υπερβολικός πλούτος είναι κατάρα που δεν σου επιτρέπει να χαρείς τα όμορφα πράγματα στη ζωή». Τον Απρίλιο του 2010, η Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ ίδρυσε την έδρα που φέρει το όνομα του Μίνωος Ζομπανάκη, σκοπός της οποίας είναι η έρευνα της «αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι τρόποι βελτίωσής του».

Περισσότερα Άρθρα

Έκθεση Πισσαρίδη: Οι 14 προτάσεις αναπτυξιακής πολιτικής

Η μελέτη που συνέταξε η Επιτροπή με Πρόεδρο τον Νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει 14 προτάσεις αναπτυξιακής πολιτικής. Όπως τονίζεται οι αποφάσεις για το Αναπτυξιακό Σχέδιο θα ληφθούν από την κυβέρνηση κατόπιν του ευρύτατου διαλόγου που θα διεξαχθεί στη χώρα. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, βασικός στόχος της οικονομικής […]

Αντί για ψηφοδέλτιο, έριξε στην κάλπη ολόκληρο … ποίημα για τις περιφερειακές εκλογές!

“Δείτε κατεβατό – ποίημα στο εκλογικό τμήμα που ήμουν δικαστικός αντιπρόσωπος , φυσικά άκυρο ψηφοδέλτιο αλλά πόση ώρα κάθισε και το έγραφε ο ψηφοφόρος!!” έγραψε ο δικηγόρος Νίκος Δελφάκης και ανάρτησε την παρακάτω φωτογραφία! ΠΗΓΗ: KALIMERA-ARKADIA Share on FacebookTweetFollow usΑποθήκευση