18 °C Argos, GR
27 Μαρτίου 2023

Καταιγίδα από (ν)τροπολογίες στη Βουλή – Απειλούν με αποχώρηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Με τα όρια του ευτελισμού κάθε κοινοβουλευτικής και νομοθετικής πρακτικής φλερτάρει η Βουλή λόγω του καταιγιστικού ρυθμού με τον οποίο καταφθάνουν υπουργικές τροπολογίες στην Ολομέλεια.

Ήδη αριθμός των τροπολογιών έχει ανέλθει σε 20 ενώ η τελευταία ως «κερασάκι σε χαλασμένη τούρτα» αριθμεί 85 σελίδες. Πρόκειται για «μίνι νομοσχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα όπως ο επανακαθορισμός του ΦΠΑ στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, η φορολογία μεταβίβασης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης και ο προσδιορισμός αξίας ακινήτων που μεταβιβάζονται με αντάλλαγμα ή αιτία θανάτου, δωρεάς ή προίκας. Σαν να μην έφτανε αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σπεύδει με την επίμαχη ρύθμιση να υιοθετήσει την προβληματική τακτική των συναδέλφων του υπουργών και νομιμοποιεί αναδρομικά δαπάνες του υπουργείου του ύψους 900.000 ευρώ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργικών τροπολογιών κατατέθηκαν εντός των τελευταίων λίγων ωρών ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σε ελάχιστες ώρες που σημαίνει ότι κανείς εκ των βουλευτών που θα τις ψηφίσουν ή καταψηφίσουν δεν θα τις έχει μελετήσει.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι σφοδρή καθώς το ΚΚΕ αποχώρησε από την διαδικασία ενώ το ίδιο απειλούν να κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Με παρέμβασή του στην διαδικασία ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι το κοινοβούλιο δεν είναι σχολείο ωστόσο ως «γυμνασιάρχης» προειδοποίησε τους βουλευτές που διαμαρτύρονται πως θα τους βάλει να «εργαστούν» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.Τελικά, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου και αύριο προκειμένου οι βουλευτές να έχουν χρόνο να μελετήσουν τις τροπολογίες.

ΝΔ: απαράδεκτη η διαδικασία – ΔΗΣΥ: αποχωρούμε

«Είναι απαράδεκτο. Έχετε μετατρέψει σε πλυντήριο εξυπηρετήσεων και νομιμοποίησης δαπανών. Δεν το ανεχόμαστε. Αποσύρετε τις τροπολογίες» ανέφερε ο κ. Μιλτιάδης Βαριτσιώτης ενώ και ο κ. Νότης Μηταράκης εξήγησε ότι η πρακτική της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Ή τις αποσύρουν ή αποχωρούμε. Είναι δόλια πρακτική» ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ενώ ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός έδειξε ότι ο όγκος πέντε μόνο τροπολογιών ξεπερνά αυτόν που έχουν συνολικά τα τρία μνημόνια που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια.

«Υπάρχει λόγος για τα παράπονα. Δεν το αρνούμαι. Ήταν ο προϋπολογισμός που μας πήρε περισσότερες μέρες. Θα δείτε ότι στην πλειοψηφία των τροπολογιών, τουλάχιστον αυτή του ΥΠΟΙΚ τα θέματα που λύνονται είναι ημερομηνίες που λήγουν.  Δεν έχουν ουσία. Στην αντιπαράθεση για την διαδικασία δέχομαι την κριτική ότι αργήσαμε. Δεν δέχομαι ότι δεν έχουν ξαναγίνει. Παλιά ήταν για την εξυπηρέτηση των πελατών σας σήμερα δεν είναι». Είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Με παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι το κοινοβούλιο δεν είναι σχολείο ωστόσο ως «γυμνασιάρχης» προειδοποίησε τους βουλευτές που διαμαρτύρονται πως θα τους βάλει να «εργαστούν» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

«Αποτελεί πρόβλημα. Ηταν γνωστό στην Διάσκεψη των Προέδρων ότι θα έχουμε τροπολογίες.

Είμαστε διατεθειμένοι και θα πρέπει να είμαστε αν υπάρχουν οι λόγοι που επικαλούνται οι υπουργοί να λειτουργήσουμε μέσα από την διαδικασία που προβλέπεται.  Η Βουλή δεν είναι σχολείο. Δεν έχουμε υποχρέωση να κλείσουμε, ούτε διακοπές να κάνουμε. Υπάρχει η αυριανή μέρα το Σάββατο και η επόμενη εβδομάδα» είπε υπενθυμίζοντας ότι η Ολομέλεια ήταν αναγκασμένη να σταματήσει το νομοθετικό της έργο στις 9 Δεκεμβρίου καθώς μετά ακολούθησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, προϋπολογισμός και άλλες εργασίες.

«Όλα τα άλλα ότι γίνονται εκ του πονηρού δεν έχουν καμία βάση» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης υπενθυμίζοντας ότι στις 24 Δεκεμβρίου του 2014 ψηφίστηκαν 43 τροπολογίες. Σχολιάζοντας δε πληροφορίες ότι τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσει τοποθέτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή είπε «Εδώ θα είμαστε και το απόγευμα αν έρθουν κι άλλοι  να πουν κορώνες. Όταν δεν σηκώθηκαν οι τόνοι στις Διασκέψεις που προηγήθηκαν γιατί έρχονται σήμερα και μιλούν για πλυντήρια; Όποιος μιλά για πλυντήριο να το αποδείξει».

«Η πλειοψηφία των τροπολογιών ήρθε τώρα. Αν είχαν έρθει τις προηγούμενες ημέρες δεν θα προέκυπτε πρόβλημα» σχολίασε ο κ. Μηταράκης για να προσθέσει « Δεν κατανοώ τι προέκυψε σήμερα το πρωί σε πολλούς υπουργούς. Τώρα ανακάλυψαν ότι υπάρχει πρόβλημα προθεσμιών;».

Αναφορικά με τα περι «πλυντηρίου» είπε «Ζητείται από την ολομέλεια της Βουλής εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών για όλα τα υπουργεία. Πρόκειται για δαπάνες που έχουν απορριφθεί από το εθνικό λογιστικό ή από τους μηχανισμούς της ΕΕ. Ισως να είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός πλυντήριο αλλά πως θέλετε αν το πούμε; Δεν εκτιμάται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε καν το ύψος των δαπανών που νομιμοποιούνται. Δεν  ξέρουμε τι ψηφίζουμε όταν έρχεται τώρα η τροπολογία».

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 

Περισσότερα Άρθρα

Παίρνει μετασκευή το μαγαζί;

Δημήτρης Καμπουράκης: Παίρνει μετασκευή το μαγαζί; Δεν θέλω να στεναχωρήσω τον Αλέξη, αλλά αν ήμουν εγώ στη θέση του κι έβλεπα τις δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας, κατ’ ευθείαν θα έψαχνα για μαγαζί που πουλάει βαλίτσες για να κλείσω ραντεβού με click away. Καθ’ ότι όποιος μαζεύει τα μπαγκάζια του και ετοιμάζεται για μετοίκηση, τη χρειάζεται […]

Ποιοι είμαστε και τι θέλουμε τέλος πάντων;

Την ιδέα γι αυτό το σύντομο άρθρο εν μέσω καύσωνος, μου έδωσε το άρθρο «Χρειαζόμαστε Ξένους» του κ. Νικηφόρου Μαλεβίτη στο reporter.gr. Φυσικά δεν θα σάς το μεταφέρω ολόκληρο αφού μπορείτε εύκολα – και σάς το συνιστώ- να το διαβάσετε στη στήλη «Από θέσεως». Και επειδή είναι ένα ιδιαίτερα τολμηρό και αρκούντως «αντισυμβατικό» κείμενο για […]