13 °C Argos, GR
1 Απριλίου 2023

Νέα παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή για την πορεία υλοποίησης των έργων εκσυγχρονισμού και  τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους».

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή νέα Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Ζορμπά με θέμα την πορεία υλοποίησης των έργων εκσυγχρονισμού και  τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με νέα Ερώτησή μου επανέρχομαι στο ζήτημα της υλοποίησης των έργων εκσυγχρονισμού και η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους που αντιμετωπίζει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Επισημαίνω ότι ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου δεν έκανε καμία αναφορά στο έργο Εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους και επανέκθεσης των συλλογών του βάσει των ήδη εγκεκριμένων μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 4.050.000 ευρώ, που είχε ενταχθεί  στο ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες για την υλοποίηση αυτού του έργου, παρά τις κυβερνητικές προς τούτο δεσμεύσεις.

Υπενθυμίζω δε ότι την υλοποίηση του έργου έγιναν οι απαραίτητες εργασίες υπό την εποπτεία της Δ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε κτίριο 1000 τ.μ που παραχώρησε ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, και δημιουργήθηκε η μουσειακή αποθήκη προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι αρχαιότητες του μουσείου, να διαφυλαχθούν και να συντηρηθούν.

Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη σχετική, με αριθμό πρωτοκόλλου 4223/220/9-3-2018 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, η  τότε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε απαντήσει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ολοκλήρωση όλων των […] πρόδρομων εργασιών, ήταν καθοριστικής σημασίας ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του κυρίως έργου στο Ε.Σ.Π.Α. 2014– 2020, χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου ο χρόνος που θα μείνει το Άργος χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο σε πλήρη λειτουργία να είναι όσο το δυνατό πιο βραχύς.

Όσον αφορά στην προώθηση προς ένταξη στο νέο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 του έργου «Εκσυγχρονισμός και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους», το οποίο αφορά στην υλοποίηση του εκσυγχρονισμού του κτηρίου και την επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου Άργους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδοτική ικανότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη νέα Προγραμματική Περίοδο είναι σημαντικά περιορισμένη, καθώς οι πόροι του Π.Ε.Π. που έχουν εξειδικευτεί για τον Πολιτισμό είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠ.ΠΟ.Α (Ε.Δ.Ε.ΠΟΛ) έχει ήδη επισημάνει κατά τη διάρκεια της σχετικής διαβούλευσης, πως οι πόροι που προβλέπονται για τον Πολιτισμό είναι ανεπαρκείς σε σχέση και με τις υπάρχουσες ανάγκες.

Έτι περαιτέρω, σε συνέχεια σχετικής συνάντησης εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη στις 21.7.2017 με την αρμόδια Ε.Υ.Δ, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη, το ΥΠ.ΠΟ.Α. επισήμανε στον Περιφερειάρχη και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή (κατατίθεται συνημμένα) την αναγκαιότητα του εν θέματι έργου και την πλήρη ωριμότητά του.

Παραλλήλως έχουν ζητηθεί οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο του «Εκσυγχρονισμού και της Επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» από το Π.Ε.Π. Πελοποννήσου 2014-2020 και έχουμε την πληροφορία ότι η αρμόδια Ε.Υ.Δ. του Π.Ε.Π. Πελοποννήσου έχει κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση, με την ανάλογη τροποποίηση του κειμένου και των χρηματοδοτικών πινάκων του Επιχειρησιακού προγράμματος».

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Τι έχει γίνει από την ως άνω γραπτή απάντηση της Υπουργού στην 4223/220/9-3-2018 Ερώτησή μου μέχρι σήμερα και ποιο το χρονοδιάγραμμα του έργου.
  2. Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων εκσυγχρονισμού και επανέκθεσης  των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους, βάσει των ήδη εγκεκριμένων μελετών».

Περισσότερα Άρθρα

Έφυγε από την ζωή ο ιδιοκτήτης της extrafruit Στέλιος Λυκοσκούφης

Έφυγε από την ζωή ο ιδιοκτήτης της extrafruit Στέλιος Λυκοσκούφης

Έφυγε από την ζωή ο ιδιοκτήτης της extrafruit Στέλιος Λυκοσκούφης Πρότυπο επιχειρηματία ο Στέλιος Λυκοσκούφης έφυγε από την ζωή, μεγάλη απώλεια για την οικογένεια του αλλά και για τους παραγωγούς της Αργολίδας. Σε ηλικία μόλις 62 χρόνων, ο εκ Σκαφιδακίου ορμώμενος επιχειρηματίας σεβόταν πολύ τους αγρότες και έκανε την διαφορά, αφού ήταν τυπικός και στις […]

Στην ουρά για παγωτό στο Ναύπλιο ο Αντώνης Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς που βρέθηκε στο Ναύπλιο τις ημέρες του Πάσχα για  ν’ αγοράσει ένα παγωτό περίμενε στην ουρά που είχε σχηματίσει ο κόσμος. Την “αποκάλυψη” έκανε από τους λογαριασμούς του στα social media ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, τον οποίο οι φήμες θέλουν υποψήφιο βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία. Ο εν λόγω δημοσιογράφος ήταν μαζί […]