18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής: Ο Δήμος Κορινθίων στέκεται σημαντικός αρωγός στις ανάγκες όλων των δημοτών και ειδικότερα σε περιόδους εορτών

Ο Δήμος Κορινθίων στέκεται σημαντικός αρωγός στις ανάγκες όλων των δημοτών και ειδικότερα σε περιόδους εορτών κατανοεί ότι κάθε άνθρωπος που έχει ανάγκη -είτε υλική, είτε ψυχολογική- πρέπει να έχει μια ανιδιοτελή χείρα βοηθείας στο πλευρό του.

Έτσι, βασικό μέλημα του Δημάρχου, κου Αλέξανδρου Πνευματικού, είναι οι δημότες να μπουν σε πρώτο πλάνο και οι δυσκολίες τους, όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, να αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια και κατανόηση.

Λαμβάνοντας υπόψιν λοιπόν ότι ο πολίτης πρέπει να νιώθει την απαραίτητη «ζεστασιά» πρώτα από όλα στην πόλη του, ο Δήμος Κορινθίων έχει προχωρήσει στην σύσταση του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής.

Πρόκειται για μια μονάδα ουσιαστικής βοήθειας, όπου με καθημερινή προσπάθεια και ζήλο καταβάλλονται όλες οι απαραίτητες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες του κάθε δημότη.
Βασικός σκοπός του εγχειρήματος είναι η άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης προς όφελος των δημοτών και κατοίκων του Δήμου Κορινθίων.

Σημειώνεται, ότι το έργο του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κορινθίων έχει δημιουργήσει 14 ΚΑΠΗ, καθώς και εννέα παιδικούς σταθμούς, εκ των οποίων οι επτά στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια. Ωστόσο, σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία και άλλοι δύο, στο Σοφικό και στα Αθίκια.

Μέχρι στιγμής, όσοι λειτουργούν έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» του οργανισμού βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών Δήμου Κορινθίων.

Τα μέλη των ΚΑΠΗ τυγχάνουν κάθε χρόνο του ευεργετήματος του θερμαλισμού, ενώ τους παρέχεται και η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Εκτός αυτού, οι ηλικιωμένοι μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, σε επισκέψεις σε μουσεία, σε θεατρικές παραστάσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Όσο για τα παιδιά, ο Δήμος Κορινθίων έχει μεριμνήσει να υπάρχουν ανάλογες δραστηριότητες που αρμόζουν στην ηλικία τους (εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις κλπ).

Από την άλλη, άξιο αναφοράς είναι και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Το εν λόγω πρόγραμμα λειτουργεί σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζεται από το Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Παράλληλα, το πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης δίνει την δυνατότητα σε όλους τους δημότες να κάνουν σεμινάρια για πρώτες βοήθειες από εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ, ενώ κατά καιρούς έχουν γίνει και άλλα σεμινάρια που ως θέμα τους είχαν διαχρονικά ζητήματα που σχετίζονται με τους γονείς και τη εφηβεία, αλλά και τους τρόπους πρόληψης των νοσημάτων κ.α.

Ωστόσο, οι κοινωνικές δράσεις του Δήμου Κορινθίων δεν σταματούν μόνο εκεί, αφού στο πλαίσιο της βελτίωσης της καθημερινότητας, προσφέρονται τρόφιμα σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη μέσα από το κοινωνικό εισιτήριο.

Εν κατακλείδι, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πως το ΚΚΠ διοργανώσει συσσίτια σε απόρους με την ευγενική χορηγία της Motor OIL (περίπου 150-200 μερίδες ημερησίως).

Για την ιστορία, το «Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Κορινθίων» συστάθηκε κατ’ εφαρμογή του Νόμου 3852/2010 (Καλλικράτης) με την αριθμ. 162/13-04-2011 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1314/16-06- 2011, τεύχος Δεύτερο.

Το νέο Νομικό Πρόσωπο προέκυψε μετά τη συγχώνευση όλων των νομικών προσώπων παιδικών σταθμών και ΚΑΠΗ των τέως Δήμων Κορινθίων, Άσσου – Λεχαίου, Σαρωνικού, Σολυγείας και Τενέας και συγκεκριμένα των:

Οργανισμό Βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών Δήμου Κορινθίων.
Α’ ΚΑΠΗ Κέντρου Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Κορινθίων.
Β’ ΚΑΠΗ Δήμου Κορινθίων.
Γ’ ΚΑΠΗ Αρχαίας Κορίνθου Δήμου Κορινθίων.
Δ’ ΚΑΠΗ Εξαμιλίων Δήμου Κορινθίων.
Ε’ ΚΑΠΗ Ξυλοκέριζας Δήμου Κορινθίων.
ΣΤ’ ΚΑΠΗ Δήμου Κορινθίων.
Ζ’ ΚΑΠΗ Σολομού Δήμου Κορινθίων.
ΙΗ Δήμου Ασσου-Λεχαίου.
Δημοτικός Παιδικός και Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Άσσου-Λεχαίου.
Δημοτικός Παιδικός και Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Τενέας.
A’ ΚΑΙ ΙΗ Χιλιομοδίου Δήμου Τενέας.
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κορίνθου (Δ.Η.Κ.Ε.Κ)
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Άσσου-Λεχαίου.
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σαρωνικού.
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σολυγείας.

Περισσότερα Άρθρα

Ναύπλιο: Αποζημίωση σε μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Αποζημίωση σε μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να παράσχει εξειδικευμένο εκπαιδευτικό κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο Δημοτικό. Αποζημίωση για ηθική βλάβη καλείται να καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο σε μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς δεν τον στήριξε, ως όφειλε, με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό γεγονός το οποίο έπαιξε ρόλο στη διαρκή […]