16 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2023

Ο Ράμα αρπάζει 1.377.000 στρέμματα από Βορειοηπειρώτες

Ο ανθελληνισμός στην Αλβανία θάλλει, ειδικά μετά την εκτέλεση του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται έκρυθμη. Πρόσφατα, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα πρότεινε να απαγορευτούν οι επετειακές εκδηλώσεις κατά την 28η Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες. Δημοσιεύματα στα αλβανικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα ως τρομοκράτη, όμοιο με τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με απόφαση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, περνάνε στα χέρια του κράτους 46 αγροτεμάχια (τα 41 εκ των οποίων στη Χειμάρρα) συνολικής έκτασης 1.377.000 στρεμμάτων, τα οποία ανήκουν σε Έλληνες.

Η απόφαση που φέρει την υπογραφή του Αλβανού πρωθυπουργού έχει ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 2018. Το χρόνιο πρόβλημα της μη παροχής από το αλβανικό κράτος τίτλων ιδιοκτησίας στους Έλληνες ιδιοκτήτες στην περιοχή της Χειμάρρας έδωσε τη δυνατότητα στην αλβανική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει όλες αυτές τις εκτάσεις δημόσιες. Υπουργοί και συνεργάτες του Έντι Ράμα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κυβερνά την Αλβανία, έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητες προστασίας της αλβανικής μαφίας και των κυκλωμάτων καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ίδιοι αυτοί πολιτικοί και τα ίδια κυκλώματα πρωτοστατούν στην καλλιέργεια του εθνικισμού και, ειδικότερα, του ανθελληνισμού.

Αν και ο Έντι Ράμα εισήλθε στην πολιτική ως ριζοσπάστης εκσυγχρονιστής και ευρωπαϊστής, αποδείχθηκε αντάξιος συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων της αλβανικής πολιτικής. Αναφορικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, εμφανιζόταν πρόθυμος να συμπράξει για τη λύση όλων των εκκρεμοτήτων με την Ελλάδα. Οι πράξεις του, όμως, υποδηλώνουν το αντίθετο. Πέρυσι, ξεκίνησε τις κατεδαφίσεις επιχειρήσεων που διατηρούσαν Βορειοηπειρώτες στη Χειμάρρα.

Παρότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνος αποφάσισε το πάγωμα του επίμαχου σχεδίου ανάπλασης της πόλης, ο Έντι Ράμα προσωπικά διέταξε να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Στο στόχαστρο βρέθηκε το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής μειονότητας, αυτοί που διατηρούν επιχειρήσεις στη Χειμάρα και μέσω αυτών συντηρούν την εκεί παρουσία της ελληνικής μειονότητας. Είναι κοινό μυστικό ότι σκοπός του αλβανικού πολιτικού συστήματος είναι να εξωθήσει τους Βορειοηπειρώτες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους και να καταφύγουν στην Ελλάδα.

Το σχέδιο χαμηλής έντασης εθνοκάθαρσης της ελληνικής μειονότητας περιλαμβάνει και την αρπαγή ελληνικών περιουσιών από Αλβανούς που έρχονται από άλλες περιοχές και εμφανίζουν δύο ψευδομάρτυρες και ψεύτικους «τίτλους» που ανάγονται στην οθωμανική περίοδο. Πρόκειται πια για βιομηχανία, η οποία, όχι μόνο, γίνεται ανεκτή, αλλά και προωθείται ξεδιάντροπα από το αλβανικό κράτος.

Αποτελεσματική πρακτική

Η πρακτική αυτή, πάντως, δείχνει να φέρνει αποτέλεσμα. Αρκετοί πια Βορειοηπειρώτες, που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, αναγκάζονται να ξεπουλήσουν όσο-όσο πατρογονικές περιουσίες, φοβούμενοι ότι θα τους τις αρπάξουν, αφού δεν μπορούν να τις προστατεύσουν. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να προσλάβει ακόμα μεγαλύτερη έκταση τα επόμενα χρόνια που αυτές οι περιουσίες θα περάσουν στα χέρια της νεότερης γενιάς, η οποία έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Βόρειο Ήπειρο.

Η μη γνώση της γλώσσας από τα παιδιά των Βορειοηπειρωτών που μεγαλώνουν στην Ελλάδα, η όλο και μεγαλύτερη εγκατάλειψη των αγροτικών και ορεινών περιοχών, που καθιστά όχι και τόσο δελεαστική πλέον την επιστροφή, έστω και για ολιγοήμερες διακοπές, αποτελεί τη μεγαλύτερη παγίδα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η πρόσφατη ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική Πολιτεία για «εγκληματική ενέργεια» εναντίον Αλβανού στην Καβάλα. Πρόκειται για ανακοίνωση που αποδεικνύει ότι στα Τίρανα ο ανθελληνισμός αποτελεί «πολιτική επένδυση». Όπως διαπιστώθηκε, ο θάνατος του νεαρού Αλβανού ήταν ατύχημα. Καθώς έδειχνε ένα όπλο σε φίλο του επίσης Αλβανό αυτό εκπυρσοκρότησε.

(άρθρο της Νεφέλης Λυγερού).

Περισσότερα Άρθρα

Κ. Μαργαρίτης: Η φετινή Ανάσταση να έχει χρώμα ειρήνης

Η νόσος COVID-19 έχει αλλάξει τη ζωή μας. Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Θα μπορέσουμε να πάμε εκκλησία, να ανταμώσουμε τους συγγενείς μας και να μοιραστούμε τις άγιες τούτες ημέρες με όσους αγαπάμε. Η ηγεσία της ΕΕ με τη σύσταση του ταμείου Ανάκαμψης προσπαθεί να ενισχύσει τις οικονομίες των κρατών-μελών της και να επαναδραστηριοποιήσει  την επιχειρηματικότητα. Να δώσει ώθηση στην καινοτομία και να αναπτύξει […]

Αυτοί που εκλέγονται με Κωστούρο και Αναγνωσταρά στο Δήμο Ναυπλιέων

Ενώ αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα σας παρουσιάζουμε τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του Δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου και του Παναγιώτη Αναγνωσταρά (η σειρά των ονομάτων είναι με αλφαβητική σειρά).    ΝΑΥΠΛΙΟ. ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ- ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ- ΣΜΥΡΝΑΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ) ΑΥΓΟΥΣΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΕΝΤΖΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΡΟΥ  ΡΑΦΑΗΛ ΜΠΟΥΝΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΥΤΟΥΛΑΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΕΛΙΩΤΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΟΝΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ […]