18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Μαρδάριος, Ευγένιος και Ορέστης

Μάρτυρες της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 13 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα Ευστράτιος, Ευστρατία, Αυξέντιος, Μαρδάριος, Ευγένιος και Ορέστης.

Ο Ευστράτιος ήταν τοπικός αξιωματούχος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία. Μετεστράφη στο χριστιανισμό και μαρτύρησε για την πίστη του στη Σεβάστεια (σημερινό Σιβάς Τουρκίας) επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού (284-305). Μαζί του μαρτύρησαν ο ιερέας Αυξέντιος και οι στρατιωτικοί Μαρδάριος, Ευγένιος και Ορέστης, τους οποίους είχε προσηλυτίσει στο Χριστιανιανισμό.

Απολυτίκιο

Η πενταυγής των αθλοφόρων χορεία, τη των αγώνων νοητή δαδουχία, την οικουμένην άπασαν αυγάζει νοητώς· ο σοφός Ευστράτιος, συν Αυξεντίῳ τω θείω, Ορέστης και Μαρδάριος και Ευγένιος άμα, ους ευφημούντες είπωμεν πιστοί· χαίροις μαρτύρων πεντάριθμε σύλλογε.

ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Περισσότερα Άρθρα

Ανακοίνωση Οικογένειας Δημητρίου Σφυρή

Η οικογένεια του εκλιπόντος Δημητρίου Σφυρή επιθυμεί, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα στο Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” στον ακόλουθο τραπεζικό λογαριασμό: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : 5017-005517-191 IBAN: GR 95 0172 0170 0050 1700 5517 191 Παρακαλούμε στην κατάθεση να δηλώνεται το όνομα του καταθέτη και ο λόγος της κατάθεσης.

Παρίσταναν τους αθλητές ομάδας βόλεϊ και εφοδιασμένοι με πλαστά ρουμάνικα διαβατήρια επιχείρησαν να πετάξουν για Βιέννη

Παρίσταναν τους αθλητές ομάδας βόλεϊ και εφοδιασμένοι με πλαστά ρουμάνικα διαβατήρια επιχείρησαν να πετάξουν για Βιέννη. Όμως τα «λαγωνικά» της Ασφάλειας του Αεροδρομίου τους εντόπισαν, τους μπλόκαραν πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για την αυστριακή πρωτεύουσα και τους πέρασαν χειροπέδες. Οι εννέα Σύροι, που παρίσταναν την ομάδα βόλει, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του protothema. gr, […]