22 °C Argos, GR
27 Μαρτίου 2023

Τα μέτρα της Τροχαίας για τις γιορτές

Ειδικό σχέδιο για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και τη διευκόλυνση των πολιτών στις μετακινήσεις τους κατά τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων έχει καταρτίσει η Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ήδη έχουν δοθεί εντολές για την υλοποίησή του στις υπηρεσίες Τροχαίας όλης της επικράτειας.

Οι βασικοί άξονες των έκτακτων μέτρων είναι η εμφανής αστυνομική παρουσία σε όλη την Ελλάδα, αλλά και ο αυστηρός έλεγχος με «μυστικούς» τροχονόμους που θα κινούνται με συμβατικά αυτοκίνητα, για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, με έμφαση στα αλκοτέστ, για τα οποία έχουν συγκροτηθεί πολλά συνεργεία.

Για αυτόν τον λόγο όλες τις μέρες των εορτών θα είναι σε επιφυλακή το σύνολο της δύναμης Τροχαίας σε όλη την επικράτεια, η οποία θα ενισχυθεί με προσωπικό και οχήματα κι από άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να εφαρμοστεί με ακρίβεια ο σχεδιασμός.

Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά και την εφετινή περίοδο των εορτών, ενώ θα κλιμακωθούν και θα κορυφωθούν τις ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν επίσης:

• αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής
• αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων
• αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων
• ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης
• διαρκή τροχονομική αστυνόμευση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
• αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
• κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις
• παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και στους συνεπιβάτες
• ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου και των Γραφείων Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, όταν είναι αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού.

Σημειώνεται ότι κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν και απαγορεύσεις της κίνησης φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του ενάμισι τόνου στις εθνικές οδούς ως εξής:

Για το ρεύμα εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα: την Παρασκευή 21, τη Δευτέρα 24, την Παρασκευή 28, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019, από τις 16.00 έως τις 21.00, ενώ το Σάββατο 22, το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 από τις 08.00 έως τις 13.00.

Για το ρεύμα εισόδου: την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου, την Τρίτη 1 Ιανουαρίου, την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου από τις 15.00 έως τις 21.00.

Η Τροχαία επισημαίνει ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας, γι’ αυτό κάνει έκκληση στους οδηγούς να φροντίσουν να είναι σε άψογη κατάσταση τα αυτοκίνητά τους πριν από το ταξίδι, να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τους κανόνες του ΚΟΚ, να μην καταναλώνουν αλκοόλ πριν οδηγήσουν, να μη μιλούν στα κινητά τηλέφωνα την ώρα της οδήγησης, να φορούν ζώνες ασφαλείας, να μη βάζουν παιδιά στα μπροστινά καθίσματα αλλά σε παιδικά καθίσματα, να μην τρέχουν, να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να συμμορφώνονται στη σήμανση και στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Περισσότερα Άρθρα

Προτεραιότητα η σιδηροδρομική γραμμή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα δημόσιο έργο που επιβάλλεται να υλοποιηθεί. Αυτό τόνισε σήμερα με ιδιαίτερη έμφαση ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, κατά την 5η συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Συντονιστικής Επιτροπής για την κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στη μεταλιγνιτική εποχή, της Μεγαλόπολης και […]

Τρίπολη: Προσποιούμενοι τους τεχνικούς εξαπάτησαν πολίτες για να πάρουν κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που προσποιούμενοι τεχνικούς εταιρείας λογισμικού εξαπάτησαν ή προσπάθησαν να εξαπατήσουν πολίτες σε περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στόχος των δραστών είναι να πάρουν κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών ώστε να αφαιρέσουν χρήματα. Όπως έχει προκύψει από τις έρευνες […]